משפחה

סקירת ספרות עדכנית: ההמלצות לשילוב סידן וויטמין D כמניעה ראשונית או שניונית של אוסטיאופורוזיס למגוון רחב של מטופלים מקבל חיזוק בהנחיות וניירות עמדה של איגודים מובילים


בהמשך לדיווח שלנו ממרץ 2019 על ההנחיות החדשות של החברה האנדוקרינית האמריקאית לניהול אוסטיאופורוזיס, (1)  אשר שמו בין היתר דגש על השימוש בסידן וויטמין D הן כמניעה ראשונית והן כחלק מהטיפול התרופתי בנשים אוסטאופורוטיות, מפרסמת כעת גם החברה האנדוקרינית הגלובלית נייר עמדה על ניהול הטיפול הפרמקולוגי באוסטיאופורוזיס בנשים לאחר גיל המעבר. (2) .

גם בנייר עמדה זה מושם דגש על חשיבות הסידן וויטמין D בטיפול.

המחברים מדגישים כי אצל נשים לאחר גיל המעבר עם צפיפות מינרלית עצם נמוכה ובסיכון גבוה לשברים עם אוסטאופורוזיס, מומלץ להשתמש בסידן וויטמין D כתוספת לטיפולי אוסטאופורוזיס.

בנוסף, בנשים לאחר גיל המעבר הנמצאות בסיכון גבוה לשבר אוסטיאופורוטי ואשר אינן יכולות לסבול ביספוספונטטים, אסטרוגן, מודולנטים לתגובה אסטרוגנית סלקטיבית, דנוסומאב, טיבולון, טריפררטייד ואבאלופרטיד, מומלצת תוספי סידן וויטמין D יומית למניעת שברים בירך.

את ההנחיות הללו מבססים המחברים על סקירת ספרות ומטה-אנליזה המדגימה ששימוש בשילוב של סידן וויטמין D קשור לירידה מובהקת בסיכון לשברים ורטברליים, שברי ירך ושברים לא ורטברליים.

ההמלצות לסידן וויטמין D מוצגות גם בהנחיות המיועדות לאוכלוסיות מטופלים מיוחדות. כך למשל בסקירה שנערכה על הטיפול באוסטיאופורוזיס בחולי דלקת מפרקים שגרונית (RA)  (3) מציינים המחברים כי עבור מטופלי RA הנמצאים בסיכון גבוה לשברים מומלץ טיפול מונע של יומי של סידן וויטמין D.

גם סקירה אודות הטיפול המומלץ לשמירת בריאות העצם בנשים עם סרטן שד חיובי לרצפטור אסטרוגן (4) המקבלות טיפול אנדוקריני מדגישה את החשיבות של צריכה שגרתית יומית של סידן וויטמין D בלווי תרגילי כוח.

במאמר נוסף (5) המציג מסמך קונצנזוס באשר לטיפול למניעה שניונית של שברים, מדגישים המחברים כי לצד הטיפולים התרופתיים המומלצים, יש חשיבות רבה להבטיח צריכה מספקת באמצעות תזונה ו/או  תוספים של סידן וויטמין D .

לסיכום, מסקירה זו עולה שקיימת הסכמה בין האיגודים המקצועיים הרלוונטים המרכזיים לכך שלצריכה מספקת של סידן וויטמין D , אם באמצעות התזונה ו/או כתוספים חשיבות רבה בשמירת בריאות העצם במטופלים הנמצאים בסיכון לאוסטאופורוזיס ובפרט נשים בגיל המעבר או גברים מעל גיל 50 , במטופלים הסובלים מאוסטאופורוזיס כחלק מהמניעה השניונית, וכן גם עבור מטופלות עם סרטן שד חיובי לרצפטור אסטרוגן המקבלות טיפול אנדוקריני ומטופלים הסובלים מ-RA הנמצאים בסיכון גבוה לשברים. 

מקורות :

1.       Pharmacological Management of Osteoporosis in Postmenopausal Women Guideline Resources, JCEM: May 2019 (online March 2019)

2.       Pharmacological Management of Osteoporosis in Postmenopausal Women: An Endocrine Society* Clinical Practice Guideline, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 104, Issue 5, May 2019, Pages 15951622

3.       Pharmacological Management of Osteoporosis in Rheumatoid Arthritis Patients: A Review of the Literature and Practical Guide.Drugs Aging. 2019 Sep 21. doi: 10.1007/s40266-019-00714-4

4.       Assessment and management of bone health in women with oestrogen receptor-positive breast cancer receiving endocrine therapy: position statement summary, Med J Aust. 2019 Sep;211(5):224-229

5.       Secondary Fracture Prevention: Consensus Clinical Recommendations from a Multistakeholder Coalition. , J Bone Miner Res. 2019 Sep 20

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה