meningitis

מה בין צריכת קפה ובין נפח המוח והסיכון לדמנציה ואירועים מוחיים? (Nutr Neurosci)

שתיית שש כוסות קפה ויותר ביום מלווה בנפח מוח קטן יותר ועליה משמעותית בסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Nutritional Neuroscience.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קפה הינו משקה פופולארי מאוד ברחבי העולם, כאשר הקפאין הינו מרכיב מעורר של מערכת העצבים המרכזית. כעת הם ביקשו לקבוע את הקשר בין הרגלי צריכת קפה ובין נפח המוח או הסיכויים לדמנציה או אירוע מוחי.

החוקרים השלימו ניתוח פרוספקטיבי של הרגלי צריכת קפה בקרב 398,646 משתתפים במאגר UK BioBank (גילאי 37-73 שנים), כולל 17,702 משתתפים עם נתונים זמינים אודות בדיקת MRI. המשתתפים דיווחו על צריכת קפה יומית וסווגו לשבע קטגוריות: אלו שלא שתו קפה, אלו ששתו קפה נטול קפאין ואלו שתו פחות מכוס קפה אחת ביום, 1-2 כוסות קפה ביום, 3-4 כוסות קפה ביום, 5-6 כוסות קפה ביום, או למעלה מ-6 כוסות קפה ביום.

הם בחנו את הקשר בין נפח המוח ואת הסיכוי לדמנציה (4,333 מקרים חדשים) ואירוע מוחי (6,181 מקרים חדשים).

מהנתונים עולה קשר ליניארי הפוך בין הרגלי צריכת קפה ובין נפח המוח כולו, נפח החומר האפור, נפח החומר הלבן ונפח ההיפוקמפוס. עם זאת, אין עדויות התומכות בקשר עם נפח אות מוגבר בחומר הלבן.

הקשר בין צריכת קפה ובין דמנציה היה קשר לא-ליניארי, עם סיכוי מעט גבוה יותר לדמנציה בקרב אלו שלא שתו קפה ואלו ששתו קפה נטול-קפאין, בהשוואה לאלו ששתו 1-2 כוסות קפה ביום. עוד נרשם סיכון מוגבר לדמנציה בקרב משתתפים בקטגוריות הגבוהות של צריכת קפה, בהשוואה לצריכת 1-2 כוסות קפה ביום.

לאחר תקנון לכלל המשתנים, הסיכון לדמנציה בקרב אלו ששתו מעל 6 כוסות קפה ביום היה גבוה ב-53%, בהשוואה לאלו ששתו 1-2 כוסות קפה ביום (יחס סיכויים של 1.53, רווח בר-סמך 95% של 1.28-1.83). הקשר בין צריכת קפה רבה (מעל 6 כוסות ביום) ובין אירוע מוחי לא היה מובהק סטטיסטית, אם כי לא ניתן לשלול השפעה חלשה של קפה על הסיכון הנ”ל (יחס סיכויים של 1.17, רווח בר-סמך 95% של 1.00-1.37, p=0.055).

החוקרים כותבים כי מדובר בממצאים מטרידים ויש מקום להשלים מחקרים מבוקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את ההשפעות של קפה על המוח.

Nutr Neurosci. Published online June 24, 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב- Atogepant(קיוליפטה) במינון 60 מ”ג פעם ביום הפחית משמעותית את מספר ימי מיגרנה בחודש לאחר 12 שבועות, בהשוואה לטיפול פומי ב-Rimegepant (נורטק) במינון 75 מ”D אחת ליומיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cephalalgia. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Atogepant ו-Rimegepant הן תרופות ממשפחת אגוניסטים ל-CGRP ומשמשות כטיפול למניעת מיגרנה. Atogepant מיועד למניעת […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה