משפחה

רמות חומצות שומן חופשיות בדם עשויות לסייע בזיהוי מצבי צום בילדים (Pediatrics)

ממחקר חדש עולה כי ריכוז חומצות שומן חופשיות בדם עשוי לסייע בהבחנה בין מצבים בהם ילדים מצויים בצום או אלו שאכלו לאחרונה. החוקרים מסבירים כי ריכוז חומצות שומן חופשיות עולה זמן צום, אך יורד לאחר ארוחה וסף של 287 מיליאקווילנט/מ”ל רגיש וספציפי דיו בכדי להבחין בין שני המצבים בילדים.

מאחר וההנחיות להערכת ילדים עם השמנה כוללות המלצות לבדיקות סקר מטבוליות, מטפלים לעיתים קרובות משלימים בדיקות להפרעות במשק הסוכר באמצעות דגימות דם בצום. רופאים אינם יכולים להניח כי הילדים הקפידו על צום כנדרש טרם ההגעה לבדיקת הדם ולכן הם ביקשו לבחון כעת אם ריכוז חומצות שומן חופשיות בדם עשוי לשמש כסמן טוב לזהות מצבי צום.

מדגם המחקר כלל ילדים ללא-סוכרת, בגילאי 5-18 שנים, אשר השלימו בדיקות דם לסוכר, אינסולין וחומצות שומן חופשיות בדם, אשר בוצעו בזמן צום או לאחר מבחן העמסת סוכר. מדגם המחקר כלל 442 דגימות מילדים שהיו מאושפזים ו-442 דגימות דם מילדים שהשלימו בדיקות אמבולטוריות.

החוקרים מדווחים כי לסף ריכוז חומצות שומן חופשיות של מתחת ל-287 מיליאקווילנט/מ”ל הייתה סגוליות (98%) ורגישות מצוינת (99%) לזיהוי מצבים בהם הילדים לא הקפידו על הצום, כאשר לסף ריכוז סוכר (מעל 97 מ”ג/ד”ל) ואינסולין (מעל 47.7 יחידות/מ”ל) הייתה רגישות נמוכה יותר (77% ו-71%) וסגוליות נמוכה יותר (87% ו-95%, בהתאמה), רמז לכך שבדיקת ריכוז חומצות שומן חופשיות בדם עשויה להיות עדיפה לזיהוי מצבי צום.

החוקרים מציעים כי סף ריכוז חומצות שומן חופשיות בדם של מתחת ל-287 מיליאקווילנט/מ”ל עשוי לשמש כנקודת סף לזיהוי מצבים בהם ילדים לא הקפידו על הצום כנדרש. חומצות שומן חופשיות בדם עשויות גם לספק נתוני עזר בהערכת המצב המטבולי והסיכון של ילדים.

Pediatrics 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה