Ulcerative colitis

עדויות נוספות תומכות בהמלצות תזונתיות למניעת סרטן מעי גס ורקטום (JAMA Netw Open)

מתוצאות מטה-אנליזה חדשה של מחקרים תצפיתיים, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Network Open, עולה כי קיים קשר ברור בין דפוסי תזונה ובין הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום עם עדויות להשפעה מגנה של תזונה בריאה, דיאטה ים-תיכונית, דיאטה צמחונית עם צריכת דגים, או דיאטה צמחונית למחצה.

מטרת המחקר הייתה לדרג את העדויות ממחקרים פרוספקטיביים שבחנו את הקשר בין דפוסי תזונה, מוצרי מזון ספציפיים, קבוצות מזון, משקאות (כולל אלכוהול) וחומרי תזונה עם היארעות סרטן מעי גס ורקטום. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase ו-Cochrane Library לזיהוי מחקרים פרוספקטיביים תצפיתיים.

מטה האנליזה כללה 45 מטה-אנליזות שתיארו 109 קשרים בין גורמים תזונתיים ובין היארעות סרטן מעי גס ורקטום. בסך הכול, 35 מבין 109 הקשרים הללו (32.1%) היו קשורים בקשר מובהק עם היארעות הממאירות.

24 מהקשרים המובהקים סטטיסטית שתוארו במחקרים הללו הצביעו על השפעה מגנה של דפוסי תזונה מסוימים, כולל הקפדה על תזונה בריאה, דיאטה ים-תיכונית, דיאטה צמחונית עם צריכת דגים, או דיאטה צמחונית למחצה. הממצאים היו בולטים במיוחד בהערכת צריכת בשר אדום (צריכה רבה לעומת מעטה) ואלכוהול (לפחות 4 משקאות ביום לעומת פחות מכך) עם היארעות סרטן מעי גס ורקטום, כמו גם קשר הפוך בין צריכה גבוהה לעומת נמוכה של סיבים תזונתיים, סידן ויוגורט.

העדויות הצביעו על קשרים חיוביים בין צריכה גבוהה יותר של בשר מעובד ואף צריכת אלכוהול מתונה (למעלה מ-1-3 משקאות ביום) ובין היארעות סרטן מעי גס ורקטום.

באשר למוצרי מזון ספציפיים, החוקרים זיהו השפעה מגנה מפני היארעות סרטן מעי גס ורקטום עם צריכת דגנים, קטניות, חלב שלא עבר התססה, פירות וירקות ומיקרו-נוטריינטים דוגמת סידן, אבץ, מגנזיום, וויטמין A, וויטמין B6, חומצה פולית, וויטמין D וויטמין E.

הקשרים המובהקים האחרים הצביעו על סיכון מוגבר לממאירות עם הקפדה על דיאטה לא-בריאה או דיאטה מערבית, כמו גם עם צריכה רבה של בשר מעובד, חזיר וביצים.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של מוצרי מזון ספציפיים על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, כולל מוצרי חלב אחרים, דגנים מלאים, בשר מעובד ודפוסי תזונה ספציפיים.

JAMA Netw Open 2021

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    אספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום (Am J Gastroenterol)

    טיפול באספירין במינון נמוך מלווה בסיכון מופחת לסרטן מעי גס ורקטום, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. מהנתונים עולה עוד כי הירידה הגדולה תועדה בסיכון למחלה גרורתית ואלו שנטלו את התרופה למשך לפחות חמש שנים. החוקרים אספו נתונים ממספר מאגרי מטופלים לזיהוי משתתפים בגילאי 50 שנים ומעלה שהתגוררו בנורבגיה בין […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה אך מובהקת סטטיסטית בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום ותמותה עקב המחלה הממארת, כאשר הסיכון גבוה במיוחד בקרב חולים שלא טופלו כנגד הזיהום החיידקי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הליקובקטר פילורי מהווה את הגורם הזיהומי הנפוץ בעולם לממאירות. כעת […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • בדיקת cfDNA לאבחון מוקדם של סרטן מעי גס (NEJM)

    בדיקת cfDNA לאבחון מוקדם של סרטן מעי גס (NEJM)

    בדיקת cfDNA, שמטרתה לזהות DNA לא תקין באנשים עם סיכון ממוצע לסרטן המעי הגס, זיהתה נכון סרטן מעי גס ברוב האנשים שנמצא כי חולים בסרטן, כך עולה ממחקר שפורסם ב-The New England Journal of Medicine

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה