Laboratory Tests

מה בין רמות ויטמין D ובין הסיכון לעודף-משקל והשמנת יתר בגברים? (מתוך אתר ResearchSquare)

מנתונים חדשים שפורסמו באתר ResearchSquare וטרם עברו סיקור עמיתים עולה כי בגברים עם עודף-משקל או השמנת-יתר סיכוי גבוה משמעותית לרמות ויטמין D נמוכות מ-50 ננומול/לליטר, בהשוואה לגברים בעלי משקל תקין, זאת ללא תלות במאפיינים דמוגרפיים ואורחות חיים. הקשר הנ”ל לא תואר בנשים.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 9,520 גברים ונשים שהתגוררו במחוז גילאן בצפון אירן ונכללו במחקר PERSIAN (Prospective Epidemiological Research Studies in Iran) עם נתונים דמוגרפיים ומידע מלא אודות אורחות החיים, כמו גם רמות ויטמין D בדם ומדד מסת הגוף.

המשתתפים סווגו על-פי רמות ויטמין D למספר קבוצות: חסר ויטמין D (רמות מתחת ל-30 ננומול/ליטר), רמות ויטמין D לא-מספקות (רמות בטווח 30-50 ננומול/ליטר), או רמות ויטמין D מספקות (מעל 50 ננומול/ליטר). 

מהנתונים עולה כי במחצית מהמשתתפים במחקר (50.4%) תועדו רמות ויטמין D מספקות. מעט למעלה מרבע מהמשתתפים במחקר (27.7%) היו בעלי משקל תקין, כאשר רבים (39.7%) סבלו מעודף משקל ובשליש (32.6%) מדדי מסת הגוף היו בטווח השמנת-יתר.

בהשוואה למטופלים עם רמות ויטמין D לא-מספקות, אלו עם רמות מספקות היו מבוגרים יותר (גיל ממוצע של 53 לעומת 51 שנים), עם שכיחות גבוהה יותר של גברים (48% לעומת 45%), מעשנים פעילים (26% לעומת 23%) ופעילים גופנית, עם מדד מסת גוף ממוצע נמוך יותר (27.9 לעומת 28.3 ק”ג למטר בריבוע).

בהשוואה למשתתפים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אלו עם משקל תקין היו מבוגרים יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של גברים, מעשנים פעילים והתגוררו באזור אורבני (49% לעומת 44%) והיו יותר פעילים גופנית.

בהשוואה לגברים עם משקל תקין, באלו עם עודף-משקל תועדה שכיחות גבוהה יותר של רמות ויטמין D לא-מספקות (יחס סיכויים מתוקן של 1.2, P=0.03), כמו גם בגברים עם השמנת-יתר (יחס סיכויים מתוקן של 1.4, p=0.001), לאחר תקנון לגיל, מין, מקום מגורים, השכלה, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול ועישון.

לא תועד קשר משמעותי בין מדדי מסת גוף ובין רמות ויטמין D בדם בקרב נשים.

ממצאי המחקר מציעים כי על רופאים לשקול הערכת רמות ויטמין D בדם בגברים עם עודף-משקל או השמנת-יתר במטרה לקבוע אם קיים חסר של הוויטמין.

מתוך אתר ResearchSquare

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה