Thyroid Disorders

השפעות מעכבי תעלות מימן על מיקרוביום מערכת העיכול (Aliment Pharmacol Ther)

שימוש בתרופות ממשפחת מעכבי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitor) מלווה בשינויים מתונים בהרכב המיקרוביום במערכת העיכול העליונה והתחתונה, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית שפורסמו בכתב העת Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות ממשפחת מעכבי תעלות מימן משמשות לעיתים קרובות לטיפול בהפרעות הקשורות בהפרשת חומצה. עם זאת, מחקרים תצפיתיים גדולים העלו חשש בנוגע לאירועים חריגים על-רקע טיפול זה. בשנים האחרונות, נתוני בדיקות ריצוף הדור הבא הציעו כי לתרופות אלו השפעה על הרכב המיקרוביום במערכת העיכול.

במסגרת המחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את העדויות הזמינות ממחקרי ריצוף הדור הבא (Next Generation Sequencing) של השפעות מעכבי תעלות מימן על המיקרוביום של מערכת העיכול ולדון בהשלכות אפשריות של השינוי בהרכב המיקרוביום על מצבי בריאות וחולי.

לאחר חיפוש במאגר PubMed לזיהוי מחקרים רלבנטיים, החוקרים זיהו 12 מחקרי עוקבה כללו 708 מטופלים במעכבי תעלות מימן ו-11 מחקרים התערבותיים עם 180 מטופלים בתרופות אלו נכללו בסקירה.

במרבית המחקרים, טיפול במעכבי תעלות מימן לא השפיע על המגוון והעושר המיקרוביולוגי , אך לווה בשינויים ייחודיים בהרכב המיקרוביום: במערכת העיכול העליונה, בקרב מטופלים בתרופות אלו תועדה גדילת-יתר של חיידקים שמקורם מחלל הפה, בעיקר Streptococcaceae (ממצאים המבוססים על שישה מדגמים עם 126 מטופלים במעכבי תעלות מימן). בדגימות צואה, מעכבי תעלות מימן הובילו לעליה במספר קבוצות טקסונומיות מסדר Bacillales (דוגמת Staphylococcaceae), Lactobacillales (דוגמת Enterococcaceae, Lactobacillaceae, Streptococcaceae) ו-Actinomycetales (דוגמת Actinomycetaceae, Microccaceae), משפחת Pasteurellaceae ו-Enterobacteriaceae וכן ב-Vetillonella.

מנגד, טיפול במעכבי תעלות מימן הוביל לירידה בקבוצות טקסונומיות, כולל Bifidobacteriaceae, Ruminococcaceae, Lachnospiraceae ו-Mollcutes.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהעדויות הזמינות עולה כי טיפול במעכבי תעלות מימן עשוי להביא לשינוי בהרכב המיקרוביום במערכת העיכול, כאשר היפוכלורדיה על-רקע הטיפול מעודדת קולוניזציה באזורים דיסטאליים יותר במערכת העיכול של חיידקים המופיעים במערכת העיכול העליונה.

Aliment Pharmacol Ther. 2020;51(5):505-526

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה