Geriatrics

החשיבות של ריבוי תרופות בבסיס הקשר בין שבריריות ותמותה בגיל מבוגר (Preventive Medicine Reports)

במאמר שפורסם בכתב העת Preventive Medicine Reports מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר שנועד לבחון את הקשר בין שבריריות ותמותה בקשישים, כאשר מהנתונים עולה כי בין הגורמים הרבים התורמים לסיכון המוגבר לתמותה על-רקע שבריריות בגברים ונשים בגיל מבוגר, ריבוי תרופות (Polypharmacy) מהווה מרכיב חשוב ובר-מניעה.

ברקע לחקר מסבירים החוקרים כי שבריריות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך אין נתונים רבים אודות המנגנונים בבסיס הקשר בין שבריריות ותמותה. במחקר הנוכחי הם בחנו מגוון רחב של מתווכים אפשריים של הקשר בין שבריריות ותמותה.

החוקרים התבססו על נתוני מחקר LASA (Longitudinal Aging Study Amsterdam) וכללו 1,477 קשישים בגילאי 65 שנים ומעלה, אשר לקחו חלק במחקר בשנים 2008-2009 ובחנו את שיעורי התמותה עד שנת 2015. במסגרת המחקר נבחנו מגוון אורחות חיים, גורמים סוציאליים, פסיכולוגיים, קוגניטיביים וגופניים, כמתווכים אפשריים.

מהנתונים עולה כי שבריריות לוותה בסיכון מוגבר לתמותה בתוך שש שנים, הן בקרב בגברים מבוגרים (יחס סיכויים של 2.79, רווח בר-סמך 95% של 1.23-6.34) והן בקרב נשים מבוגרות (יחס סיכויים של 2.31, רווח בר-סמך 95% של 1.24-4.30), בהשוואה לאלו שלא היו שבריריים.

בגברים, ריבוי תרופות זוהה כגורם מתווך מובהק סטטיסטית בבסיס הקשר הנ”ל (יחס סיכויים של 1.21, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.50). בנשים, ריבוי תרופות, הערכה עצמית של המצב הבריאותי ומחלות רקע רבות זוהו כמתווכים מובהקים סטטיסטית במודלים שכללו מתווך-יחיד, אך רק ההשפעה העקיפה של ריבוי תרופות נותרה מובהקת סטטיסטית במודל שלקח בחשבון מגוון מתווכים אפשריים (יחס סיכויים של 1.16, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.38).

לממצאי המחקר השלכות קליניות חשובות מאחר ומהנתונים עולה כי התערבויות המתמקדות בריבוי תרופות בקשישים שבריריים עשויות להפחית את הסיכון לתמותה.

Preventive Medicine Reports, Dec 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה