pharmacology

גישות טיפול אופטימאלי ב-Enoxaparin למניעה וטיפול בתרומבואמבוליזם ורידי בחולים במשקל גוף גבוה (Thromb Res)

במאמר שפורסם בכתב העת Thrombosis Research מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משטר טיפול ב-Enoxaparin (קלקסן) המבוסס על מדד מסת גוף הינה גישה בטוחה ויעילה לטיפול בחולים עם השמנת-יתר ומינון קבוע ללא ניטור אינו מהווה גישה מתאימה במקרים אלו. טיפול למניעת תרומבואמבוליזם ורידי עם Enoxaparin במינון 40 מ”ג פעמיים ביום בחולים עם השמנה נמצא יעיל ואינו מלווה בסיכון מוגבר לדימומים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה הינה גורם סיכון להתפתחות תרומבואמבוליזם ורידי והמינון האופטימאלי של Enoxaparin לא נקבע באלו עם השמנת-יתר. מטרתם כעת הייתה לבחון את התוצאים הקליניים והסיבוכים של טיפול ב- Enoxaparin בחולים עם השמנה.

החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי, תצפיתי, שכלל חולים עם השמנה שטופלו ב- Enoxaparin בשל אבחנה של תרומבואמבוליזם ורידי (47 חולים) עם מינון המבוסס על מדד מסת הגוף, 46 חולים שקיבלו טיפול מונע ב- Enoxaparin ו-20 ביקורות ללא השמנה. יעילות הטיפול ב- Enoxaparin נקבעה על-סמך רמות Anti-Xa.

מדד מסת גוף החציוני של החולים במחקר עמד על 36.3 ק”ג למטר בריבוע (טווח 30-52.7) עם משקל חציוני של 136 ק”ג (טווח 68-240 ק”ג) שקיבלו מינון תרפואיטי של Enoxaparin (חציון של 120 מ”ג, פעמיים ביום; טווח 60-200 מ”ג). יעד חציון רמות Anti-Xa של 0.79 (רווח בר-סמך 95% של 0.72-1.03) יחידות בינלאומיות/מ”ל הושג ב-58% מהחולים. הפחתת מינון נדרשה ב-25% מהחולים, העלאת מינון נדרשה ב-16% מהחולים. אירועי דמם קל או מג’ורי תועדו ב-10% ו-2% מהחולים, בהתאמה; אירועי תרומבאמבוליזם ורידי תועדו ב-2% מהחולים.

בחולים עם משקל חציוני של 160 ק”ג (טווח 130-245 ק”ג) ניתן טיפול למניעת תרומבואמבוליזם ורידי במינון של 40 מ”ג פעמיים ביום. יעד חציון רמות Anti-Xa של 0.22 יחידות בינלאומיות/מ”ל הושג ב-59% מהחולים. אירועי דמם קל תועדו ב-2% מהחולים, כאשר לא תועדו מקרים של דימום מג’ורי או תרומבואמבוליזם ורידי.

ממצאי המחקר מעידים כי בחולים עם השמנה הנדרשים לטיפול בתרומבואמבוליזם ורידי מתן Enoxaparin במינון המבוסס על מדד מסת הגוף מהווה גישה בטוחה ויעילה, כאשר מתן מינון קבוע של נוגד הקרישה וללא ניטור אינו מהווה גישה הולמת. במקרים בהם נדרש טיפול למניעת תרומבואמבוליזם ורידי, מתן Enoxaparin במינון 40 מ”ג פעמיים ביום בחולים עם השמנה נמצא יעיל ואינו מלווה בסיכון מוגבר לדימומים.

Thromb Res. 2021 Nov;207:116-122

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה