Tuberculosis

מקומה של בדיקת MRI מהירה כבדיקת סקר לסרטן ערמונית (JAMA Oncol)

ערמונית

בדיקת MRI (Magnetic Resonance Imaging) מהירה, האורכת כ-15 דקות ואינה דורשת מתן חומר ניגוד, עשויה להוביל לזיהוי מספר גדול יותר של גידולי ערמונית בעלי חשיבות קלינית, בהשוואה לבדיקת הסקר הסטנדרטית המבוססת על בדיקת דם לקביעת רמות PSA (Prostate Specific Antigen), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות בין בדיקות PSA, בדיקת MRI ובדיקת אולטרה-סאונד כבדיקות סקר לסרטן ערמונית. המחקר הפרוספקטיבי נערך בשבע מרפאות ראשוניות בבריטניה וכלל גברים בגילאי 50-69 שנים שהוזמנו להשלמת בדיקות סקר לסרטן ערמונית בין אוקטובר 2018 ועד מאי 2019.

כל המשתתפים השלימו בדיקות סקר עם PSA, בדיקת MRI ובדיקת אולטרה-סאונד והתוצא העיקרי היה שיעור הגברים עם תוצאה חיובית בבדיקת אולטרה-סאונד או MRI (הוגדר כמדד כל 3-5 או 4-5) או בדיקת PSA (ריכוז PSA של 3 מיקרוגרם/ליטר ומעלה). תוצאים משניים עיקריים כללו את מספר הממאירויות בעלי משמעות קלינית ואלו ללא משמעות קלינית שזוהו במידה וכל בדיקה הייתה משמשת בנפרד. ממאירות בעלת חשיבות קלינית הוגדרה בנוכחות גידול עם מדד גליסון של 3+4 ומעלה.

מדגם המחקר כלל 408 גברים שהשלימו את כל בדיקות הסקר. שיעור הגברים עם תוצאה חיובית בבדיקת MRI היה גבוה יותר משיעור הגברים עם בדיקת PSA חיובית (17.7% לעומת 9.9%, בהתאמה; p<0.001). שיעור הגברים עם תוצאה חיובית בבדיקת אולטרה-סאונד היה גם כן גבוה יותר משיעור הגברים עם תוצאה חיובית בבדיקת PSA (23.7% , p<0.001).

עבור מדד סף הדמיה של 4-5 נקודות, שיעור התוצאות החיוביות בבדיקת MRI היה דומה לשיעור התוצאות החיוביות בבדיקת PSA (10.6%, p=0.71), כמו גם שיעור התוצאות החיוביות בבדיקת אולטרה-סאונד (12.8%, p=0.15).

בדיקת PSA של 3 ננוגרם/מ”ל ומעלה זיהה שבע ממאירויות בעלות משמעות קלינית, מדד MRI של 3-5 נקודות הוביל לזיהוי 14 ממאירויות, מדד MRI של 4-5 נקודות זיהה 11 ממאירויות, מדד אולטרה-סאונד של 3-5 נקודות הוביל לזיהוי 9 ממאירויות ומדד של 4-5 נקודות הוביל לזיהוי 4 ממאירויות.

ממאירויות ללא-משמעות קלינית אובחנו באמצעות בדיקת PSA בשישה מקרים, עם מדד MRI של 3-5 נקודות בשבעה מקרים, עם מדד MRI של 4-5 נקודות ב-5 מקרים, עם מדד סונוגרפי של 3-5 נקודות ב-13 מקרים ועם מדד סונוגרפי של 4-5 נקודות ב-7 מקרים.

מהממצאים עולה כי כאשר מבצעים בדיקות סקר של האוכלוסיה הכללית לסרטן ערמונית, בדיקת MRI עשויה לספק מאזן טוב יותר בין התועלת האפשרית ובין הסיכון הכרוך בבדיקות סקר, בהשוואה לבדיקות סקר המבוססות על רמות PSA.

JAMA Oncol. Published online February 11, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה