Trauma

התועלת של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי במבוגרים לאחר חבלת ראש (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT או Cognitive Behavioral Therapy) עשוי לשפר את איכות החיים של מבוגרים עם תסמיני PCS (Post-Concussional Symptoms) עיקשים, לצד הפחתה אפשרית של התסמינים, כך מדווחים חוקרים מבריטניה במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

להערכת התועלת של תכנית טיפול קוגניטיבי-התנהגותי פרטנית, שכללה 12 מפגשים, החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל שני מרכזים רפואיים. מדגם המחקר כלל 46 מבוגרים בגילאי 18-65 שנים, עם תסמיני PCS עיקשים. מרבית המשתתפים סבלו מחבלת ראש טראומה קלה-עד-בינונית (52% עם אמנזיה לאחר חבלה שנמשכה עד 24 שעות), אך חלק סבלו מחבלה חמורה (20% עם אמנזיה לאחר חבלה שנמשכה למעלה משבוע).

26 משתתפים חולקו באקראי לקבוצת התערבות ו-22 לקבוצת ביקורת. הקבוצות היו דומות מבחינת פיזור מגדר, גיל, רמת השכלה, רמת תעסוקה נוכחית ומשך אמנזיה לאחר חבלה. המרווח בין חבלה ועד הקצאה אקראית נע בין 6-175 חודשים (ממוצע של 25 חודשים).

טיפול CBT הוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים, כפי שנקבע לפי מדד Quality of Life Assessment Schedule ובמדד בריאות פסיכולוגית של Brain Injury Community Rehabilitation Outcome Scale.

השפעות אלו היו בולטות עוד יותר כאשר כללו את משך הטיפול כמשתנה, והמודל הדגים שיפור משמעותי בשאלון Rivermead Post Concussion Symptom Questionnaire.

החוקרים זיהו עוד השפעות משמעותיות של CBT על PCS ותוצאים משניים דוגמת חרדה ועייפות לאחר ששיקללו את משך הטיפול. לא זוהתה השפעה על דיכאון או הפרעת דחק בתר-חבלתית.

החוקרים זיהו שיפור בולט יותר בחולים שהשלימו מפגשי CBT במהלך תקופת זמן קצרה יותר, אך ללא קשר לחומרת הפציעה או הזמן שחלף מהחבלה.

J Neurol Neurosurg Psychiatry 2016

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה