pharmacology

תכשירים אנטי-פסיכוטיים במינונים נמוכים עשויים לסייע בהישנות סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

חוקרים זיהו קורלציה משמעותית בין מינונים נמוכים של תכשירים אנטי-פסיכוטיים ומניעת התלקחות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. עם זאת, מינונים נמוכים במיוחד עלולים להביא לעליה בסיכון להישנות התסמינים הפסיכיאטריים.

החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת קשר מנה-תגובה במטרה לזהות את המינון האופטימאלי של טיפול קצר-טווח לסכיזופרניה. הם בחנו את הנתונים אודות 72 זרועות טיפול מ-26 מחקרים אקראיים ומבוקרים עם 4,776 משתתפים.

המחקרים השונים בחנו מינונים קבועים של תכשירים אנטי-פסיכוטיים מדור שני, Haloperidol, או Fluphenazine למניעת התלקחות בחולים עם סכיזופרניה.

התלקחות מחלה פסיכיאטרית בתאם להגדרת המחקר שימשה כתוצא העיקרי של המחקר, כאשר מדדים אחרים כללו אשפוז חוזר. עוד בחנו החוקרים את היקף הירידה במדדי PNSS (Positive and Negative Syndrome Scale) או BPRS (Brief Psychiatry Rating Scale) מתחילת המחקר, שיעורי הפסקת טיפול מכל-סיבה ושיעורי הפסקת טיפול עקב אירועים חריגים.

מבין 26 המחקרים, הסיכוי להתלקחות ירד במהירות עם מינונים המקבילים ל-Risperidone במינון של עד 5 מ”ג/יום (סיכון יחסי להתלקחות של 0.43, רווח בר-סמך 95% של 0.31-0.57; הבדל ממוצע מתוקן בירידה במדד PNSS של 0.55), אך לאחר מכן הירידה התייצבה. שיעורי פרישה מהמחקר עלו לאחר מינון זה (במינון של 5 מ”ג/יום, 1.38, רווח בר-סמך 95% של 0.87-2.55; במינון של 15 מ”ג/יום, 2.68, רווח בר-סמך 95% של 1.49-4.62).

בחולים בהפוגה או באלו תחת טיפול אנטי-פסיכוטי מדור ראשון ובעל פוטנטיות גבוהה, מינונים נמוכים עד מינונים מקבילים ל-Risperidone במינון 2.5 מ”ג/יום עשויים להיות יעילים דיו. עם זאת, יש לנקוט משנה זהירות במינונים כה נמוכים שכן הפחתה נוספת של המינון עשויה להיות מלווה בסיכון מוגבר משמעותית להתלקחות המחלה.

JAMA Psychiatry, 2021

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה