Tuberculosis

שיעורי אבחנה נמוכים מובילים לעמידות עולמית של שחפת לתרופות רבות (מתוך הודעת ה-WHO)

ארגון הבריאות העולמי

ארגון הבריאות העולמי מזהיר כי בשנת 2012 חלו כחצי מיליון חולים עם זני שחפת בעלי עמידות למספר תרופות, אך פחות מרבע אלו אובחנו , עם עליה בסיכון לתמותה של החולים הלא-מאובחנים עקב טיפול שגוי או אי-מתן טיפול הולם.

מהנתונים העדכניים מטעם ארגון הבריאות העולמי עולה כי שחפת עמידה לטיפול תרופתי מהווה סכנה עולמית, כאשר שליש מבין כתשעה מיליון חולים שנדבקו בשחפת בשנה האחרונה, אינם מקבלים את הטיפול הנדרש.

מגמות אלו הובילו להתפשטות עמידות לתרופות ברחבי העולם בקצב מטריד ולעליה בזנים שאינם ניתנים לריפוי מוכרים כזני שחפת עמידים לחלוטין לטיפול תרופתי שאינם ניתנים לטיפול עם התרופות המוכרות.

לדברי מומחי ארגון הבריאות העולמי, דרושה אבחנה מוקדמת ומהירה יותר של כל צורות שחפת, מאחר ומשפרת את הסיכויים לקבלת הטיפול הנכון ולהחלמה, ומסייעת בעצירת התפשטות מחלה עמידה לטיפול תרופתי.

בשנה שעבר קרא הארגון להכיר בשחפת עמידה לטיפול תרופתי (MDR או Multidrug Resistant Tuberculosis) כמשבר מבחינת בריאות הציבור. הוסבר כי מדובר בחיידק קטלני ומדבק.

המומחים מסבירים כי גם הטיפול בשחפת רגילה אינו קצר ועל החולים ליטול קוקטייל של תרופות אנטיביוטיות למשך שישה חודשים, כאשר רבים אינם משלימים את הטיפול. מגמה זו הובילה מצידה להופעת חיידקי שחפת עמידים לטיפול תרופתי בעיה מעשה ידי אדם ששכיחותה גדלה במהלך העשור האחרון מאחר וחולים שנדבקו בזני שחפת רגילים קיבלו את הטיפול השגוי או המינון השגוי, או שהם לא השלימו את הטיפול.

מומחים טוענים כי אחד המכשולים להתמודדות עם זנים עמידים לטיפול נובע מכך שחולים רבים שנבדקו בחיידק אינם יודעים על-כך וממשיכים בטיפול השגוי או שאינם מקבלים כל טיפול.

בחלק מהאזורים העניים ביותר בעולם, בהם קיים מחסור בציוד, ישנה מעבדה מרכזית אחת בלבד, שלעיתים קרובות בעלת יכולת מוגבלת לאבחנת שחפת עמידה לטיפול תרופתי. במקרים אחרים, יש לשלוח את הדגימות מהנבדקים לבדיקות במדינות אחרות.

בדיקות אבחנתיות מסורתיות עשויות לארוך למעלה מחודשיים עד לקבלת תוצאות, כך שנותר מרווח זמן מסוכן בו החולים אינם מקבלים את הטיפול הנכון וקיים סיכון להדבקה בזיהום המדבק.

לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי עד 2 מיליון אנשים ברחבי העולם עלולים להידבק בחיידק שחפת עמיד לטיפול תרופתי עד שנת 2015.

בשנים האחרונות פותחו בדיקות חדשות ומהירות יותר, אך הבעיה היא זמינות הטכנולוגיה והידע במדינות הזקוקות במיוחד לבדיקות אלו.

עם זאת, המומחים מציינים סימנים מעודדים מפרויקט בינלאומי בשם EXPAND-TB (Expanding Access to New Diagnostics for TB), במימון UNITAID, שסייע בשילוש מספר המקרים של שחפת עמידה לטיפול תרופתי, שאובחנו במדינות המשתתפות.

בשנת 2009, UNITAID תמכה בפרויקט EXPAND בהיקף של 87 מיליון דולרים לטכנולוגיות אבחנתיות חדשות של שחפת ב-27 מדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. הפער בגישה לבדיקות אבחנתיות לשחפת והטיפול בזיהום רחוק מפתרון, אך הוא מצטמצם.

מתוך הודעת ה-WHO

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה