Laboratory Tests

הסקר הסרולוגי לזיהוי נוגדני קורונה יוצא לדרך אך מעלה שאלות והתנגדויות (הארץ)

ע”פ הדיווח הבוקר ב”הארץ”  סקר הבדיקות הסרולוגיות החל היום  הסקר יכלול כ-75 אלף בדיקות דם שיבוצעו למטופלים בקופות חולים המגיעים לבצע בדיקת דם כשלהיא ב-191 יישובים כולל כאלה שהוגדרו כמוקדי התפרצות. כל מי שימצא חיובי לנוגדנים יעבור גם בדיקת PCR לבדיקת נוכחות של הנגיף.

מטרת הסקר היא לספק מידע על היקף ההתפשטות של הנגיף בארץ. לתוצאות הסקר יש כמובן משמעות חשובה. אם יתברר ששיעור החיוביים לנגיף מתוך כלל אלה שנחשפו לו (ופיתחו נוגדנים) הוא גבוה מאוד, כלומר, כמעט כל החיוביים לנגיף גם מזוהים, אז ברור שהפעילות של “ניתוק שרשראות ההדבקה” באמצעות חקירה אפידמיולוגית הוא בעל חשיבות ומשמעות רבה. לעומת זאת, אם יתברר (כפי שהתקבל כבר על בסיס מדגם ראשוני) שמתוך כלל אלה שנחשפו לנגיף רק 10% זוהו באמצעות בדיקות ה-PCR , כך שלמעשה נכון להיום יש למעשה 65,000 “חולים” פעילים (יותר נכון נשאים)  ולא 6,500 כפי שמדווח משרד הבריאות, הרי ברור שהמשמעות של הפעלת כל המאמצים והאמצעים המיוחדים לקטיעת שרשראות ההדבקה של ה-6500 שזוהו היא קטנה הרבה יותר שכן יש ברקע עוד כ-58500 נשאים עם פוטנציאל הדבקה שלא ניתן לאתר ולבודד.

בדיווח ב”הארץ” מציגים גם קולות המתנגדים לשימוש בבדיקות הסרולוגיות. כך למשל הצוות המייעץ למטה לביטחון לאומי מעריך שמספר הנדבקים שלא התגלו הוא נמוך מאוד ושנתונים מהעולם מראים ש-80% מהנבדקים מזוהים ע”י בדיקות ה-PCR . (כאמור, סקר ראשוני שכבר נערך בארץ הציג דווקא תמונה הפוכה, כך גם סקר שבוצע בגרמניה).

ביקורת נוספת כנגד הסקר הסרולוגי היא שהסקר לא יציג מידע שימושי אך יגרום לציבור לחשוב שמי שהתגלו אצלו נוגדנים כבר לא יכול להידבק שוב, דבר שלא הוכח. (לאחרונה אכן דיווחנו על כך שרמת הנוגדנים בקרב כאלה שהיו חיוביים לנגיף יורדת באופן משמעותי ומעלה ספק לגבי רמת ההתחסנות של מחלימים מקורונה).

גם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה טוענת שהסקר במתווה הנוכחי יוביל לתוצאות מוטות ולא מייצגות מכיוון שהנבדקים אינם מהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה.

אתמול גם דיווחנו על כך שהסתדרות עובדי המעבדות טוענת שביצוע הבדיקות הסרולוגיות ייגרום לעומס רב שיידחה קבלת תשובות לבדיקות דם שוטפות כך שבסופו של דבר ייזיק יותר מאשר יועיל.

לדיווח ב”הארץ”

הערת המערכת:  כאשר יש מומחים שמתווכחים ביניהם על שיעור המאומתים מכלל הנשאים וטווח הוויכוח הוא בין 10% ל-80% , נראה שכדאי לבצע סקר, שעם כל המגבלות שלו סביר להניח שיציג תמונה ברורה יותר למקבלי ההחלטות והציבור.  

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה