משפחה

טיפול ב-Canakinumab מפחית סיכון להתלקחויות גאוט בחולים לאחר אוטם לבבי (מתוך כנס EULAR)

מניתוח פוסט-הוק של נתוני מחקר CANTOS (Canakinumab Anti-Inflammatory Thrombosis Outcomes Study), אשר הוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם European Congress of Rheumatology, עולה כי טיפול ב- Canakinumab (אילאריס) מפחית את הסיכון להתלקחות גאוט בלמעלה ממחצית בחולים עם טרשת נפוצה.

מטרת המחקר הייתה לבחון את התועלת הקרדיווסקולארית של Canakinumab וכן לבחון את התיאוריה הדלקתית של מחלה קרדיווסקולארית. החוקרים מסבירים כי כידוע, דלקת גאוט תלוי בשחרור Interleukin-1β (IL-1β) ממגוון תאים. מרכיב דלקתי זה הינו מתווך חשוב גם של אירועים קרדיווסקולאריים אקוטיים.

מחקר CANTOS כלל 10,061 חולים לאחר אוטם לבבי ורמות CRP של 2 מ”ג/ליטר ומעלה. הגיל החציוני של המשתתפים עמד על 61 שנים, חציון מדד מסת הגוף עמד על 29.8 ק”ג/מטר בריבוע וחציון ריכוז חומצה אורית בדם עמד על 6.1 מ”ג/ד”ל.  המשתתפים חולקו באקראי לפלסבו או Canakinumab במינונים של 50 מ”ג, 150 מ”ג, או 300 מ”ג, במתן תת-עורי כל שלושה חודשים.

במהלך חמש שנות המעקב, שיעורי ההיארעות המצטברים של התלקחויות גאוט עמדו על 1-3% ולאורך קבוצות הטיפול ב- Canakinumab, הסיכון להתלקחות גאוט ירד בהיקף של 50-60%, ללא הבדל לפי המינון. עם זאת, תועדה היארעות גבוהה הרבה יותר, של 10-15%, בקרב חולים עם מחלת גאוט ידועה.

שיעור התלקחויות גאוט בקבוצת החולים עם ריכוז חומצה אורית תקין (מתחת ל-6.9 מ”ג/ד”ל), מוגבר (6.9-8.9 מ”ג/ד”ל) ומוגבר מאוד (9 מ”ג/ד”ל ומעלה), עמדו על 0.28, 1.36 ו-5.94 ל-100 שנות-אדם, ושיעור האירועים הקרדיווסקולאריים המג’וריים עמד על 4.1, 5.3 ו-5.6 ל-100 שנות-אדם, בהתאמה.

רמות CRP ירדו באופן דרמטי אך ריכוזי חומצה אורית בדם נותרו יציבים. מניתוח הנתונים עלה כי אין אינטראקציה בין התלקחויות גאוט ובין מין, גיל, טיפול באספירין או משתנים, או מדד מסת גוף.

החוקרים מדווחים כי יחסי הסיכון להתלקחויות גאוט עמד על 0.40 בקרב חולים עם ריכוז חומצה אורית תקין בתחילת המחקר, 0.48 באלו עם ריכוז חומצה אורית מוגבר ו-0.45 באלו עם ריכוז חומצה אורית מוגבר מאוד.

לדברי החוקרים, מדובר בהוכחת עיקרון חשוב מאוד, המרמז כי טיפול ב- Canakinumab עשוי להפחית את הסיכון להתלקחות גאוט בלמעלה ממחצית בחולים עם טרשת עורקים.

מתוך כנס EULAR

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה