Geriatrics

פרופ’ מיימון האחראי על הקורונה בבתי האבות: הייתי ממליץ לאפשר ביקורים בבתי אבות באזור פתוח ללא הגבלות(מתוך ישיבת הועדה לביקורת המדינה בכנסת על המצב בבתי האבות)

הודעת הועדה לביקורת המדינה

האחראי על הקורונה בבתי האבות, פרופ’ נמרוד מיימון (בתמונה): “נקודת האיזון לא ברורה ; יש אנשים שחושבים שאין קורונה”

הוועדה לענייני ביקורת המדינה בראשות ח”כ עפר שלח, קיימה היום דיון בעקבות נתוני התחלואה בנגיף הקורונה הגבוהים בבתי האבות ובידוד הקשישים שבעקבות זה. בוועדה הוצג דו”ח מבקר המדינה על טיפול המוסדות בקשישים השוהים בביתם.

יו”ר הוועדה, ח”כ עפר שלח: ?נושא בתי האבות הוא נושא מרכזי ומורכב בתוך משבר הקורונה.

מהדיון הבוקר בוועדה, אנחנו לא רואים את ריכוז המאמצים שנדרש לזה.

אנחנו חצי שנה בתוך המשבר, ועובד זר אחד לא הגיע לטובת בתי האבות – יש מחסור של 40% בעובדים הקיימים.

עוד עולה מהדיון בוועדה שמעט מאוד זז ברמה המעשית. אולי עושים יותר בדיקות וזה מאוד חשוב, אבל גם כאן נדרשת ההבנה שהמשבר הזה ילווה אותנו הרבה מאוד זמן וצריך לנהל בהקדם דיאלוג משמעותי עם המשפחות – שהם חלק מהצוות המטפל בגלל ההשלכות הפסיכולוגיות הקשות של סוגיית הבידוד, והתחושה של האנשים בתוך המערכת היא שאין מספיק תוצאות בשטח. אנחנו לא נניח לנושא מכיוון שזה נושא מרכזי בטיפול במשבר הקורונה”.

בדיון הוצג דו”ח המבקר שבו עולה כי הביטוח לאומי לא מימש את אחריותו הכוללת להבטחת איכות הטיפול הביתי. לגישתו של בט”ל, יש לו אחריות כוללת על ביצוע החוק, אולם אין לו סמכות אכיפה על השותפים לביצועו. וכן שמעל 50% משעות הטיפול הביתי שקיבלו הקשישים הסיעודיים ברמות התלות הגבוהות ניתנו על ידי מטפלות שלא קיבלו הכשרה מקצועית

. הדו”ח במלואו:

https://www.mevaker.gov.il/he/Reports/Pages/600.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1

ד”ר אירית לסקר, ראש אגף גריאטריה במשרד הבריאות, אמרה בדיון כי מרבית המטופלים מאומתי קורונה, לא נשארים במוסדות. לדבריה, “כיום יש קרוב ל400 מאומתי קורונה במחלקות קורונה במערך גריאטרי. אנחנו נערכים ל-1000 מיטות בבתי חולים גריאטרים.

מעבר לזה שיש בכל מקום איש צוו מאומת, יש דיגום סקר שמוביל אותו להשתדל לדגום את מרבית אנשי הצוות שנמצאים אחת לתקופה ודרך זה לקטוע את שרשרת ההדבקה. אני עוד לא יודעת לומר אם זה מצליח או לא אבל זה התהליך”.

ד”ר אוריין יצחק, מייסד עמותת משפחות הקשישים, אמר בדיון שבכל מה שקשור למצב הקשישים הסעודיים ההידרדרות שלהם ניכרת בשל הנתק הארוך בינם לבין בני משפחתם שעומד היום על 160 יום. לדבריו,  “הנזק הוא קוגניטיבי, פיזי ונפשי ברמה האישית. סבתי הפסיקה לזהות אותי. והיום במקרה הטוב המפגש הוא חצי שעה. זה לא פשוט לקשישים לסיטואציה שהם נגררו אליה, מדובר בקשישים שהיו במצב יחסית טוב. אצל כולם יש אי שקט משמעותי. אף אחד לא טרח להגיע ולעשות סקר ולראות מה מצבם. הנזק הנפשי הוא גורם למוות. אנחנו רואים תמותה מדיכאון , אותם אנשים שאיבדו את הרצון לחיות, כי אין להם למה. הם לא רואים את בני משפחתם.

מאז שפרופסור גמזו הגיע לתפקידו אנחנו רואים זיוף בנתונים. שאנחנו כן מקבלים נתונים מקבלים אותם בזיוף, וזה מה שמונגש לציבור. בגל הראשון היו פחות התפרצויות, פחות נפטרים. ועכשיו למרות מערכת הדיגום החדשה של פרופסור מיימיון רואים יותר התפרצויות מתגלגלות מאשר התפרצויות רגילות. איך מגיעים להתפרצויות של עשרות מתים? ברגע שעברנו למעבדת my heritage במשך שבועיים היא מסרה תוצרות חיוביים אחרי חודשים. זה אומר שצוותים הדביקו קשישים כל הזמן הזה.

אוריין מסר נתונים בוועדה: ” יש 3100 דיווחים על פצעי לחץ, 5000 מקרי דכאון, 5800 נתונים על נסיגה קוגניטיבית. יש צורך לתת מענה לדברים האלה ולא יכול להיות שסוגרים בתי אבות ושלא יוצאים לטיפול כי לא רוצים להיות בחדר כלוא. למנוע מאדם לצאת מחוץ למוסד זאת עבירה פלילית ונוגד את חוק כבוד אדם וחרותו ולאפשר לאפוטרופוס לראות מה מצב הקשיש”.

אוריין הוסיף: “המתכונת ביקורים לא מועילה. ביקור פעם בשבוע לא מועיל וצריך להחזיר מכונת מבוקרת. מנסים להציג תמונת מצב שווא כאילו המבקרים מבקרים את הקשישים. אין הבחנה בין מבקר לבין איש צוות שנכנס מהמוסד. אנחנו רוצים שתאפשרו לנו לטפל ביקירים לנו. אם היה מספיק כוח אדם ותקציבים אז לא היו לנו טענות. אבל גם בשגרה המשפחות מהוות כוח מסייע בסמוך לצוותים בבתי האבות ולכן ההיעדרות שלהם ניכרת כי המטופל נפגע. פרופסור מיימיון הוציא נוהל דיבורים מורחב שאושר. מנכל משרד הבריאות הקודם עצר. בן משפחה חשוב שיכנס למוסד ויטפל מיוחס למטופלים הדמנטיים הזקוקים למגע ולהאזנה.”

רון עוזרי , יו”ר איגוד בתי אבות: “זמן מתן התשובה לבדיקות השתפר ולרוב ניתן תוך יומיים וזה שיפור מ-4 -3 ימים אבל עדיין לא 24 שעות כדי שנוכל לעצור את ההתפרצויות. מנסים במטה אבות ואימהות לשפר את משך זמן מתן התשובה. בגל הראשון דרשנו לבצע בדיקות והממשלה טענה שאנחנו לא מקצועיים בנושא. היום מאמצים את הגישה שלנו שפעם בשבוע עושים בדיקות ויש מקרים שהצליחו למנוע ולעצור דייר ומטפל שהיו חולים בקורונה.

בנושא ביקורים של בני משפחה, אמר עוזרי כי כל מבקר יכול לפחות פעם בשבוע לבקר. אם אני יודע על מישהו שלא מאפשר ביקורים אני מתקשר אליו. “מודדים אותי רק על הקורונה. זה בסוף הטבלאות. אבל אני יודע כרופא שאסור לי להתמקד רק בקורונה ושהנזקים לא מקורונה יותר חמורים. בני משפחה שנמצאים במוסד יכולים לראות מה קורה. לא יכול להיות מצב שמנתקים בן משפחה מהקשיש. אם נסיבות של חרדה ופחדים אני תמיד אומר תפתח. אני מקיים שיחות עם זום כל הזמן עם בני משפחה”.

פרופ’ נמרוד מימון, האחראי לניהול גוף מטה אבות ואימהות שהוקם לטיפול בבתי האבות בעקבות נגיף הקורונה: “מטה אבות ואימהות זהו גוף מתכלל ולא רגולטורי. יש מספר בעיות –  הראשונה אירועים של התפרצות עם שיעורי תמותה בבתי אבות של 50 אחוז מכלל התמותה בישראל מגיעה רק מבתי האבות ולכן הוקם הגוף של מטה אבות ואימהות . מהבחינה הזו קידמנו מספר דברים, הדבר בראשון להקטין את כמות ההתפרצויות שלא נעשה בשום מדינה בעולם. ראינו שכל האירועים הראשונים בגל הראשון היה שחולי קורונה ללא תסמינים הסתובבו בבתי אבות, הדביקו מטופלים -אירועי הדבקה במוסד סיעודי יש להם עלויות של תמותה גבוהה ולכן הולט לשנות את המהלך והחלטה על ביצוע דגימות שבועיות של מטפלים ולראות אם הם נשאים וזה החל ב-13 לחודש יולי ועד אז נלקחו 3000 דגימות בימי חול יש 60000 אלף מטופלים בארץ כך הסיכויים להגיע לתוצאה הם נמוכים. היום יש 8000 דגימות כל יום ומצאנו מעל 200 עובדים ללא סימפטומים והם היו פוטנציאל הדבקה והתפרצות. מה שאנחנו רואים כעת זו ירידה משמעותית בשיעורי התמותה בבתי אבות ומדינת ישראל חווה גל שני שקשה מהגל הראשון שבו היה סגר כללי גם על בתי האבות והיום כן ניתן להיכנס לבית האבות ואנחנו מקפידים על הדבר הזה שיהיו ביקורים.

תחום הביקורים מלווה אותי מהיום הראשון שהגעתי לתפקיד. ביוני בין הגלים הוצאתי נוהל שמרחיב יכולת לבקר כולל כניסה לחדרים של שני מבקרים בבת אחת והרחבה של השעות באותה מידה כמו טרם הקורונה. זה נעצר על ידי מנכ”ל בר סימן טוב, ואנחנו נכנסים לגל שני גדול בהרבה מהגל הראשון. מדינות שחוות גל בגודל שלנו סוגרים בתי אבות. התחלנו תכנית דיגומים ואנחנו עובדים. להגיד שמבקרים לא מכניסים קורונה זאת אמירה מסוכנת כי יש מקרים כאלה, וכי יש אנשים שחושבים שאין קורונה. נקודת האיזון לא ברורה. החלטנו לא לסגור ולאפשר ביקורים, איפה נקודת האיזון העדינה? לא יודע. אני הייתי ממליץ להמליץ על ביקורים באזור פתוח גם כל יום”.

משה נקש, רשות האוכלוסין: “יש החלטת ממשלה על הקצאת 2500 עובדים זרים למוסדות ממשלתיים. אנחנו במשא ומתן עם כמה מדינות במקביל כדי לקדם את הנושא באמצעות הסכמים בילטרליים. קיים מאמץ של מספר משרדים ממשלתיים משרד החוץ הבריאות העבודה והרווחה. עדיין לא הגיעו עובדים זרים לבתי האבות. אנחנו מקווים להביא את העובדים הזרים עוד השנה כל עוד זה תלוי ברשות האוכלוסין אנו רצים על כל התקנות. חלק מהמדינות שאנו מדברים איתם הן מדינות ירוקות וזה יכול לעזור לקדם את הנושא. מבחינת המטפלים בסיעוד ביתי מעט מאוד עובדים עזבו ונתנו הארכה גורפת של הרישיונות והיתרי ההעסקה”.

.

דוד אוחנה, נציג פורום של מחלקות סיעודיות בבתי האבות: “יש מצב מזעזע שמי שאחראי לו הוא משרד הבריאות על בית אבות שמנסה לסלק אנשים ממחלקה סיעודית והם עושים זאת באמתלה של שיפוץ ואף אחד מהדיירים לא מסכים לעבור והם מנסים לכפות מעבר”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה