Tuberculosis

הערכת התגובה החיסונית לזיהום בנגיף הקורונה בחולים עם ממאירויות המטולוגיות (Cancer Cell)

קורונה

בחולים עם מחלות ממאירות, בעיקר אלו עם גידולים סולידיים, תועדה תגובה חיסונית כנגד נגיף הקורונה הדומה לזו שתוארה בחולים ללא ממאירויות, אך בקרב אלו עם ממאירויות המטולוגיות, התגובה החיסונית הייתה פחות בולטת ומאוד וריאבילית ולרוב נדרש זמן ארוך יותר לפינוי הנגיף, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Cancer Cell.

מחקר SOAP (SARS-CoV-2 for Cancer Patients) כלל 76 חולים עם ממאירות; 41 מהם אובחנו עם COVID-19 ו-35 שימשו כביקורות ללא זיהום בנגיף הקורונה. דגימות דם היקפי נאספו מכלל החולים; דגימות מרובות נלקחו כל 2-4 ימים, במידת האפשר. שתי הקבוצות היו תואמות בגיל, מדד מסת גוף וסוג הגידול.

מהנתונים עלה כי 24.4% מחולי הסרטן שנחשפו ל-COVID-19 נותרו ללא-תסמינים; 21.9% פיתחו מחלה קלה; 31.7% פיתחו מחלה בינונית ו-21.9% פיתחו מחלה קשה. בחולים עם ממאירויות המטולוגיות תועדה שכיחות גבוהה יותר של קוצר נשימה, בהשוואה לאלו עם גידולים סולידיים ו-39% קיבלו טיפול בקורטיקוסטרואידים/תרופות אנטי-ויראליות אשר היו מכוונות באופן ספציפי לזיהום בנגיף הקורונה.

חציון משך הפצת הנגיף עמד על 39 ימים בכלל המדגם, אך החציון היה ארוך יותר משמעותית בקרב אלו עם ממאירויות המטולוגיות (חציון של 55 ימים, לעומת 25 ימים באלו עם גידולים סולידים).

מבין 46 חולים ששרדו מעבר ל-30 ימים ועבורם היו נתונים מלאים זמינים, החוקרים מצאו כי באלו עם זיהום בדרגה בינונית או חמורה תועד סיכוי גבוה יותר לאבחנה של ממאירות מתקדמת בהערכה הבאה, בהשוואה לחולים שנדבקו בנגיף ולא פיתחו תסמינים, או בהשוואה לביקורות.

בחולים עם ממאירויות סולידיות ו-COVID-19 בדרגה בינונית או חמורה תועדה לימפופניה ממושכת ועליה ביחס בין נויטרופילים ללימפוציטים עד 40-49 ימים לאחר הזיהום, בעוד שבאלו עם זיהום קל, ספירות הדם היו לרוב בטווח התקין.

מהנתונים עולה כי ב-75% מהחולים תועדו נוגדנים מדידים כנגד COVID-19. הנוגדנים נותרו למשך עד 78 ימים לאחר החשיפה לנגיף. עם זאת, בחולים עם גידולים סולידיים תועדה הופעת נוגדנים בשלב מוקדם יותר, בהשוואה לאלו עם ממאירויות המטולוגיות.

בקרב חולים עם ממאירויות המטולוגיות תועדה תגובה וריאבילית יותר כנגד הנגיף, כאשר באופן כולל הם הדגימו תגובה קלה יותר כנגד הנגיף בשלב הפעיל/מוקדם של המחלה ותגובה זו התגברה עם הזמן, בדומה לשינויים האופייניים במקרים של זיהומים כרוניים. ממצאים אלו היו בולטים במיוחד בחולים עם ממאירויות הפוגעות בתאי B.

לממצאים אלו עשויות להיות השפעות על מתן החיסונים כנגד נגיף הקורונה, כאשר העדויות מצביעות על כך שחלק גדול מהחולים עם גידולים סולידיים יפתחו תגובה חיסונית טובה כנגד הנגיף, יפתחו נוגדנים אשר יישארו לאורך זמן ולכן מהווים מועמדים טובים לקבלת החיסון.

Cancer Cell. Published online January 4, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה