Geriatrics

שכיחות גבוהה של ריבוי תרופות בעלות השפעה על מערכת העצבים המרכזית בחולי דמנציה (JAMA)

חלק גדול מהקשישים בקהילה עם דמנציה נוטלים לפחות שלוש תרופות בעלות השפעה על מערכת העצבים המרכזית, זאת למרות ההנחיות הממליצות להימנע מגישה זו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA.

מטרת המחקר הייתה לבחון את היקף ריבוי תרופות (Polypharmacy) בעלות פעילות על מערכת העצבים המרכזית בקרב קשישים בקהילה עם דמנציה. החוקרים השלימו מחקר חתך שכלל למעלה מ-1.1 מיליון קשישים עם דמנציה בארצות הברית ובחנו את היקף השימוש בריבוי תרופות בעלות השפעה על מערכת העצבים המרכזית בשנת 2018, אשר הוגדר כחשיפה לשלוש תרופות, או יותר, במשך למעלה מ-30 ימים עוקבים, מהמשפחות הבאות: נוגדי-דיכאון, אנטי-פסיכוטיות, נוגדי-פרכוס, בנזודיאזפינים, תכשירים היפנוטיים בעלי פעילות על קולטן לבנזודיאזפינים ואופיואידים. בקרב אלו שענו על הגדרת ריבוי תרופות, החוקרים בחנו את משך החשיפה לטיפול, מספר התרופות ומשפחות התרופות שניתנו, משלבים נפוצים והתרופות הנפוצות ביותר בעלות השפעה על מערכת העצבים המרכזית.

מדגם המחקר כלל 1,159,698 קשישים (גיל חציוני של 83 שנים, 65.2% נשים), מהם 13.9% ענו על הקריטריון של ריבוי תרופות בעלות השפעה על מערכת העצבים המרכזית. בקרב חולים תחת ריבוי תרופות בעלות השפעה על מערכת העצבים המרכזית, 57.8% נחשפו לטיפול במשך למעלה מ-180 ימים ו-6.8% נחשפו לטיפול במשך 365 ימים; 29.4% נחשפו לחמש תרופות ויותר ו-5.2% נחשפו ל-5 משפחות תרופות ויותר.

החוקרים מדווחים כי 92% מימי ריבוי תרופות כללו שימוש בנוגדי-דיכאון, 47.1% כללו נטילת תכשירים אנטי-פסיכוטיים ו-40.7% כללו שימוש בבנזודיאזפינים.

משלבי משפחות התרופות הנפוצים ביותר כללו נוגד-דיכאון, תכשיר אנטי-אפילפטי ותכשיר אנטי-פסיכוטי (12.9% מימי ריבוי-תרופות). גבפנטין היה הטיפול התרופתי הנפוץ ביותר ונקשר עם 33% מימי ריבוי תרופתי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי 13.9% מהקשישים עם דמנציה בשנת 2018 ניפקו תרופות מרובות בעלות השפעה על מערכת העצבים המרכזית. עבור מרבית החולים, הסיכונים הכרוכים בטיפולים תרופתיים אלו, בעיקר כאשר ניתן במשלב, כמעט בוודאות עולים על התועלת של הטיפול התרופתי.

JAMA 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה