משפחה

טיפול בנוגדי-דיכאון ופסיכותרפיה עשויים להקל על תסמונת מעי רגיז (AM j Gastroenterol)

בקרב חולים עם תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome) תתכן הקלה בתסמינים עם טיפול בנוגדי-דיכאון או פסיכותרפיה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ספטמבר בכתב העת American Journal of Gastroenterology.

במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים את הנתונים מ-53 מחקרים להשוואת ההשפעות של נוגדי-דיכאון או פסיכותרפיה, בין אם לבד או במשלב, אל מול פלסבו או טיפול סטנדרטי.

החוקרים השלימו עדכון של סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים ומבוקרים. הם ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, EMBASE, PsychINFO ו-Cochrane Controlled Trials Register והתמקדו במחקרים שגייסו מבוגרים עם תסמונת מעי רגיז, אשר השוו בין נוגדי-דיכאון ובין פלסבו, או טיפולים פסיכולוגיים לעומת טיפול ביקורת או טיפול סטנדרטי.

החיפוש הוביל לזיהוי 5,316 כותרים, מהם נכללו בסקירה 53 מחקרים אקראיים ומבוקרים שפורסמו ב-51 מאמרים נפרדים: 17 מחקרים להשוואת נוגדי-דיכאון אל מול פלסבו, 35 מחקרים להשוואת טיפולים פסיכולוגיים אל מול טיפולי ביקורת או טיפול סטנדרטי, ומחקר אחד להשוואת טיפול פסיכולוגי וטיפול בנוגדי-דיכאון אל מול פלסבו. מאז מטה-האנליזה הקודמת פורסמו ארבעה מהמחקרים להערכת טיפול פסיכולוגי ואחד מהמחקרים האקראיים-מבוקרים של נוגדי-דיכאון.

הסיכון היחסי לתסמיני תסמונת מעי רגיז לא השתפר עם טיפול בנוגדי-דיכאון, בהשוואה לפלסבו, עמד על 0.66, עם השפעות טיפול דומות עם טיפול בנוגדי-דיכאון טריציקליים ו-SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor), אם כי זוהתה הטרוגניות בין מחקרים אקראיים ומבוקרים עם האחרונים. הסיכון היחסי לאי-שיפור בתסמינים עם טיפולים פסיכולוגיים עמד על 0.69.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפולי הרפיה, טיפול פסיכולוגי הכולל מספר מרכיבים, היפנוזה ופסיכותרפיה דינאמית זוהו כולם כטיפולים בעלי תועלת, כאשר החוקרים שילבו נתונים משני מחקרים אקראיים-מבוקרים ומעלה.

החוקרים זיהו הטרוגניות משמעותית בין המחקרים ואסימטריה משמעותית. עוד תועדו סוגיות הנוגעות למבנה המחקר, כולל העדר סמיות.

לסיכום, נוגדי-דיכאון מהווים טיפול יעיל להקלה על תסמיני תסמונת מעי רגיז. טיפולים פסיכולוגיים נמצאו גם כן כיעילים לתסמונת מעי רגיז, אם כי ישנן מגבלות משנית לאיכות העדויות וייתכן כי עקב כך ישנה הערכת-יתר של השפעות הטיפול.

AM j Gastroenterol 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה