Thyroid Disorders

מטא-אנליזה חדשה תומכת ביתרונות הקרדיו-וסקולריים של אומגה 3 (EClinicalMedicine)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

סקירה שיטתית ומטא-אנליזה של ניסויים אקראיים שפורסמה ב-EClinicalMedicine תומכת בתועלת הקרדיווסקולרית של חומצות שומן מסוג אומגה 3, במיוחד חומצה איקוספנטאנואית (EPA). המטא-אנליזה כללה 38 ניסויים מבוקרים אקראיים ומצאה כי חומצות שומן מסוג אומגה 3 שיפרו את התוצאים הקרדיו-וסקולריים. ירידה גדולה יותר בסיכון הקרדיווסקולרי נמצאה במחקרים שכללו EPA בלבד לעומת מחקרים שכללו EPA בשילוב עם docosahexaenoic (DHA).

המחבר הבכיר של מטא-אנליזה זו היה גם החוקר הראשי בניסוי REDUCE-IT, שנכלל גם כן בניתוח והראה כי צריכת EPA במינון גבוה הורידה את הסיכון היחסי לאירועים קרדיווסקולריים משמעותיים ב-25%. עם זאת, מחקר ה-REDUCE-IT היה נתון למחלוקת, כשיש שטענו כי היתרון של הטיפול ב-EPA נראה היה מוגזם ויכול להיות היה קשור לשימוש בפלצבו מזיק. בנוסף, ניסוי גדול שני של מתן חומצות שומן מסוג אומגה 3 במינון גבוה, STRENGTH (שבדק מוצר EPA/DHA משולב) לא הראה תועלת קרדיו-וסקולרית.

בסקירה סיכמו המחברים: “בסקירה שיטתית ובמטא-אנליזה זו, הראנו וודאות מתונה של ראיות בעד היעילות של חומצות שומן מסוג אומגה 3 בהפחתת שיעור התמותה הקרדיווסקולרית. גודל ההפחתה היה משמעותי יותר במחקרי ה-EPA בלבד, לעומת אלו שבדקו את השילוב EPA + DHA, מה שמצביע על השפעה שונה של EPA ו-DHA בהפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי”.

בתגובה לפרסום, ד”ר סטיבן ניסן, מ-Cleveland Clinic, שהוביל את מחקר ה-STRENGTH, ציין כי 85% מהנתונים לגבי EPA במטה-האנליזה החדשה הגיעו ממחקר ה-REDUCE-IT, כך שהתוצאות היו “מסקנות ידועות מראש”. לדבריו, “מטרתה של מטה-אנליזה היא לענות על שאלות מדעיות כאשר מחקרים קיימים קטנים מכדי להניב תוצאות חזקות סטטיסטית. זה לא המקרה כאן”. הוא הוסיף כי “ישנם רק שני ניסויים עיקריים שבדקו EPA בלבד ולשניהם יש מגבלות משמעותיות. REDUCE-IT השתמש בפלצבו מפוקפק (שמן מינרלי) ומחקר ה-JELIS היה ניסוי תווית-פתוחה שבדק חולים עם LDL-C בסיסי של 180 מ”ג לד”ל שלא טופל כראוי. מטא-אנליזה טובה רק אם המחקרים שהיא בוחנת טובים בעצמם. שאר מחקרי ה-EPA בתוספת DHA היו ניטרליים”.

בתגובה הגיב מחבר המטא-אנליזה כי “עד היום, כל ניסוי אקראי לגבי EPA בלבד היה חיובי. חלקם נבדקו בהשוואה לפלצבו, חלקם היו תווית-פתוחה. מטה-אנליזה זו מאששת את התוצאות של כל אחד מאותם ניסויים בצורה חזקה סטטיסטית”. הוא הוסיף: “כמובן שמחקר ה-REDUCE-IT היה הניסוי הכי משמעותי והעכשווי ביותר שבחן את היכולות של EPA. עם זאת, במטא-אנליזה שלנו, גם אם לא כוללים את REDUCE-IT (או לצורך העניין את JELIS), ניסויי ה-EPA עדיין הפחיתו משמעותית את הסיכון לאירועים קרדיו-וסקולריים”. הוא ציין כי שני מחקרי הדמיה אקראיים, CHERRY ו- EVAPORATE, הראו גם כן את היתרונות של EPA.

“מעבר לנתוני הניסוי הקליני, יש כמות הולכת וגדלה של עדויות התומכות בפעילות הביולוגיות הייחודיות של חומצות שומן מסוג אומגה 3. בפרט נראה כי ל-EPA יש את הראיות המדעיות הבסיסיות החזקות ביותר התומכות ביתרונותיו הקרדיו-וסקולריים”. אמר.

“לאחר מחקר ה-REDUCE-IT, כמה הנחיות לאומיות ובינלאומיות כללו את EPA בהמלצות הטיפוליות שלהם. עם זאת, פרסום שני ניסויים שליליים לגבי EPA+DHA יצר בלבול מסוים בקהילה המדעית לגבי הערך של אומגה 3 במניעת אירועים קרדיו-וסקולריים. מטא-אנליזה זו מספקת ביטחון בנוגע לתפקידן של חומצות שומן מסוג אומגה 3, במיוחד EPA, במסגרת הטיפול הנוכחי להפחתת הסיכון הקרדיו-וסקולרי ומעודדת חוקרים לבחון את ההשפעות הקרדיו-וסקולריות של EPA במקרים קליניים שונים”.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי טיפול ב- Tirzepatide(מאונג’רו) הוביל לשיפור גדול יותר מאינסולין בזאלי בריכוז המוגלובין מסוכרר וערכי סוכר לאחר ארוחה בחולים עם סוכרת מסוג 2, ללא תלות ברמות סוכר לאחר-ארוחה או רמות סוכר בדם בצום טרם התחלת הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ב- Tirzepatide הוביל לאיזון גליקמי טוב […]

  • עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    בחולים עם מחלת כליות כרונית עם רמות אלבומינוריה בטווח התקין עדיין תוארה עליה ליניארית בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית עם עליה ברמות אלבומין בשתן מערכים לא-מדידים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine. מדגם המחקר כלל 1,629 משתתפים משבעה מרכזים בארצות הברית אשר לקחו חלק במחקר הפרוספקטיבי CRIC ואובחנו עם מחלת […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.