Geriatrics

שש תרופות העלולות לפגוע בחיי המין של המטופלים (מתוך אתר Medscape)

חולים רבים אינם נוטלים את התרופות שניתנו להם, כאשר מחקרים הדגימו באופן עקבי כי 25% מהמרשמים שניתנים למטופלים אינם מנופקים וכי מחצית מהמרשמים לטיפול במצבים כרוניים אינם ניתנים בהתאם להוראות.

למרות שישנם מספר גורמים העשויים להשפיע על ההחלטות לטיפול, חולים רבים במרפאות אורולוגיות מדווחים כי אינם נוטלים את הטיפול התרופתי בשל השפעה שלילית על חיי המין. לאור זאת, חשוב להבין כיצד משפחות תרופות נפוצות עשויות להשפיע לרעה על חיי המין של המטופלים ובמאמר שפורסם באתר Medscape דנים הכותבים בשש משפחות תרופות שמטופלים רבים אינם נוטלים בשל השפעה שלילית על חיי המין.

1)     תרופות לאיזון יתר לחץ דם רופאים רבים מניחים כי עבור חולים רבים בריאות הלב וכלי הדם תהיה חשובה יותר מהיכולת להשיג או לשמר זקפה, אך במציאות, לא כך הדבר. זקפה הינה אירוע וסקולארי ולכן כל גורם אשר ישפיע על זרימת הדם לפין עלול להוביל להפרעה בזקפה. מסיבה זו, תרופות להפחתת לחץ דם (דוגמת Spironolactone או תיאזידים) משפיעות לרעה על היכולת להשיג זקפה. המצב מסובך עוד יותר מאחר ובמהלך גירוי מיני, קצב הלב של האדם עולה; לכן, במידה ונוטל חסמי ביתא, אשר נועדו להגביל את עליית קצב הלב, עלולה להיות פגיעה בתפקוד המיני.

2)     חסמי אלפא מדובר בתרופות זולות ויעילות מאוד, עם זאת, הן עלולות לפגוע בחיי המין של גברים בשתי דרכים. ראשית, הן מפחיתות את זרימת הדם לפין; שנית, קיים סיכון לשפיכה אחורית.

3)     SSRI תרופות ממשפחה זו עשויות להשפיע על חיי המין באופן העלול לגרום מטרד רב לגברים ונשים: שפיכה מאוחרת או אורגזמה מאוחרת. מדובר בתופעת לוואי נפוצה וניתן לשקול מתן Paroxetine במינון נמוך כטיפול בגברים הפונים בשל שפיכה מוקדמת.

4)     נוגדי-דיכאון אחרים כמעט כל נוגדי הדיכאון, כולל נוגדי-דיכאון טריציקליים, מעכבי MAO או תרופות אנטי-פסיכוטיות, עשויים להשפיע לרעה על הליבידו. חלק מהתרופות הללו, דוגמת Citalopram, עשוי להפחית באופן דרמטי את ספירת הזרע או אף להוביל לאזוספורמיה.

5)     תרופות מתקדמות לטיפול בסרטן ערמונית כיום קיים מספר רב של תרופות הזמינות לטיפול סרטן ערמונית מתקדם. לרוע המזל, בין אם החולים מטופלים בטיפול הורמונאלי מדור ראשון (Leuprolide), או בתרופות מדור חדש יותר (Enzalutamide, Apalutamide, Abiraterone, או Darolutamide), לכולן השפעה דרמטית על הליבידו עקב הפחתת רמות טסטוסטרון.

6)     מעכבי PDE-5 למרות שמעכבי PDE-5 (Sildenafil, Tadalafil, Vardenafil ו-Avanafil) משמשות לסייע לגברים להשיג זקפה, גם להן תופעות לוואי. כאבי ראש, גודש נזאלי, הסמקה וצרבת ייתכנו עם נטילת התרופות הללו. כדאי להמליץ למטופלים להימנע מאוכל לפני נטילת הטיפול, להימנע מאלכוהול ולהקפיד על שתייה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה