משפחה

טיפול במעכבי SGLT-2 עשוי להפחית את הסיכון לכשל כלייתי במגוון רחב של חולים עם סוכרת מסוג 2 (Lancet Diabetes Endocrinol)

בחולים עם סוכרת מסוג 2 אשר טופלו במעכבי SGLT-2 (Sodium Glucose Cotransporter-2) ההתקדמות לכשל כלייתי הייתה הרבה יותר נמוכה, בהשוואה לחולים עם סוכרת מסוג 2 אשר לא קיבלו טיפול זה, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשלים סקירה שיטתית ומטה-אנליזה להערכת השפעות מעכבי SGLT-2 על תוצאות כלייתיות מג’וריות בחולים עם סוכרת מסוג 2 ולקבוע את גודל ההשפעה בין מחקרים שונים, רמות שונות של תפקוד כלייתי ואלבומינוריה.

החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים, מבוקרים, לערכת תוצאים קרדיווסקולאריים או כלייתיים של מעכבי SGLT-2, אשר דיווחו על תוצאים כלייתיים מג’וריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. הם ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE ו-Embase לזיהוי מחקרים מתאימים. התוצא העיקרי היה משלב של דיאליזה, השתלה, או תמותה עקב מחלת כליות.

מבין 2,085 מאמרים, ארבעה מחקרים ענו על קריטריוני הסקירה ואלו בחנו שלושה מעכבי SGLT-2: Empagliflozin (מחקר EMPA-REG OUTCOME), Canagliflozin (מחקר CANVAS Program ו-CREDENCE) ו-Dapagliflozin (DECLARE-TIMI 58). מבין סך כולל של 38,725 משתתפים, 252 נדרשו לדיאליזה או השתלה או הלכו לעולמם עקב מחלת כליות, 335 פיתחו מחלת כליות בשלב סופני ו-943 פיתחו נזק כלייתי חד. מעכבי SGLT-2 הפחיתו משמעותית את הסיכון לדיאליזה, השתלה, או תמותה עקב מחלת כליות (סיכון יחסי של 0.67, p=0.0019), עם השפעה עקבית לאורך מחקרים.

מעכבי SGLT2 גם הפחיתו את הסיכון למחלת כליות סופנית (סיכון יחסי של 0.65, p<0.0001) ונזק כלייתי חד (סיכון יחסי של 0.75, p<0.0001), עם תועלת דומה לאורך המחקרים השונים.

החוקרים כותבים כי למרות שזיהו עדויות לכך שההשפעה של מעכבי SGLT-2 עשויה להיות קטנה יותר עם הידרדרות תפקוד כלייתי, הייתה עדות ברורה לתועלת בחולים עם כל קטגוריות קצב פינוי גלומרולארי, כולל אלו עם קצב פינוי גלומרולארי התחלתי בטווח 30-45 מ”ל/דקה (סיכון יחסי של 0.70, p=0.0080). הגנה כלייתית גם הייתה עקבית לאורך כל המחקרים, ללא תלות בנוכחות אלבומינוריה בתחילת המחקר או שימוש במעכבי ציר רנין-אנגיוטנסין.

לסיכום, הטיפול במעכבי SGLT-2 הפחית את הסיכון לדיאליזה, השתלה, או תמותה עקב מחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 וסיפק הגנה מפני נזק כלייתי חד. נתונים אלו מספקים עדויות נוספות התומכות במתן תרופות אלו למניעת סיבוכים כלייתיים מג’וריים בחולים עם סוכרת מסוג 2.

Lancet Diabetes Endocrinol 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה