משפחה

הלכה ורפואה ב’יד שרה’ : ניתוק עירוי נוזלים מאדם גוסס/מאת הרב יעקב וינר

האם מותר לנתק עירוי נוזלים מאדם גוסס שאין תקוה לרפואתו והוא ימות בוודאות בתוך שעות ספורות או ימים בודדים?

כבוד הרב, שלום וברכה!

אבי שיחיה בגיל 90 מאושפז בתקופה האחרונה בבית חולים בארצות הברית במצב סופני, מונשם ומורדם, ומחמת מצבו הוא מחובר לכל מיני עירויים תוך וורידיים.

לדעת הרופאים המטפלים בו, אין סיכוי שהוא ישרוד ויתאושש ממצבו הקשה, והוא אף מצוי במצב גסיסה מתקדם, ובתוך שעות או ימים ספורים הוא עתיד למות.

כעת הרופאים מבקשים לקבל הסכמה מבני המשפחה לניתוקו של אבי מעירוי הנוזלים בכדי לחסוך במשאבי בית החולים, אף שפעולה זו תקרב בוודאות את מיתתו.

שאלתי היא: האם אנו רשאים להסכים לבקשת הרופאים או שעלינו לסרב לכך בכל תוקף?

תשובה: על פי ההלכה אסור להזיז אדם המצוי בשעות האחרונות לחייו. חז”ל מגלים לנו (מסכת שבת דף קנא ע”ב) ש”המעצים את עיניו של הגוסס – הרי הוא שופך דמים”. כלומר, אדם המזיז את הגוסס שלא לצורך רפואי, נחשב כרוצח! מכך אנו למדים על חשיבות כל רגע בחיי האדם, שאף קירוב המוות בכמה רגעים נחשב למעשה רציחה.

יותר מכך מצינו בחז”ל, שיש לחלל שבת ויום הכפורים עבור הארכת “חיי שעה”, וכן נפסק בשולחן ערוך (או”ח סימן שכט סעיף ג) שאם נפלה מפולת של אבנים על אדם בשבת, אף שידוע שראשו מרוסק והוא אינו בהכרה והוא לא יאריך ימים, יש לחלל שבת בהסרת האבנים ובחילוצו מתחתם בכדי להאריך את חייו במעט.

וביחס לשאלה: שמעתי ממורי ורבי הרב אלישיב זצ”ל, שניתוק חמצן או אוכל ושתיה מחולה, נחשב כמעשה רציחה גם באדם גוסס בדקות האחרונות לחייו! ואין זה דומה להסרת דבר שמונע מהגוסס למות שהוא מותר במקרים מסוימים.

לסיכום: אסור לנתק עירויים המאריכים את חיי האדם, אף כאשר הוא מצוי בסוף החיים ובמצב גסיסה. ועל בני המשפחה להתעקש שלא ינתקו את האב מעירוי המאריך את חייו.

בנוסף, עלינו לשנן את דברי חז”ל במדרש (בראשית רבה יד, ט) על הפסוק (תהלים קנ, ו) “כל הנשמה תהלל יה הללויה”, שעל האדם להלל ולשבח את בוראו על כל נשימה ונשימה שהוא נושם בחייו, משום שכל רגע ורגע של חיים עלי אדמות הם ברכה שאין לה ערך כלל! וכאשר בני המשפחה מתעקשים שהרופאים יאריכו את חיי אביהם, הם מקיימים בנוסף להצלת חיים גם מצוות כיבוד אב בהידור רב!

הכותב – הרב יעקב וינר שליט”א, עומד בראש מוקד רפואה והלכה בארגון יד שרה, אשר נותן מענה בשאלות הלכתיות רפואיות.

ניתן לפנות במייל machonr@yadsarah.org.il בטלפון 02-6444590, ובכתובת שדרות הרצל 124 ירושלים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה