Viral Infections

מחקר חדש מעיד על ההתפשטות הנרחבת של נגיף הקורונה בטיסות (Emerg Infect Dis)

ידוע היטב כי נגיף הקורונה עשוי להתפשט במהלך טיסות, אך נתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Emerging Infectious Diseases ונועדו לזהות נקודות מרכזיות להדבקה במהלך טיסה ארוכה מדובאי לניו-זילנד הוכיחו עד כמה ההדבקה בנגיף נרחבת במהלך טיסות.

בחודש מרץ בשנת 2020 סגרה ניו-זילנד את הגבולות והגבילה את הכניסה למדינה רק לאזרחים, תושבי קבע ואלו שקיבלו היתר חריג. באפריל, המדינה יישמה מדיניות שזכתה לקיצור MIQ (Managed Isolation and Quarantine) בגבולות. גישה זו דרשה מאלו שהגיעו לניו-זילנד להישאר במוסד ממשלתי במשך לפחות 14 ימים לפני שיכלו לבוא במגע עם האוכלוסייה במדינה.

בחודש יוני החלו לבדוק את אלו ששבו לניו-זילנד ושהו במרכזי MIQ. דגימות מחלל האף והלוע נלקחו ביום ה-3 וה-12 לבידוד. הצוותים הרפואיים בדקו גם כל אדם עם תסמינים ואת אלו שבאו במגע עם חולים מאומתים.

בחודש אוקטובר, בדיקות של נבדקים ששהו במתקני MIQ הובילו לזיהוי 215 חולים שנדבקו בנגיף הקורונה מבין 62,698 נבדקים. מבין אותם 215 אנשים, 7 הגיעו בטיסה מאיחוד האמירויות שכללה 86 נוסעים ועזבה את דובאי ב-28 בספטמבר בטרם נחתה באוקלנד ב-29 בספטמבר. הטיסה עצרה לתדלוק בקואלה למפור. הנוסעים הגיעו מחמש מדינות שוויץ, אירלנד, אוקראינה, דרום אפריקה והודו. הייתה עצירת ביניים בדובאי. להערכת נקודות הזיהום האפשריות, החוקרים בחנו את המידע אודות המסע של 7 החולים שנדבקו בנגיף והתקדמות המחלה על-פי הנתונים הגנומיים של הנגיף.

מדובר באחד המחקרים הראשונים עם עדות מקיפה אודות הדבקה במהלך טיסה למרות הקפדה על שימוש בציוד מיגון אישי, דוגמת מסכה וכפפות, בשילוב עם בדיקות לפני טיסה. שילוב הנתונים האפידמיולוגים והאנומיים הוביל לכך שהחוקרים יכלו להגיע למסקנות אודות אופן ומיקום ההדבקה. למרבית המדינות אין את הזמן או המשאבים להשלים ניתוח כה מפורט ולכן, המחקר מספק פיסת מידע חשובה לקובעי המדיניות המתמקדים בסיכון להדבקה במהלך טיסות.

חמישה מבין שבעת הנוסעים שנדבקו בנגיף דיווחו כי הם נמצאו שליליים בבדיקה לפני ההמראה. כל השבעה ישבו במרחק של ארבע שונות זה מזה במהלך הטיסה. נוסעים לא נכנסו או יצאו מהמטוס במהלך השעתיים בהם בוצע התדלוק בקואלה למפור. במהלך הטיסה ולפני ההמראה מדובאי, לא הייתה חובת עטיית מסכות. חמישה נוסעים דיווחו על עטיית מסכות וכפפות במהלך השהות במטוס; שניים לא הקפידו על כך.

החוקרים קבעו כי שני נוסעים היו ככל הנראה חולי האינדקס שנדבקו לפני הטיסה; ארבעה ככל הנראה נדבקו במהלך הטיסה והנוסע האחרון ככל הנראה נדבק במהלך שהותו במתקני MIQ. כל שבעת הנוסעים ישבו במעבר במרחק של שתי שורות מחולי האינדקס.

הכותבים מסבירים כי קיים סיכוי כי חלק מהנושאים נשאו את הנגיף ברמות נמוכות, מתחת לסף הזיהוי. עוד ייתכן כי חולים נדבקו לאחר הבדיקה לפני המראה, מאחר ובאזורים רבים ברחבי העולם ישנה הפצה לא-מבוקרת של הנגיף בקהילה.

שלושה מהנוסעים נמצאו חיוביים לנגיף ביום ה-3 מבין 14 ימי הבידוד, עדות לחלק מהמורכבות סביב קביעת הערך של בדיקות קורונה לפני המראה, כולל אופן הבדיקה ומועד השלמת בדיקות אלו. ממצאים אלו מדגישים את חשיבות ההתייחסות לכל נוסע המגיע בטיסה בינלאומית לניו-זילנד כחולה אפשרי בנגיף הקורונה, גם בנוכחות בדיקת קורונה שלילית טרם ההמראה, הקפדה על ריחוק חברתי וציוד מיגון בזמן טיסה.

Emerg Infect Dis. Published online January 5, 2021.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה