Geriatrics

ניתוח ירוד בשתי העיניים באותו היום/ פרופ’ מרדכי רוזנר

שני מאמרי מערכת ב-Ophthalmology  מינואר 2021 עוסקים בניתוח ירוד סימולטני בשתי העיניים באותו היום. מאמר אחד נכתב על ידי מחבר מלוס אנג’לס והוא שואל מי מרוויח מכך?
במאמר השני קוראים המחברים לממש את הרעיון של ניתוח ירוד סימולטני בשתי העיניים בעקבות הפנדמיה של וירוס הקורונה. המאמר השני נכתב על ידי מחברים מטורונטו, קנדה,  ומקליבלנד, אוהיו, ארצות הברית. אחד ממחברים אלה הוא נשיא האגודה הבינלאומית של מנתחי ירוד בשתי העיניים (International Society of Bilateral Cataract Surgeons).
ניתוח ירוד בשתי העיניים באותו היום.

מי המרוויח?

בזמנו, קבלת החלטות בשרותי בריאות הייתה ברורה ופשוטה: אם הטיפול היה טוב לחולה, הוא היה גם טוב לרופא וטוב לתעשיית הבריאות. הזמנים השתנו וכיום, לעיתים, הדאגה מעלויות, נוחות מתן הטיפול ושולי הרווח של צד שלישי, גוברים על טובת החולה הבודד. לדעת המחבר, ניתוח ירוד סימולטני בשתי העיניים באותו היום מדגים שינוי גישה זה.
הסיכונים למטופל בניתוח ירוד בשתי העיניים באותו היום כוללים סיבוך מעוור בשתי העיניים כמו אנדופתלמיטיס או TASS. התומכים בניתוח בשתי העיניים באותו היום טוענים שבטכניקות הניתוחיות העכשוויות ועם השימוש באנטיביוטיקה לתוך הלשכה הקדמית, כאשר בניתוח בעין השנייה מבצעים ניקוי וכיסוי מחדש, משתמשים בסט מכשירים סטרילי חדש ובתכשירים מאצווה שונה, מופחתת מאד האפשרות לאותו סיבוך גם בעין השנייה למספר נמוך ביותר וחסר משמעות. הם מציינים גם שבספרות העולמית יש תיאורים ספורים בלבד של זיהום דו-צדדי לאחר ניתוח. גם אם הדבר נכון, קיימת דאגה שיש תת דווח על סיבוכים כאלה. סיבוך דו-עייני כזה, גם אם הוא נדיר, יהיה הרה אסון עבור הפרט הנפגע ממנו ומשפחתו, והיה נמנע אם הניתוח היה מתבצע בימים נפרדים. קיימת גם שאלה אם המנתח עשוי להיות בסיכון מדיקו-לגלי גבוה יותר כאשר הוא מבצע ניתוח ירוד סימולטני בשתי העיניים.
למרות שהנוסחאות לניבוי חדות הראייה בעקבות השתלת עדשות תוך עיניות השתפרו, והסיכוי להשתלת עדשה לא מתאימה קורית פחות מאשר בעבר, עדיין יש מקום לחשש כאשר בניתוח סימולטני של שתי העיניים לא יודעים את התוצאה לפני השתלת עדשה בעין השנייה. בנוסף לכך, בניתוח סימולטני לא ניתן להשלים ביצוע של תיקון הרפרקציה לאחר ניתוח הירוד באמצעות LASIK, במקומות בהם הוא התבצע באופן שגרתי. נקודה נוספת לדיון היא דיספוטופסיה (dysphotopsia) ותופעות לוואי אופטיות לא רצויות אחרות, שאחרי ניתוח בעין אחת ניתן לברר ואולי להשתיל בעין השנייה עדשה תוך עינית אחרת, בעוד שאחרי ניתוח סימולטני בשתי העיניים האפשרות הזו לא קיימת.

היתרונות של ניתוח ירוד סימולטני בשתי העיניים כוללים תוצאה תפקודית מהירה יותר במיוחד בחולים עם אמטרופיה גבוהה, מספר ביקורים מופחת במרפאה לפני ואחרי ניתוח ירוד, זמן החלמה כולל קצר יותר והיעדרות קצרה יותר מעבודה, זמן נסיעה כולל מופחת לניתוח ולביקורות, וצורך מופחת להיעזר באחרים לצורך הגעה לניתוח ולביקורות. בתקופה שבין הניתוח הראשון לשני חוו החולים קושי בתפקוד שגרתי והפרעות שנפתרו לאחר הניתוח בעין השנייה. הדבר לא רלוונטי כאשר הניתוח השני מבוצע כעבור פרק זמן קצר ולא של חודשים.

כאשר מתבצע ניתוח ירוד סימולטני בשתי העיניים באותו היום המנתחים מתוגמלים ב- 50 אחוז עבור הניתוח בעין השנייה, דבר שמקטין משמעותית את עלויות ניתוחי הירוד לספקי הבריאות. על פי הנתונים מ- 2014, הקטנת התשלום עבור הניתוח בעין השנייה והפחתת מספר הביקורים אצל הרופא עשויים לחסוך יותר מ- 750 מיליון דולר לשנה לספקי הבריאות. עבור המנתחים של ניתוחי ירוד סימולטניים באותו היום היעילות בזמן העבודה בחדר הניתוח גדולה יותר ויש הפחתה במספר הביקורים לאחר  הניתוח שעשויה להשתלם.
לניתוח של שתי העיניים באותו היום יש יתרון לקבוצות חולים מסוימות: לחולים שצריכים לנסוע מרחקים גדולים לביצוע הניתוח, לחולים שזקוקים לניתוח בהרדמה כללית, ולחולים בעלי עזרה סוציאלית מוגבלת. קבוצה נוספת, חדשה, היא של חולים בהם מושתלת עדשה (djustable (RxSight אשר צריכים להמתין מספר שבועות בין הניתוח לכיוון העדשה הסופי.
גם לפנדמיה של וירוס הקורונה השפעה על קבלת ההחלטות בנושא הנדון.  ללא ספק חולים יעדיפו להפחית חשיפה אפשרית לוירוס באמצעות הפחתת מספר הביקורים בחדר הניתוח ובמרפאות.
לסיכום, לדעת המחברים של המאמר הראשון, נראה שבעוד שהחולים נתונים ביותר סיכונים, והמנתחים מתוגמלים פחות, הנהנים מניתוחי ירוד סימולטניים בשתי העיניים הם בראש ובראשונה ספקי הבריאות.

ניתוח ירוד בשתי העיניים באותו יום רעיון שהגיע הזמן לממש בעקבות הפנדמיה של וירוס הקורונה

בעקבות הפנדמיה של וירוס הקורונה העולם נסגר וחלו שינויים דרמתיים בכל הנוגע לשירותי הבריאות. הגברת אמצעי הסניטציה הריחוק והמיגון גרמו לעלויות גבוהות יותר במתן שירות בריאות. שינוי יחיד שיכול לעזור מאד בתנאי המגפה הוא ניתוח ירוד סימולטני בשתי העיניים באותו היום. הדבר מפחית מהעלות הכוללת של ניתוחי ירוד בשתי העיניים, יעיל יותר ודורש פחות חשיפה של המטופלים, אשר גם נהנים מחזרה מהירה יותר של ראייה בינוקולרית.
הוויכוח בנוגע לניתוח ירוד סימולטני בשתי העיניים באותו היום נמשך כבר שנים כאשר היתרונות שלו הולכים וגדלים והחיסכון בעלויות הוא יותר מ- 30 אחוזים לבתי החולים. על החיסכון לבתי החולים יש להוסיף את החיסכון לחולים בנסיעות ובזמן תחלואה שמצריך עזרה. העקרונות לביצוע ניתוח סימולטני בטוח נקבעו על ידי האגודה הבינלאומית לניתוח ירוד בילטרלי וכוללים התייחסות לכל עין כאל ניתוח נפרד עם ניקוי וכיסוי מחדש, ועם כפפות ומכשירים חדשים, ושימוש בתכשירים מאצוות שונות. אם מתעוררת בעיה בניתוח בעין הראשונה יידחה הניתוח של העין השנייה למועד אחר.

בנוגע לסיכון של אנדופתלמיטיס או TASS בילטרלי ולחשש מתיקון רפרקציה לא מושלם בעין השנייה, אין כלל הוכחה שחששות אלה מוצדקים. בסדרה של 95,606 ניתוחי ירוד בילטרליים לא היה אף מקרה של אנדופתלמיטיס בילטרלי ושיעור הזיהום היה 0.006 אחוז. הסיכות התאורטי של אנדופתלמיטיס בילטרי חושב כפחות מאחד למאה מיליון.
בנוגע לחשש מתביעות malpractice בנוגע לניתוח ירוד סימולטני, מציינים המחברים שלא ידוע להם על אף תביעה כזו שזכתה.

את הסיכונים לעיניים צריך לשקול כנגד סיכוני בריאות סיסטמיים, נדירים ככל שיהיו. אלה כוללים את סיכוני ההרדמה (כשמבוצעת הרדמה כללית) וסיכונים בעת הנסיעה לניתוח ולביקורות,  שמוכפלים כאשר ניתוחי הירוד בכל עין נפרדים. כעת הסכנה העיקרית היא סכנת החשיפה לוירוס הקורונה שמופחתת משמעותית כאשר הניתוח סימולטני בשתי העיניים, ודבר זה צריך להכריע בכיוון זה. למרות שחשוב לבצע מחקרים באיכות גבוהה יותר בנושא, מצטברות הוכחות בנוגע ליתרון של ניתוח ירוד סימולטני בשתי העיניים. אי לכך יש לתת לחולים את האפשרות לבחור בין ניתוח של שתי העיניים יחד או לחוד. בנוסף, קוראים המחברים לאגודות המקצועיות של רופאי העניים לפעול נגד ה”עונש” הכספי למנתחים אשר מתוגמלים ב- 50 אחוז עבור העין השנייה כאשר הם מבצעים את ניתוחי הירוד בשתי העיניים באפן סימולטני.

לסיכום, לדעת המחברים של מאמר המערכת השני, כאשר אנו מצויים במשבר וירוס הקורונה, יש לעשות חשיבה מחודשת בנוגע למתן שרותי בריאות. כמו בנוגע לדיגיטציה של הרפואה, מתן שרות וירטואלי ושימוש באינטליגנציה מלאכותית, גם המעבר לניתוחי ירוד סימולטניים בשתי העיניים באותו היום באמת ישפר את הטיפול בחולה. היתרונות של ניתוחי ירוד סימולטניים בשתי העיניים באותו היום נכונים גם לימים שאחרי המגפה, אך כעת, יותר מבכל זמן אחר ראוי להתחיל בכך.


Masket S
Same Day Bilateral Cataract Surgery. Who Benefits?
Ophthalmology  2021;128:11-121128121-12

Ahmed IIK, Hill WE, Arshinoff SA
Bilateral Same-Day Cataract Surgery: An Idea Whose Time Has Come #COVID-19
Ophthalmology  2021;128:13-141128121

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות טיפות עיניים של מולקולה קטנה לטיפול במחלות כלי דם של הרשתית (מתוך הודעת חברת Exonate)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות טיפות עיניים של מולקולה קטנה לטיפול במחלות כלי דם של הרשתית (מתוך הודעת חברת Exonate)

    חברת Exonate הודיעה על תוצאות מוצלחות במחקר בשלב 1b/2 להערכת בטיחות וסבילות טיפול ב-EXN407, מולקולה קטנה לטיפול מקומי במחלות כלי דם של הרשתית, דוגמת רטינופתיה סוכרתית ובצקת מקולארית סוכרתית. המומחים מסבירים כי EXN407 הינה מולקולה קטנה המעכבת את Serine-Arginine Protein Kinase-1, הניתנת בצורת טיפות עיניים פעמיים ביו ומכוונת באופן סלקטיבי לאיזופורמים של VEGF העשויים להוביל […]

  • ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    ניוון מקולרי גילי (JAMA, CME)

    מחלת ניוון מקולרי גילי (Age Related Macular Degeneration, AMD) היא מחלה של הרשתית, המשפיעה בהדרגה על המקולה, האזור המרכזי ברשתית האחראי על חדות הראייה. ההשלכות של ניוון מקולרי גילי מתקדם כוללות ליקוי ראייה חמור, המשפיע באופן משמעותי על פעילויות יומיומיות כגון קריאה וזיהוי פרצופים. הסקירה מתוך ה-JAMA עוסקת באפידימיולגיה, פתופיזיולוגיה, האבחון והטיפול במחלה.

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ארוכת-טווח של ניתוח טרבקולקטומיה בגלאוקומה מתקדמת (מתוך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ארוכת-טווח של ניתוח טרבקולקטומיה בגלאוקומה מתקדמת (מתוך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society)

    בחולים עם אבחנה של גלאוקומה מתקדמת ניתן להציע אפשרות ניתוח טרבקולקטומיה כהתערבות ראשונה, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר Treatment of Advanced Glaucoma Study שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-American Glaucoma Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים הפונים בשל גלאוקומה מתקדמת הם אלו המצויים בסיכון לעיוורון במהלך חייהם ויש אי-ודאות מסוימת באשר לגישת הטיפול הטובה ביותר […]

  • תוצאות מבטיחות למתן Restoret לטיפול בבצקת מקולארית וניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הודעת חברת EyeBio)

    תוצאות מבטיחות למתן Restoret לטיפול בבצקת מקולארית וניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הודעת חברת EyeBio)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת EyeBio דווח על נתונים מוקדמים מהם עולות תוצאות חיוביות לטיפול ב- Restoret בחולים עם בצקת מקולארית משנית לסוכרת וכנגד ניוון מקולארי גילי רטוב. הטיפול נסבל היטב כתכשיר יחיד ובשילוב עם Aflibercept למשך 12 שבועות  עם שיפור חדות הראיה המתוקנת לצד הפחתת עובי הרשתית. על-פי ההודעה, Restoret הדגים שיפור באנטומיה ובתפקודי הראיה […]

  • בצקת מקולארית מנבאת כשל כלייתי בחולי סוכרת עם מחלת כליות כרונית (J Clin Endocrinol Metab)

    בצקת מקולארית מנבאת כשל כלייתי בחולי סוכרת עם מחלת כליות כרונית (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בצקת מקולארית מנבאת כשל כלייתי בחולים עם סוכרת ומחלת כליות כרונית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה כרונית בחולים עם סוכרת עלולה להוביל לנזק לרשתית עם אובדן ראיה. למרות שקיימת קורלציה בין רטינופתיה סוכרתית ובין מחלת […]

  • היענות נמוכה לזריקות מעכבי VEGF מובילות לירידה בחדות הראיה (Ophthalmology Science)

    היענות נמוכה לזריקות מעכבי VEGF מובילות לירידה בחדות הראיה (Ophthalmology Science)

    היענות לזריקות לתוך הזגוגית של מעכבי VEGF עשויה להיות מאתגרת עבור חלק מהחולים עם ניוון מקולארי גילי ניאווסקולארי והם בסיכון לתפקודי ראיה ירודים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Ophthalmology Science. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי, רב-מרכזי, המבוסס על נתונים ממאגר IRIS. הם זיהו 254,655 עיניים מ-226,767 חולים עם ניוון מקולארי גילי ניאווסקולארי אשר קיבלו […]

  • זריקות סטרואידים לעין עלולות להוביל לעליה בסיכון לגלאוקומה ויתר לחץ תוך-עיני (BMJ Open Ophthalmol)

    זריקות סטרואידים לעין עלולות להוביל לעליה בסיכון לגלאוקומה ויתר לחץ תוך-עיני (BMJ Open Ophthalmol)

    בקרב חולים המטופלים בזריקות סטרואידים עיניות ייתכן סיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה או יתר לחץ תוך-עיני, גם באלו ללא אבחנה או טיפול קודם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMJ Open Ophthalmology. ממצאי המחקר מעידים כי בחולים תחת טיפול בזריקות סטרואידים סביב העין ו/או לתוך הזגוגית סיכון משמעותי להתפתחות גלאוקומה או יתר לחץ תוך-עיני, […]

  • מה בין תסמיני עין יבשה וחומרת כאב עיני ובין הפרעות שינה? (BMJ Open Ophthalmol)

    מה בין תסמיני עין יבשה וחומרת כאב עיני ובין הפרעות שינה? (BMJ Open Ophthalmol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMJ Open Ophthalmology עולה קשר הדוק יותר בין תסמיני מחלת עין יבשה ובין הפרעות שינה מאשר הממצאים בבדיקה הגופנית, אם כי דלקת ואיכות בלוטות המייבומיאן נקשרו עם איכות שינה סובייקטיבית. מחקר החתך כלל 141 יוצאי צבא (גיל ממוצע של 56 שנים; 87% גברים) ממרפאת Miami Veterans Affairs אשר השלימו הערכה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה