Geriatrics

האם יש מקום להשלמת בדיקות סקר לליקוי קוגניטיבי בקשישים? (JAMA)

בהצהרה שפורסמה לאחרונה מטעם ה-U.S. Preventive Services Task Force הובהר כי בשלב זה אין עדויות מספקות בכדי להעריך את מאזן עלות-מול-תועלת של בדיקות סקר לליקוי קוגניטיבי בקשישים אסימפטומטים בגילאי 65 שנים ומעלה.

המומחים מסבירים כי העדויות אינן מספקות להערכת מאזן התועלת והנזקים של בדיקות סקר לליקוי קוגניטיבי בקשישים. מדובר היה בהצהרה בדרגה I, שמשמעותה כי דרוש מחקר נוסף בנושא.

בדומה לדמנציה, ישנם גורמים רבים לליקוי קוגניטיבי קל, אשר עשויים להיות הפיכים (דוגמת תת-פעילות של בלוטת התריס, חסר וויטמין B12 או חומצה פולית, היפרגליקמיה) ואחרים עשויים לאפשר לחולים ולבני משפחתם לקבל טיפול בשלב מוקדם יותר של המחלה.

המלצת ה-USPSTF התבססה על סקירה של העדויות אודות בדיקות סקר לליקוי קוגניטיבי, כולל ליקוי קוגניטיבי קל ודמנציה בדרגה קלה-עד-בינונית, במבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה, המתפקדים באופן עצמאי ומתגוררים בקהילה.

בדיקות הסקר כוללות לרוב בקשה מהנבדקים להשלים סדרת משימות להערכת היבט אחד, או יותר, של התפקוד הקוגניטיבי. מבחן מיני-מנטל ומבחן ציור שעון מהווים את שתי הדוגמאות הנפוצות של בדיקות סקר זמינות להערכת תפקוד קוגניטיבי.

המומחים זיהו מחקר יחיד, IU CHOICE, שבחן את בדיקות הסקר ברפואה ראשונית והממצאים לא הצליחו להדגים עדות לתועלת או נזק לבדיקות סקר אלו. כמו כן, אין עדויות מספקות אודות התועלת של התערבויות המכוונות לסייע בהליכי קבלת החלטות או תכנון תכניות ע”י החולים, המטפלים או הרופאים.

הבדיקות אינן אבחנתיות, אך עשויות להוביל להערכה נוספת שתכלול בדיקות דם, הדמיות והערכה רפואית ונוירו-פסיכולוגית לאישור האבחנה של דמנציה ותתי הסוגים של דמנציה.

JAMA 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה