במאמר שפורסם בכתב העת ACR Open Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי בחמישית מהחולים עם סקלרודרמה ישנן מחלות רקע רבות, בעיקר מחלות לב וכלי דם וגורמי סיכון משמעותיים למחלות לב וכלי דם. נוכחות מחלות רקע רבות מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים והפרעה בתפקוד הגופני.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות וההשפעה הפרוגנוסטית של תחלואה מרובה ב-2000 חולים עם סקלרודרמה (גיל ממוצע בעת אבחנת סקלרודרמה של 47.4 שנים, 85.4% נשים) ממחקר Australian Scleroderma Cohort Study. מדד CCI (או Charlson Comorbidity Index) חושב כל ביקור לכלל המשתתפים, כאשר תחלואה מרובה הוגדרה בנוכחות מדד CCI של 4 ומעלה.
מדדי Health Assessment Questionnaire Disability Index נאספו כל שנה במהלך ביקורי מחקר, כאשר נתונים דמוגרפיים, מידע אודות מחלות וניפוקי תרופות, נאספו כל ביקור.
במהלך תקופת המעקב, תחלואה מרובה תועדה ב-20.1% מהחולים לאחר חציון של 12 שנים מהופעת סקלרודרמה; התחלואות המרכזיות היו יתר לחץ דם (80.5%), דיסליפידמיה (67.2%), מחלת ריאות חסימתית (50.4%), ממאירות (48.9%) ומחלת לב איסכמית (40.1%).
נוכחות תחלואה מרובה הובילה לעליה של 57% בסיכון לתמותה (יחס סיכון של 1.57, p<0.01), כאשר מחלת כליות כרונית הדגימה את הקשר המשמעותי ביותר עם הסיכון לתמותה (יחס סיכון של 2.41, p<0.01), לאחריה הפרעה בתפקוד חדר שמאל (יחס סיכון של 1.76, p<0.01).
בחולים עם תחלואה מרובה תועד גם תפקוד גופני ירוד (p<0.01), כאשר למחלת כלי דם היקפית הייתה ההשפעה הגדולה ביותר על התפקוד הגופני, לאחריה הפרעה בתפקוד חדר שמאל.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מציעים כי טיפול אגרסיבי כנגד מחלות לב ומחלות כליות עשוי להביא לשיפור בתוצאות הטיפול בחולים עם סקלרודרמה.
ACR Open Rheumatol, Apr 21, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!