Geriatrics

Quo Vadis Geriatria / מאת ד”ר ארתור ליבוביץ, עורך גריאטריה

הרפואה הגריאטרית עברה את גיל החמישים ויכולה בהחלט להביט בסיפוק על הישגים ולצפות אל העתיד בשאיפה לשכלל ולשפר.

בישראל תנופת הבנייה של מערך הטיפול בקשישים החלה בראשית שנות השבעים. כיום אפשר לומר כי בשנים אלו הוקמה תשתית נרחבת הכוללת מחלקות לגריאטריה בבתי חולים כלליים, מרכזים גריאטריים, מוסדות לטיפול ממושך ומערך תמיכה קהילתי. כל אלו נותנים מענה לצרכים הרבים והמגוונים של זקני ישראל.

במאמץ הבנייה השתתפו – משרדי ממשלה (בריאות ורווחה) וההסתדרות הרפואית שנתנה יד בהגדרת הגריאטריה כמקצוע רפואי העומד ברשות עצמו.  כן יש לציין בין המשתתפים “בבניית הכוח” של המערך הגריאטרי את אש”ל שתרומתו איכותית וייחודית.

התשתית של המערך הגריאטרי בישראל איתנה אך עדיין יש מה לעשות לשיפור ולפיתוח ובעיקר במה שנוגע לגריאטריה בקהילה.

גריאטריה שלא כיתר המקצועות הרפואיים הקלאסיים, לא התפתחה בכיוון מן הקהילה אל בתי החולים. הרפואה הגריאטרית צמחה והתפתחה במוסדות הגריאטריים ובבתי החולים וכיום היא מציעה מן הידע והניסיון שנצברו לקשישים בקהילה. ואומנם יש לנו ידע מבוסס גם ברפואה מונעת, ובשיפור ושימור התפקוד ואיכות החיים למספר ההולך והגדל של קשישים.

  מה היא הדרך המיטבית למתן השירות הגריאטרי ?  האם יוצע לקשישים מגיל מסוים לפנות למומחה בגריאטריה כרופא ראשוני או שהמומחה יהיה יועץ לרופאי הקהילה ?  נראה שהאתגר הבא יהיה שבכל ארגון המספק שירותי בריאות (קופת חולים או HMO) ובכל אזור שירות יהיה רופא מומחה לגריאטריה זמין למתן יעוץ הן לקשישים עצמם והן לרופאים האחרים  המטפלים בהם.

המודל למתן  השירות הרפואי הגריאטרי בקהילה עדיין לא נקבע ודיונים על כך נערכים במקומות שונים בעולם ובמסגרות שונות.  דבר אחד ברור העלייה במספר הקשישים  והעלייה הנמשכת בתוחלת החיים של הקשישים יביאו לכך שרופאים מומחים מרוב המקצועות ידרשו להתמודד עם הצורך בידע בסיסי ברפואת הזקנה. מרבית הרופאים הפועלים כיום לא קיבלו ידע זה באופן מסודר במסגרת לימודיהם. מצב זה הולך ומשתנה, ולפחות בישראל ניתנת כיום הוראה בגריאטריה לסטודנטים לרפואה בכל האוניברסיטאות.  עדיין ראוי לכלול סבב של ניסיון קליני (רוטציה) חובה בגריאטריה, הן במסגרת שנת הסטאג’ והן בהתמחות במקצועות רפואיים שמטפלים בקשישים רבים (כגון כירורגיה, אורולוגיה, אורטופדיה, פנימית, נוירולוגיה,   ופסיכיאטריה).

המומחים לגריאטריה עצמם נדרשים לבחון את תוכניות ההתמחות ולהוסיף תקופת רוטציה בקהילה כחלק מן הניסיון במקצוע.  כמובן שתנאי לכך הוא חיזוק הגריאטריה הקהילתית ע”י הגדרת תפקידה והמסגרת לפעילותה.

הגריאטריה  כמקצוע רפואי שנולד בעידן המודרני מתפתחת בסביבה הכוללת את  הטיפול המנוהל (Managed Care)    ושאלות של עלות-יעילות תוך ציפייה לשימוש מושכל במשאבים הקיימים. מקצועות רפואיים אחרים שהתפתחו בתקופות קודמות צמחו ללא דרישות הבקרה הניהוליים כלכליים של ימינו.

גורם נוסף – הציפייה לרפואה המעוגנת בהוכחות , Evidence Based Medicine  שמאפיינת את ימינו , תורמת אף היא להתגבשות תורה מקצועית באיכות גבוהה.

נראה שמכך תצמח תועלת לגריאטריה והיא תגיע לצרכן הרפואי במתכונת יעילה וידידותית ככל האפשר.

בסוף 2005 פורסם ב- JAGS מאמר מסוג “לאן מועדת פני…” שכותרתו ” הטיפול בקשישים עתיד הרפואה הגריאטריה ” Caring for Older American the Future of Geriatric Medicine. JAGS, 2005; 53(6 Suppl):S245-56.

במאמר זה הוצעו מספר יעדים למען הטיפול המיטבי בקשישים בשנים הבאות והם:

·              זמינות טיפול איכותי לקשישים, כולל מניעת מחלות ושימור התפקוד.

·              הרחבת בסיס הידע ברפואת הזקנה.

·              הגדלת מספר אנשי המקצוע (רפואה/בריאות) המשתמשים בידע גריאטרי בטיפולם בקשישים.

הרוח המרכזית הנושבת מהמלצות אלו היא הצורך להקנות לכל העוסקים בטיפול בקשישים מרופאים ועד למטפלים האישיים – את יסודות הרפואה הגריאטרית.

לרופאים, לאחיות ולכל יתר החברים בצוות הרב-מקצועי יש להתאים את חבילת הידע החיונית והדרך המיטבית להקנותה.

ואומנם אין כמו תחילת שנות האלפיים מועד מתאים להגדיר צרכים ולתכנן את עתיד המקצוע.

לאור זאת, מנכ”ל משרד הבריאות , פרופ’ אבי ישראלי, המליץ בפני המועצה הלאומית לגריאטריה למנות ועדה אשר תבחן את עתיד הגריאטריה בישראל.

הועדה  הוקמה והחלה לפעול באמצעות דיונים, בארבע תת-ועדות:

*  תת הועדה לבחינת מודלים למתן השירות בגריאטריה וקביעת  מדדי איכות 

    יו”ר    ד”ר ורה רוזנפלד.

*  תת הועדה  להכשרת כוח אדם וקידום הידע בגריאטריה

    יו”ר  – ד”ר גדי מנדלסון

*  תת הועדה לטיפול הרב מקצועי בקשישים      יו”ר     גב’ מרים בר-גיורא.

*  תת הועדה לפסיכוגריאטריה    יו”ר     ד”ר צבי דבולצקי.

ד”ר יצהל ברנר, יו”ר האיגוד לגריאטריה, הוא חבר בוועדה ובנוסף משתתפים בה נציגים ממשרדי האוצר והרווחה.

את הועדה מרכז עבדכם הנאמן אשר פונה לכל מי שקורה מאמר זה וברצונו להציע הצעה או להעיר הערה הקשורה בנושאים הנ”ל לכתוב ישירות לכתובת:

larthur@bezeqint.net

באיחולי שנת 2007 מוצלחת ופורייה

ארתור

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה