Urinary Incontinence

בדיקת MRI עשויה לסייע באבחנה מהימנה של סרטן ערמונית בעל חשיבות קלינית (מתוך כנס ה-EAU)

ערמונית

ממאירויות ערמונית שאינן מזוהות בבדיקת mpMRI (Multiparametric MRI) הם קטנים ואינם מסכני-חיים, כך עולה מניתוח נתוני מחקר PROMIS (Prostate MR Imaging Study) שיפורסמו בכנס הווירטואלי הקרוב מטעם ה- European Association of Urology.

החוקרים ביקשו לסכם את מאפייני הממאירויות אשר לא מזוהות באופן שיטתי בבדיקת mpMRI. במחקר PROMIS נבחנו תוצאות בדיקת mpMRI וביופסיה בהנחיית TRUS (Transrectal Ultrasonography), כאשר ביופסיית TPM (Template Mapping) שימשה להשוואה.

התוצאים שנבחנו כללו את מדד גליסון הכולל ומדד גליסון המקסימאלי, מדד MCCL (Maximum Cancer Core Length) ו-PSAD (Prostate-Specific Antigen Density). החוקרים השלימו השוואה של מאפייני הגידולים הממאירים שלא זוהו ואלו שזוהו בבדיקות ההדמיה.

מבין הגברים עם ממאירות, ב-7% (17 מבין 230 חולים) תועדה מחלה משמעותית שלא זוהתה בבדיקת mpMRI, כאשר זו הוגדרה בנוכחות מדד גליסון של 4+3 ומעלה או מדד MCCL של 6 מ”מ ומעלה ועל 13% (44 מבין 331 חולים) כאשר מחלה משמעותית הוגדרה בנוכחות מדד גליסון של 3+4 ומעלה או מדד MCCL של 4 מ”מ ומעלה. להשוואה, ביופסיה בהנחיית TRUS פספסה 52% מהמקרים של מחלה משמעותית לפי ההגדרה הראשונה ו-40% מהמקרים לפי ההגדרה השניה.

בממאירויות ערמונית שלא זוהו בבדיקת mpMRI מדד גליסון הכולל ומדד גליסון המקסימאלי היו נמוכים יותר משמעותית ומשך MCCL היה קצר יותר משמעותית (חציון של 5 מ”מ לעומת 8 מ”מ, p<0.0001), בהשוואה לממאירויות שזוהו בבדיקת ההדמיה.

לא תועדו גידולים עם מדד גליסון כולל של מעל 3+4 או מדד גליסון מקסימאלי של מעל 4+3 בביופסיית TPM אשר לא זוהו בבדיקת mpMRI.

קביעת סף PSAD של 0.15 הפחית את שיעור הגברים עם ממאירויות שלא אובחנו ל-5% (12 מבין 230 חולים) כאשר מחלה משמעותית הוגדרה בנוכחות מדד גליסון של 4+3 ומעלה או מדד MCCL של 6 מ”מ ומעלה ול-9% (30 מבין 331 חולים) כאשר זו הוגדרה בנוכחות מדד גליסון של 3+4 ומעלה או מדד MCCL של 4 מ”מ ומעלה. קביעת סף PSAD של 0.10 הפחיתה את שיעור הגברים עם מחלה שלא זוהתה בבדיקת ההדמיה ל-3% לפי שתי ההגדרות הללו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בסיכומו של דבר, חלק קטן מהממאירויות לא אובחנו בבדיקת mpMRI, כאשר לפי ההערכות שיעור זה נע בין 4.4% ועד 17%. ממאירויות ערמונית שלא זוהו בבדיקת mpMRI היו בדרגה נמוכה יותר ואורך קצר יותר, בהשוואה לממאירויות שזוהו בבדיקות ההדמיה.

מתוך כנס ה- European Association of Urology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.