VTE=venous thromboembolism

חולי קורונה אמבולטוריים אינם בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי (JAMA Internal Medicine)

היארעות תרומבואמבוליזם ורידים בחולים אמבולטוריים עם COVID-19 אינה שונה משמעותית מזו שתוארה בחולים ללא המחלה הזיהומית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 220,588 חולים בתכנית הבריאות Kaiser Permanente Northern California אשר השלימו בדיקה לנגיף הקורונה בין 25 בפברואר ועד 31 באוגוסט, 2000. לאחר מכן, הם דיווחו על שיעורי היארעות קרישי דם בתוך 30 ימים מאבחנת COVID-19 בחולים אמבולטוריים ועל-רקע אשפוז. חולים שהיו ללא-תסמינים בעת הבדיקה או אלו שקיבלו טיפול נוגד-קרישה במהלך השנה האחרונה הוצאו מניתוח הנתונים. מהנתונים עולה כי 26,104 מהנבדקים נמצאו חיוביים לנגיף הקורונה (11.8%).

שיעור אירועי תרומבואמבוליזם ורידי בתוך 30 ימים מהבדיקה לזיהום עמדו על 0.8% בקרב חולים מאומתים, בהשוואה ל-0.5% בקרב אלו שהיו שליליים לזיהום הנגיפי (p<0.001). הבדיקות לזיהוי הנגיף נערכו באופן אמבולטורי במרבית החולים החיוביים שפיתחו מאוחר יותר תרומבואמבוליזם ורידי (117 מבין 198 חולים).

מבין אותם 117 חולים מאומתים שאובחנו עם תרומבואמבוליזם ורידי, 89 חולים (76.1%) נדרשו לאשפוז בהמשך. מבין אלו שעברו בדיקות לנגיף באופן אמבולטורי, שיעורי היארעות תרומבואמבוליזם ורידי לאחר 30 ימים היו גבוהים יותר בקרב אלו שנמצאו חיוביים לנגיף, בהשוואה לאלו שהיו שליליים בבדיקת הקורונה (4.7 לעומת 1.6 מקרים ל-1,000 נבדקים, p<0.001).

בהשוואה לנבדקים עם תוצאה שלילית בבדיקה לנגיף הקורונה, באלו עם תוצאה חיובית תועדו שיעורי היארעות גבוהים יותר של תרומבואמבוליזם ורידי על-רקע אשפוז (5.8 לעומת 3.0 מקרים ל-1,000 נבדקים, p<0.001), אך לא תועדו הבדלים בשיעורי היארעות תרומבואמבוליזם ורידי בחולים אמבולטוריים עם עדות לנגיף הקורונה (1.8 לעומת 2.2 מקרים ל-1,000 נבדקים, p=0.16).

שיעורי תרומבואמבוליזם ורידי לאחר השחרור מבית החולים היו דומים בקרב משתתפים עם ובלי עדות לנגיף הקורונה.

ממצאי המחקר מעידים כי קרישי דם עלולים להתפתח בחולים עם זיהום בנגיף הקורונה, אך לא בקנה מידה המצדיק מתן טיפול נוגד-קרישה לכלל החולים האמבולטוריים עם הזיהום הנגיפי. בדומה לטיפולים אפשריים אחרים כנגד נגיף הקורונה, יש להשלים מחקרים פרוספקטיביים להערכת התועלת של טיפול בנוגדי-קרישה במקרים אלו.

JAMA Internal Medicine 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה