מומחים קוראים לשנות את הסף להגדרת מובהקות סטטיסטית (JAMA)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מומחים שוב מטילים ספק בסוגיית מובהקות סטטיסטית לפי הגדרת סף P value הקטן מ-0.05 במחקרים רפואיים, כאשר במקרה זה מציעים הכותבים דרך לחלופות רלבנטיות יותר.

הבעיה הכרוכה בהגדרת סף לפי P value היא כי במידה ומתבססים על ההגדרה המדויקת, אזי הממצאים לא בהכרח יעוררו עניין בקרב רופאים, עם מעט מאוד חריגים. השימוש ב-P Value הוא מעט הרגל שהושרש בספרות הרפואית, אך מדובר בתפיסה שגויה ויש להפסיק זאת. בפועל, על מדענים וכתבי עת להחליף את הסף להגדרת מובהקות סטטיסטית לפי P Value, המקובל כיום כסף של 0.05, לסף נמוך בעשירית.

קביעת סף חדש של p=0.005 מהווה פתרון זמני עד לאימוץ גישה עקבית יותר ומבחן סטטסיטי בעל חשיבות יותר קלינית, או מספר מבחנים בתלות בסוג הניתוח הסטטיסטי.

השימוש הנוכחי בערכי p Value מוביל לפרשנות שגויה ושימוש לרעה, כך שממצאי מחקר בתוך הסף של 0.05 מקבילים לתוצא או ממצא חיובי, שיש לפעול על-פיו. תפישות שגויות אלו משפיעות על חוקרים, כתבי עת וקוראים ואף על כלי התקשורת והציבור הרחב הקורא מאמרים מדעיים.  מרבית הטענות הנתמכות על ערכי p Value מעט מתחת ל-0.05 הן ככל הנראה שגויות (כלומר, הקשר הנטען והשפעות הטיפול ככל הנראה אינם קיימים). גם מבין הטענות הללו שהן נכונות, מעטות מצדיקות שינוי מדיניות או טיפול רפואי.

המשמעות של ערכי p Value לעיתים קרובות אינה מובנת היטב, כאשר רבים סבורים כי מדובר בסיכוי כי מדובר בממצא אקראי, ומעבר לכך, ערכים אלו אינם בהכרח מעידים על ממצאים בעלי חשיבות קלינית. במקום זאת, ערכי p Value הם הסיכוי כי ניתן יהיה לקבל תוצאות כה קיצוניות במידה והשערת האפס נכונה ואם אין הטיה.

הטענה של הכותבים היא כי שינוי הסף של ערכי p Value מ-0.05 ל-0.005 תביא לכך שכשליש מהתוצאות המובהקות סטטיסטית של מחקרים קודמים יסווגו כעת כממצאים המרמזים לקשר. שינוי זה חיוני לאלו המאמינים בסיווג שחור ולבן של קשר מובהק וקשר לא-מובהק.

JAMA. Published online March 22, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה