Geriatrics

הסיכון לפתח ירוד בדלקת ענביה אמצעית/ פרופ’ מרדכי רוזנר

דלקת ענביה (Uveitis) מייצגת קבוצה הטרוגנית של מצבים דלקתיים בעיניים, ומעריכים שאחראית ל- 10% עד 15% מאיבוד ראייה באוכלוסייה בוגרת בכל העולם. ירוד הינו בין הסיבוכים של דלקת הענביה שפוגע בראייה. ירוד מדלקת ענביה עשוי להצריך ניתוח כדי לשפר ראייה, למנוע המשך הדלקת וכדי לאפשר בדיקה קלינית טובה יותר הדרושה לצורך טיפול ומעקב. מחקרים הראו שטיפול שהפחית את הדלקת התוך עינית הפחית את היארעות הירוד. מאידך, הטיפולים העיקריים לדלקת ענביה הינם גם עם פוטנציאל להיות קטרקטוגניים. אי לכך טיפול מידי בדלקת התוך עינית יחד עם הפחתה למינימום של חשיפה לקורטיקוסטרואידים חשובים ביותר למניעת סיבוכים של דלקת ענביה ואיבוד ראיה. 
ניתן לחלק את דלקת הענביה בהתאם במיקום העיקרי של הדלקת בעין. דלקת ענביה אמצעית מתייחסת לדלקת שעיקרה בזגוגית. היא מהווה 2% עד 31% מכל דלקות הענביה וירוד מדווח כאחד מהסיבוכים השכיחים ביותר שלה. חולים עם דלקת ענביה אמצעית צריכים לעיתים שכיחות טיפול אימונומודולטורי סיסטמי למעקב צמוד בגלל הפוטנציאל להתלקחויות, אך עם טיפול מתאים ובזמן ניתן לשמור על חדות ראייה טובה שנים רבות. ירוד כתוצאה מדלקת ענביה מאתגר במיוחד למנתח כי עיניים לאחר דלקת מועדות להצטלקות תוך עינית, התרחבות אישונים מופחתת, כלי דם שבירים בקשתית, והתלקחויות של דלקת בתקופה שלאחר הניתוח. השכיחות של ירוד והטיפול בו שונים מאשר בדלקת ענביה קדמית כי המיקום העיקרי של הדלקת מאחורי העדשה ולא מסביב לה. במחקר הנוכחי נבדקה השכיחות של התפתחות ירוד משמעותי מבחינה קלינית בקבוצה גדולה של עיניים עם דלקת ענביה אמצעית.
החוקרים היו מארצות הברית, בריטניה ומאתיופיה: ממחלקות עיניים ואפידמיולוגיה המסונפות לאוניברסיטת מינסוטה, אוניברסיטת Northwestern בשיקגו, אילינוי, בית הספר לרפואה הרווארד בבוסטון מסצ’וסטס, אוניברסיטת פנסילבניה,  בית הספר לרפואה ג’ון הופקינס בבלטימור, מרילנד, האוניברסיטה לבריאות ומדע של אורגון, האוניברסיטה של פיטסבורג, פנסילבניה, וממכונים ומרכזים בבוסטון, מסצ’וסטס, NIH בבתסדה, מרילנד, בפורטלנד באורגון, בסנט פטסבורג בפלורידה, מ- Mallinckrodt Pharmaceuticals, Staines-upon-Thames, בריטניה, ומהאוניברסיטה של אדיס אבבה ובית הספר לרפואה Myung-Sung באדיס אבבה באתיופיה. המחקר היה רטרוספקטיבי. הנתונים נלקחו מקבוצת המחקר של  The Systemic Immunosuppressive Therapy for Eye Diseases שמקורותיה היו חמישה מרכזים שלישוניים לטיפול בדלקת ענביה בארצות הברית. התוצא העיקרי היה התפתחות ירוד במידה שפוגעת בראייה וגורמת לירידת חדות הראייה ל- 20/40 או פחות, או שהצריכה ניתוח.
נמצא שמתוך 2,190 עיניים של 1,302 חולים עם דלקת ענביה אמצעית השכיחות המצטברת של ירוד הייתה 7.6% תוך שנה ועלתה ל- 36.6% תוך 10 שנים. הסיכון להתפתחות ירוד היה מוגבר בעיניים עם דלקת ענביה קדמית פעילה שגורמת לסינכיות אחוריות ובעיניים עם ממברנה אפירטינלית. טיפול בקורטיקוסטרואידים במנות גבוהות יותר היה בהתאמה לשכיחות מוגברת באופן משמעותי מבחינה סטטיסטית של ירוד, במיוחד בעקבות מתן טופיקלי של סטרואידים פעמיים ביום או יותר, או הזרקות פריאוקולריות של סטרואידים 4 פעמים או יותר. טיפול במינון נמוך של סטרואידים, פרדניזון במתן פומי של 7.5 מ”ג ליום או פחות, וטיפול טופיקלי בטיפות פחות מפעמיים ביום לא היו קשורים בסיכון מוגבר להתפתחות ירוד. המסקנות היו שקיים סיכון בינוני להתפתחות ירוד הפוגע בראייה בחולי דלקת ענביה אמצעית. הסיכון גבוה יותר כשחומרת הדלקת רבה יותר וכשהטיפול הוא במנות גדולות של קורטיקוסטרואידים.

Minkus CL, Pistilli M, Dreger KA, Fitzgerald TD, Payal AR, Begum H, Douglasa ROKD. Nussenblatt JR, Rosenbaum J, Levy-Clarke GA, Sen HN, Suhler E, Thorne J, Bhatt N, Foster CS, Buchanich J, Kempen JH, For The Systemic Immunosuppressive Therapy For Eye Diseases (Site) Cohort Study Research Group
Risk of Cataract in Intermediate Uveitis
Am J Ophthalmol 2021;229:200-209

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה