Wound Care

נוכחות חיידקי מעי ספציפיים בתינוקות מלווה בסיכון מוגבר לחרדה בעתיד (EBioMedicine)

רמות נמוכות של חיידקי מעי ספציפיים בתינוקות מלוות בסיכון מוגבר להתפתחות חרדה בפעוטות, כך עולה מתוצאות אחד המחקרים הראשונים בבני אדם להשוואת הרכב חיידקי מעי בתינוקות עם התפתחות המוח, אשר פורסמו במהלך חודש פברואר בכתב העת EBioMedicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות עניין רב בקשר בין המיקרוביום של המעי ובין התפתחות המוח, אין נתונים רבים אודות הנושא בבני אדם. כעת ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין הרכב חיידקים במעי בתינוקות ובין הפרעות חרדה.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 201 משתתפים (52.7% בנים) שלקחו חלק במחקר Barwon Infant Study, מחקר מדגם לידה אוסטרלי שכלל 1,074 תינוקות. דגימות צואה נאספו כאשר הילדים היו בגילאי 1, 6 ו-12 חודשים וריצוף 16S rRNA בוצע. שאלון CBCL (Child Behavior Checklist) הושלם ע”י ההורים כאשר הילדים הגיעו לגיל שנתיים וכלל הערכה של הפנמה, החצנה ומכלול הבעיות בילדים.

מהנתונים עולה כי ב-22 משתתפים זוהו הפרעות התנהגותיות על-פי מדדי CBCL. מבין 22 ילדים אלו, ב-14 תועדו מדדים מוגברים (60 נקודות ומעלה) להערכת החצנה, ב-9 תועדו מדדי הפנמה מוגברים וב-10 תועדו מדדים גבוהים בהערכת מכלול הבעיות.

לאחר חודש ושישה חודשים לא זוהה קשר מובהק סטטיסטית בין רמות המיקרוביום במעי ובין תוצאות ההתנהגות בשלב מאוחר יותר. עם זאת, החוקרים זיהו קשר עם דגימות צואה שנאספו לאחר 12 חודשים.

חיידקי Prevotella זוהו רק ב-4% מהתינוקות עם הפרעות התנהגות, בהשוואה ל-44% מאלו עם מדדי CBCL תקינים. לאחר תקנון למגוון רחב של משתנים, כולל שיטת הלידה, החזקת חיות מחמד בבית, הנקה בגיל 4 שבועות ותסמיני דיכאון אימהי, הקשר בין רמות Prevotella נמוכות ובין בעיות התנהגות בהמשך נותר על כנו. הקשר שתועד היה בולט במיוחד עם מדדי הפנמה, כאשר החוקרים זיהו שכיחות מוגברת של  התנהגויות דמויות-חרדה, דוגמת עצבנות וביישנות.

זני Lachnospiraceae זוהו ב-91% מהילדים עם בעיות התנהגות וב-69% מאלו ללא הפרעות אלו (p<0.001). הקשר בין רמות מוגברות של חיידקים אלו ובין בעיות התנהגות נחלש, אם כי נותר משמעותי, לאחר תקנון לערפלנים אחרים.

כאשר החוקרים ניסו לבחון את האפשרות של סיבתיות הפוכה, הם לא מצאו קשר בין המזג של הילד בגילאי 1, 6, או 12 חודשים ובין רמות החיידקים השונים.

השימוש בתרופות אנטיביוטיות בין הגילאים 9-12 חודשים נקשר בקשר משמעותי עם רמות Prevotella ירודות (יחס סיכויים של 0.37, p=0.007), אך לא עם רמות מופחתות של חיידקי Lanchospiraceae. טיפול אנטיביוטי לא נקשר עם תוצאות ההתנהגות בגיל שנתיים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בעדויות לפיהן למיקרוביום המעי בבני אדם עשויות להיות השלכות ארוכות טווח על התפתחות ילדים, עם השפעה על הבריאות הנפשית וההתנהגות של הילדים.

EBioMedicine. Published online February 18, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.