משפחה

מחקר ישראלי מדווח כי שימוש במד סוכר רציף בקרב חולי סוכרת סוג 2 הוביל לשיפור איזון הסוכרת (Diabetes Care)

המחקר שבחן שימוש בטכנולוגיה אשר זמינה בסל הבריאות לסוכרתיים מסוג 1 בסוכרתיים מסוג 2 הדגים שיפור בהשגת איזון גליקמי

מחקר חדש שפורסם במגזין המדעי Diabetes Care מצא כי סוכרתיים מסוג 2, המזריקים אינסולין לפחות פעמיים ביום, הפחיתו את מדד ההמוגלובין המסוכרר, HbA1c (ממוצע הסוכר בשלושת החודשים האחרונים) באופן משמעותי, כלומר שיפרו את איזון הסוכרת שלהם בעקבות השימוש במד סוכר רציף.

במסגרת המחקר שבוצע בשיתוף היחידה לסוכרת בבית החולים ‘וולפסון’, הפקולטה לרפואה ע”ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב, ומרכז DMC לטיפול בסוכרת, נמצא כי השימוש במערכת לניטור סוכר רציף בקרב סוכרתיים מסוג 2, המזריקים אינסולין לפחות פעמים ביום, הוריד את מדדי ההמוגלובין המסוכרר, HbA1c (ממוצע הסוכר בשלושת החודשים האחרונים, מדד לבדיקת מצב הסוכר בקרב סוכרתיים) בהשוואה לסוכרתיים שהמשיכו לנטר סוכר כמקובל במד סוכר ביתי.

בקרב סוכרתיים מסוג 2 המזריקים אינסולין מספר פעמים ביום, ניטור רמות הסוכר מספר רב של פעמים ביום הינו חלק בלתי נפרד מהחיים עם הסוכרת, בדומה לסוכרתיים עם סוכרת נעורים (סוכרת סוג 1). הנטל, הכאב, אי הנוחות, המבוכה מדקירות וההפרעה בשעות הלילה הן חלק מחוויות היום-יום שעוברים המטופלים. ניטור רציף של רמות הסוכר עוזר למטופלים ומספק רצף של נתונים איכותיים ומדויקים אודות מצב הסוכר במהלך היום והלילה ובכך, מסייע במניעת מצבים של היפרגליקמיה (רמות סוכר גבוהות מהטווח התקין) או היפוגליקמיה (רמות סוכר נמוכות מהתקין).

המחקר נועד לבחון האם מערכת הפריסטייל ליברה, אשר נכנסה לסל הבריאות עבור סוכרתיים מסוג 1 בשנת 2018, עשויה לסייע לסוכרתיים מסוג 2 המזריקים אינסולין לפחות פעמיים ביום, להוריד את מדד ה- HbA1c ולשפר את שביעות הרצון ואיכות החיים של המשתתפים. במסגרת המחקר, השתתפו 101 סוכרתיים בגילאי 30-80 המזריקים אינסולין, השוני היחיד בין קבוצת הביקורת לניסוי היה אופן מדידת הסוכר- קבוצת הביקורת עשתה שימוש במד סוכר ביתי ואילו, קבוצת הניסוי עשתה שימוש במערכת הפריסטייל ליברה. נמצא כי חלה ירידה במדדי ה- HbA1c של כ- 0.8% לעומת הקבוצה שניטרה במד סוכר ביתי, שהורידה בממוצע 0.3% בלבד. ההפחתה ברמות הסוכר לא הביאה לעלייה באירועי ההיפוגליקמיה בקרב אלו שהשתמשו בטכנולוגיה. בנוסף, נמצא כי שביעות הרצון מהטיפול נטתה להיות גבוהה יותר בקרב המטופלים שהשתמשו בטכנולוגיה, הם דיווחו על  גמישות רבה יותר בטיפול ועל כך שהיו ממליצים על השימוש בטכנולוגיה למכריהם.

כיום, המערכת נמצאת בשימוש של למעלה מ- 1.5 מיליון אנשים החיים עם סוכרת ב-46 מדינות ברחבי העולם (כדוגמת:  ארה”ב, בריטניה, צרפת, גרמניה ועוד).

לדברי פרופ’ חוליו ויינשטיין (בתמונה), מנהל יחידת הסוכרת בבית החולים וולפסון ומצוות החוקרים שהובילו את המחקר: “עבור סוכרתיים מסוג 2 המטופלים באינסולין, ניטור רציף של רמות הסוכר מהווה חלק משמעותי מהיכולת של המטופל והרופא המטפל, להחליט החלטות טיפוליות נכונות בקליניקה ובזמן אמת. ללא ניטור הסוכר נמצאים הסוכרתיים התלויים באינסולין בחוסר ודאות ובחשיפה גבוהה לאירוע היפוגליקמיה, מצב שעלול להיות מסכן חיים. המחקר שנערך בישראל הוכיח כי השימוש בפריסטייל ליברה עבור קבוצת סוכרתיים אלו, מוביל לאיזון טוב יותר, מבלי לעלות את אירועי ההיפוגליקמיה. מכאן, מדובר בכלי טיפולי משמעותי, שאינו תרופה, ויכול לשפר את בריאותם של החולים.


המידע הועבר באדיבות גיתם תקשורת

DiabetesCare.2019 Jul;42(7):1178-1184. doi: 10.2337/dc18-0166.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה