hemophilia

מחקר הדגים תוצאות טובות מהצפוי לאחר פגיעה מוחית טראומטית קשה (JAMA Neurology)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר שפורסם ב-JAMA Neurology הראה כי התוצאות ארוכות הטווח של חלק ניכר מהמטופלים עם פגיעה מוחית קשה טובות מהצפוי, מה שמזהיר מפני הערכה מוקדמת של פרוגנוזה נמוכה והחלטות על הפסקת טיפול מציל חיים. החוקרים מצאו שחולים עם פגיעה מוחית טראומטית בינונית עד קשה (TBI) הראו לעתים קרובות שיפור תפקודי משמעותי בין שבועיים ל-12 חודשים לאחר הפגיעה, ופגיעה קשה בטווח הקצר לא תמיד הובילה לתוצאות לא טובות בטווח הארוך.

החוקרים מציינים כי מחקרים ארוכי טווח שבוצעו בעבר בחולים עם TBI בינוני עד חמור הראו שונות ניכרת בהתאוששות ובדרגת הנכות השיורית, ואף לאחר פגיעה קשה, עד 20% מאלו ששרדו יחלימו לעצמאות תפקודית תוך 5 שנים מהפגיעה. עם זאת, מעט מחקרים כללו הערכה מוקדמת או מעקב אורך של מטופלים אחר התוצאות מהשלבים החריפים ועד הכרוניים של ההחלמה. לדברי מחבר המחקר, “המחקר שלנו מוסיף לראיות ההולכות וגוברות כי פגיעה חמורה אינה מעידה בהכרח על תוצאה ירודה בטווח הארוך. אפילו אותם מטופלים במצב צמח, תוצאה שנראית על פניו גרועה, עשויים להשתפר, מכיוון שמדובר במצב דינאמי המתפתח במהלך השנה הראשונה”.

המחקר נערך ב-18 מרכזי טראומה בארצות הברית וכלל 484 חולים (362 עם TBI חמור ו-122 עם פגיעה בינונית) שנבדקו באופן שיטתי אחר תוצאות תפקודיות מוקדמות לאחר הפגיעה (לאחר שבועיים) וכ-3, 6 ו-12 חודשים לאחר הפגיעה. 12 חודשים לאחר הפגיעה, 52% מהחולים עם פגיעה מוחית קשה ו-75% מאלו עם פגיעה בינונית השיגו תוצאות חיוביות במדד GOSE; ו-19% מאלה עם פגיעה קשה ו-32% מאלה עם פגיעה בינונית לא דיווחו על נכות (ציון DRS 0). בקרב 79 המשתתפים במצב וגטטיבי כשבועיים לאחר הפגיעה, 78% חזרו להכרה ו-25% חזרו להתמצא במרחב תוך 12 חודשים.

לדברי כותבי המחקר, “הנתונים מצביעים על כך שאין לראות את מידת הפגיעה הניכרת במהלך השבועיים הראשונים לאחר הפגיעה כאינדיקטור סופי לתוצאה תפקודית שלילית לטווח ארוך. התוצאות מעידות הן על התדירות והן על מידת ההתאוששות האפשרית במהלך השנה הראשונה שלאחר הפגיעה”. החוקרים ציינו כי במהלך השלב האקוטי של הפגיעה, מומחי טראומה לעתים קרובות מעריכים יתר על המידה את הסבירות לתוצאה לקויה וממעיטים בהסתברות לתוצאה טובה בחולים עם פציעות קשות, וזה משפיע על קבלת החלטות משמעותיות בנוגע לטיפול בחולים.

לכתבה ב-medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה