Tuberculosis

ארגון הבריאות העולמי מפרסם קווי הנחייה חדשים לטיפול בשחפת בצעירים (WHO guidelines)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

הנחיות מעודכנות של ארגון הבריאות העולמי (WHO) לניהול שחפת בילדים ובני נוער שהוכרזו לקראת יום השחפת העולמי ב-24 במרץ, כוללות טיפול מקוצר לילדים עם שחפת קלה, וכן על שני טיפולי שחפת דרך הפה (בדאקילין ודלמניד) לשימוש בילדים בכל הגילאים. הארגון קרא גם להגביר את ההשקעה בתוכניות שחפת גלובליות, וציין כי בשנת 2020, מקרי המוות משחפת גדלו לראשונה מזה למעלה מעשור.

שחפת היא גורם המוות ה-13 המוביל וגורם המוות הזיהומי השני אחרי COVID-19, עם יותר מ-4100 אנשים שמתים משחפת מדי יום. ארגון הבריאות העולמי מעריך כי 1.1 מיליון ילדים חולים בשחפת מדי שנה. העלייה במקרי המוות משחפת מ-1.4 מיליון בשנת 2019 ל-1.5 מיליון בשנת 2020 מלווה בירידה במימון. מ-2019 עד 2020, ההוצאה העולמית על שירותי אבחון, טיפול ומניעת שחפת ירדה מ-5.8 מיליארד דולר ל-5.3 מיליארד דולר, שמהווה פחות ממחצית מסכום היעד של 13 מיליארד דולר לשנת 2022. ההשלכות החברתיות-כלכליות של מגיפת COVID-19 כמו גם הסכסוך המתמשך במזרח אירופה, אפריקה והמזרח התיכון “החריפו עוד יותר את המצב”, אמרה מנהלת תוכנית המאבק בשחפת ב-WHO.

היא פירטה את הנקודות העיקריות של ארגון הבריאות העולמי להשקעה גלובלית בטיפול בשחפת: הגדלת המימון כדי לסגור פערים במחקר שחפת וביישום התוכנית למיגורה. בנוסף, השקעה בשמירה על תוכניות ושירותי שחפת במהלך מגיפת COVID-19 ומשברים מתמשכים כדי שהטיפול לא יופרע. היא ציינה גם כי יש לעקוב אחר אימוץ ההנחיות החדשות של ארגון הבריאות העולמי לילדים ובני נוער כדי לשפר את הגישה לטיפול ואיכות הטיפול. העדכונים כוללים: בדיקות מולקולריות מהירות הנקראות Xpert Ultra שצריכות לשמש כבדיקה ראשונית לשחפת בילדים ובני נוער. יחד עם זאת, בדיקות אבחון יכולות כעת לכלול דגימות לא פולשניות, כמו דגימות צואה. עדכון נוסף הוא שילדים עם שחפת קלה יכולים להיות מטופלים במשטר קצר יותר של 4 חודשים, ולא 6 חודשים. משטר מקוצר זה יאפשר לילדים לחזור מהר יותר לבית הספר ולחסוך כסף למשפחות ולמערכת הבריאות. גם משטר הטיפול המומלץ לדלקת קרום המוח הנובעת משחפת התקצר מ-12 ל-6 חודשים.

שתי תרופות דרך הפה לשחפת עמידה לתרופות (בדאקילין ודלמניד) מומלצות כעת לשימוש בילדים בכל הגילאים. “אין עוד צורך בזריקות כואבות שיכולות להיות תופעות לוואי חמורות, כולל חירשות”, אמרה.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה