משפחה

מקומו של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי כנגד דיכאון מג’ורי בצעירים (Lancet Psychiatry)

לתוספת נוגדי-דיכאון לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy) אין ערך מוסף, בהשוואה לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי בלבד, להקלה על תסמיני דיכאון מג’ורי בצעירים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Lancet Psychiatry.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם שילוב Fluoxetine עם טיפול קוגניטיבי-התנהגותי יעיל יותר ממתן טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בלבד, בהשוואה לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי עם פלסבו, בצעירים עם הפרעת דיכאון מג’ורי בדרגה בינונית-עד-חמורה.

מחקר YoDA-C (Youth Depression AlleviationCombined Treatment) הינו מחקר אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, רב-מרכזי, שכלל משתתפים בגילאי 15-25 שנים עם דיכאון מג’ורי בדרגה בינונית-עד-חמורה, אשר פנו לטיפול באחד מארבעה מרכזים ברחבי מלבורן, אוסטרליה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי למשך 12 שבועות, בשילוב עם Fluoxetine או פלסבו.

התוצא העיקרי היה השינוי במדד MADRS (Montgomery-Asberg Depression Rating Scale)  לאחר 12 שבועות.

מדגם המחקר כלל 153 משתתפים (גיל ממוצע של 19.6 שנים), אשר גויסו למחקר בין פברואר 2013 ועד דצמבר 2016. מבין אלו, 77 משתתפים נכללו בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עם פלסבו ו-76 חולים נכללו בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עם Fluxoetine. כל המשתתפים סבלו מדיכאון חמור בתחילת המחקר (מדד MADRS ממוצע של 33.6 בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בלבד ו-32.2 בקבוצת הטיפול המשולב).

לאחר 12 שבועות טיפול, בשתי הקבוצות נרשמה ירידה במדדי MADRS (13.7- נקודות בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עם פלסבו ו-15.1- נקודות בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עם Fluoxetine). לא תועדו הבדלים מובהקים סטטיסטית במדדי MADRS בין הקבוצות (1.4-, p=0.39). מניתוח הנתונים עלה כי תוספת הטיפול התרופתי עשויה להועיל לחולים עם תסמיני חרדה נלווים ובאלו בגיל מבוגר יותר.

החוקרים מדווחים כי בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עם פלסבו תועדו חמישה ניסיונות אובדניים, כאשר בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עם Fluoxetine תועד ניסיון אובדני אחד (p=0.21), ללא הבדלים בין הקבוצות בהתנהגויות אובדניות אחרות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי בחולים צעירים עם תסמיני דיכאון בדרגה בינונית-עד-חמורה, תחת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, אין ערך מוסף למתן Fluoxetine.  תוספת הטיפול התרופתי עשויה להועיל לחולים עם תסמיני חרדה נלווים ובאלו בגיל מבוגר יותר.

Lancet Psychiatry. Published online July 29, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה