Geriatrics

בטיחות הפסקת שימוש ארוך-טווח בתכשירים אנטי-כולינרגיים (מתוך כנס ה-ASCP)

מנתונים חדשים שפורסמו בכנס הווירטואלי מטעם ה-American Society of Clinical Psychopharmacology עולה כי הפסקת שימוש ארוך-טווח בתכשירים אנטי-כולינרגיים למניעת תסמינים חוץ-פירמידאליים על-רקע תרופות אנטי-פסיכוטיות בחולים עם מחלות פסיכיאטריות חמורות היא ישימה, בטוחה ועשויה לשפר את איכות החיים של החולים.

תרופות אנטי-כולינרגיות משמשות לטיפול בחולים המפתחים תסמינים חוץ-פירמידאליים לאחר התחלת טיפול אנטי-פסיכוטי, גישה המומלצת ע”י ארגון הבריאות העולמי. עם זאת, ארגון הבריאות העולמי אינו מגביל שימוש ארוך-טווח בתרופות אלו ופעמים רבות הטיפול ניתן לתקופה ממושכת. יתרה מכן, רופאים רבים בוחרים במתן טיפול אנטי-כולינרגי באופן מניעתי במטרה למנוע את תופעות הלוואי הנפוצות כך שבסופו של דבר חולים רבים מקבלים את התרופות לטווח ארוך, למרות שאין בכך צורך.

תופעות לוואי של תכשירים אנטי-כולינרגיים כוללים הפרעות זיכרון, פה יבש, עצירות, טשטוש ראיה, אצירת שתן וטכיקרדיה, אשר עשויות כולן להשפיע משמעותית על איכות החיים של החולים. בנוסף, תרופות אנטי-כולינרגיות נקשרו בעבר עם סיכון מוגבר לדמנציה.

במטרה לקבוע אם ניתן להפחית את השימוש בתרופות אנטי-כולינרגיות באופן בטוח בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות חמורות שנטלו תרופות אלו על-בסיס כרוני, החוקרים ערכו שתי בדיקות איכות במרפאה אמבולטורית גדולה.

הפרויקט הראשון היה מחקר פיילוט, אשר כלל 61 חולים עם הפרעות פסיכיאטריות משמעותיות שקיבלו טיפול ב-Benztropine למשך לפחות שישה חודשים. המחקר השני כלל 51 חולים, 46 מהם קיבלו טיפול ב-Benztropine והחמישה האחרים קיבלו טיפול ב-Trihexphenidyl, תכשיר אנטי-כולינרגי נוסף.

מרבית החולים קיבלו גם טיפול בתכשיר אנטי-פסיכוטי מדור שני וכולם היו יציבים קלינית. 14 הרופאים שעברו במרפאה קיבלו הדרכה אודות הפחתת הטיפול האנטי-כולינרגי ועבדו מקרוב עם הרוקחים במרפאה. עוד הוצע למשתתפים ייעוץ עם הרוקחים של המרפאה.

במקרים מתאימים מבחינה קלינית, הטיפול האנטי-כולינרגי הופחת או הופסק לאורך תקופה של 1-6 חודשים, עם הערכות חוזרות לאורך המעקב.

בשני הפרויקטים ייעוצי הרוקחים כללו סקירה מקיפה של הטיפול התרופתי והערכת תופעות לוואי באמצעות מדד ACB (Anticholinergic Cognitive Burden Scale), מדד PASS (Pittsburgh Anticholinergic Scale Score) ו-MIS (Memory Impairment Scale).

הפחתת המינון הייתה איטית, שכן החוקרים ביקשו להפחית את המינון לאט מאוד לאור החשש מפני החמרת תסמינים חוץ-פירמידאליים.

מהנתונים עולה כי למעלה מ-75% מהחולים הצליחו להפחית או להפסיק את הטיפול בתרופות אנטי-כולינרגיות , עם ירידה של כ-30% במדדים להערכת עומס אנטי-כולינרגי. הפחתה מוצלחת של מינון הטיפול האנטי-כולינרגי לוותה בשיפור משמעותי בתופעות לוואי אנטי-כולינרגיות, הפרעות זיכרון ואיכות החיים של החולים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול אנטי-כולינרגי ארוך טווח כנגד תסמינים חוץ-פירמידאליים על-רקע תרופות אנטי-פסיכוטיות אינו מומלץ וממצאי המחקר מעידים כי ניתן להפחית את הטיפול בבטחה.

מתוך כנס ה-ASCP

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

אתם מוזמנים להעזר במחשבון להערכת עומס אנטיכולינרגי העשוי לסייע בבחירה מושכלת של טיפולים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה