Geriatrics

שכיחות גבוהה של בדיקות סקר מיותרות בקרב קשישים (JAMA Netw Open)

שכיחות בדיקות סקר מיותרות למחלות ממאירות גבוהה בקרב קשישים, כך טוענים חוקרים שמצאו כי מטופלים רבים מדווחים על השלמת בדיקות סקר לממאירויות למרות שגילם עלה על הגיל המומלץ בהנחיות להשלמת בדיקות אלו.

מומחי ה-USPSTF (US Preventive Services Task Force) ממליצים על סף גיל לבדיקות סקר לסרטן התלוי במחלה הממארת 75 שנים עבור סרטן מעי גס ורקטום, 74 שנים עבור סרטן שד ו-65 שנים עבור סרטן צוואר הרחם.

לצורך המחקר, החוקרים התבססו על נתונים ממאגר BRFSS (Behavioral Risk Factor Surveillance System) לשנת 2018 ובחנו את שיעורי בדיקות סקר עודפות לסרטן מעי גס ורקטום במדגם שכלל 20,937 גברים ו-34,244 נשים, בדיקות סקר מיותרות לסרטן צוואר הרחם ב-82,811 נשים ובדיקות סקר מיותרות לסרטן שד ב-38,356 נשים.

מהנתונים עולה כי 59.3% מהגברים ו-56.2% מהנשים השלימו בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום למרות שגילם עלה על סף הגיל המומלץ לבדיקות סקר אלו. בדומה, 45.8% מהנשים השלימו בדיקות סקר מיותרות לסרטן צוואר הרחם ו-74.1% הופנו לבדיקות סקר מיותרות לסרטן שד.

השלמת בדיקות סקר מיותרות הייתה נפוצה יותר בקרב אלו שהתגוררו באזורי עיר גדולה בקרב נשים שהופנו לבדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום (יחס סיכויים מתוקן של 1.23), סרטן צוואר רחם (יחס סיכויים מתוקן של 1.20) וסרטן שד (יחס סיכויים מתוקן של 1.36).

שכיחות גבוהה יותר של בדיקות סקר מיותרות לסרטן צוואר הרחם וסרטן שד תועדה בקרב נשים עם מקור טיפול קבוע, דיווח-עצמי על מצב בריאות טוב/טוב מאוד/מצוין, השכלה על-תיכונית ובקרב נשים נשואות או אלו שחיו כנשואות.

החוקרים מציינים כי המחקר נערך בשנת 2018 וסביר להניח כי המצב השתנה במהלך החודשים האחרונים לאור מגפת COVID-19. סימנים ראשונים מצביעים על ירידה דרמטית בשיעור בדיקות סקר שגרתיות בקרב מבוגרים בגיל המומלץ להשלמת בדיקות אלו, לכן ניתן לצפות גם לירידה בהיקף בדיקות סקר מיותרות בקרב קשישים .

JAMA Netw Open. Published online July 27, 2020

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

ייתכן כי הגישה הנכונה יותר היא לא להתייחס לגיל הכרונולוגי אלא לתוחלת החיים הצפויה לכל מטופל, כך שייתכן שיש אנשים בני 80 עם תוחלת חיים צפויה ארוכה יותר מ”צעירים” בני 60 עם גורמי סיכון רבים שתוחלת החיים הצפויה להם קצרה יותר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה