Wound Care

מה בין המגוון המיקרוביאלי במעי ובין תסמינים במערכת העיכול בחולי פרקינסון? (מתוך כנס ה- AAN)

תסמינים גסטרואינטסטינאליים נפוצים יותר וחמורים יותר בחולים עם מחלת פרקינסון, בהשוואה לביקורות, וייתכן קשר אפשרי עם שינוי הרכב המיקרוביום וירידה במגוון המיקרוביאלי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצג במהלך הצגת עיקרי הנושאים מכנס ה-American Academy of Neurology.

החוקרים מאוסטרליה תיארו ממצאים מהערכה רב-מרכזית של 167 חולים עם מחלת פרקינסון ו-100 ביקורות שטופלו במרפאות להפרעות תנועה באוסטרליה. המשתתפים השלימו שאלון GSRS (Gastrointestinal Symptom Rating Scale), להערכת תדירות וחומרת 15 תסמינים במערכת העיכול. בנוסף, דגימות צואה נבחנו ורוצפו במטרה לקבוע את הרכב המיקרוביום במעי.

החוקרים מדווחים כי מדד GSRS הכולל היה גבוה יותר משמעותית בחולי פרקינסון, בהשוואה לביקורות. שמונה מהתסמינים צרבת, ריפלוקס חומצה, בחילה/הקאה, “קרקורי בטן”, גזים, ירידה במעבר צואה, תחושת התרוקנות לא-מלאה ומעבר צואה קשה היו נפוצים יותר משמעותית בחולי פרקינסון. בחולי פרקינסון תועדו מדדים גבוהים יותר משמעותית בהערכת תסמינים בדרכי עיכול עליונות או תחתונות, כמו גם בתסמינים תת-פעילות של מערכת העיכול.

למרות שמחלת פרקינסון הינה בעיקרה הפרעה מוטורית, הפרעה בתפקוד מערכת העיכול עשויה להיות אחד התסמינים הראשונים. מניתוח הרכב המיקרוביום עלה כי חיידקי Firmicutes ו-Proteobacteria היו נפוצים יותר משמעותית וחיידקי Verrucomicrobia נטו לכיוון שכיחות גבוהה יותר בחולי פרקינסון. מנגד, Fusobacteria היה נפוץ יותר בביקורות. ההשערה היא כי ההפרעה נובעת משינוי במיקרוביום עם הפרעה בהרכב המיקרוביום והרכב דלקתי יותר, כאשר ידוע כי Proteobacteria ו-Verrucomicrobia הינם זנים ידועים כמעודד דלקת ועלולים להוביל לתסמינים במערכת העיכול. יתרה מזאת, זני Faecalibacterium ו-Ruminococcus, ששכיחותם מופחתת בחולי פרקינסון, יכולים לנייד מספר מרכיבים ליצירת חומצות שומן קצרות-שרשרת, המסייעות כנגד פגיעה בתפקוד דופן המעי ותהליכי דלקת.

בחולים עם מחלת פרקינסון מגוון מיקרוביאלי מופחת משמעותית. עם עליה בחומרת מחלת פרקינסון ובחומרת התסמינים במערכת העיכול, המגוון המיקרוביאלי פחת. מאחר ומגוון מיקרוביאלי ירוד מלווה בסיכון מוגבר לדלקת מעי, הממצאים מעידים כי מגוון מיקרוביאלי ירוד עשוי להביא לעליה בהיארעות וחומרת תסמינים במערכת העיכול.

החוקרים מסבירים כי מדובר בממצאים חדשים מאחר ולא רק שלא היו מחקרים קודמים להערכת חולים מאוסטרליה, אלא גם מרבית המחקרים בספרות התמקדו בנוכחות עצירות בלבד. הטיפול וההבנה של תסמינים לא-מוטוריים של מחלת פרקינסון, בפרט תסמינים במערכת העיכול, עדיין מהווה את אחד האתגרים החשובים שלא זכו למענה. לאור זאת, ישנה חשיבות רבה להבנה טובה יותר של התסמינים הללו.

מתוך כנס ה- AAN

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה