משפחה

האם לחשיפה לפלואוריד השפעה על התפקוד הקוגניטיבי? (מתוך הודעת ה-NTP)

עשרות שנים לאחר תוספת פלואוריד למי השתייה בחלק מהאזורים בארצות הברית, עדיין קיימת מחלוקת אודות ההשפעות הבריאותיות המזיקות של העשרת פלואוריד. כעת, במסמך מטעם ה-National Toxicology Program עולה כי פלואוריד עשוי להביא לעליה בסיכון להפרעות בהתפתחות קוגניטיבית בבני אדם.

החוקרים מסבירים כי כ-67% מאוכלוסיית ארצות הברית נחשפת למי שתייה מעושרים בפלואוריד וכי פלואוריד הינו מרכיב נפוץ במוצרים לשיניים, דוגמת משחות שיניים ומי פה. פלואוריד מצוי גם באופן טבעי במי שתייה וכן במזונות ובמשקאות.

למרות שמחקרים מצאו כי פלואוריד עשוי למנוע עששת, וכי העשרת מי השתייה זכתה לתמיכת ארגון הבריאות העולמי בה-CDC (Centers for Disease Control and Prevention), חלק מהקבוצות עדיין חוששות מפני ההשפעות המזיקות האפשריות של פלואוריד.

מחקרים קודמים רמזו כי ייתכנו השפעות נוירו-התפתחותיות וקוגניטיביות על-רקע חשיפה מוגזמת לפלואוריד. לדוגמא, מאמר משנת 2006 מטעם ה-National Research Council הצביע על קשר בין צריכת רמות גבוהות של פלואוריד הקיים באופן טבעי במי שתייה ובין השפעות נוירולוגיות בבני אדם.

בשנת 2016, ה-NTP השלימו סקירה שיטתית של מחקרים בחיות להערכת השפעות אפשריות של חשיפה לפלואוריד על למידה וזיכרון. התוצאות הצביעו על עדויות בדרגה נמוכה-עד-בינונית לפיהן חשיפה זו נקשרה עם הפרעות זיכרון ולמידה. במהלך השנתיים האחרונות, מספר מחקרים הציעו קשר בין צריכת פלואוריד ובין השפעות נוירולוגיות שליליות בילדים.

המסקנה כעת של מומחי ה-NTP מבוססת על דפוס עקבי של ממצאים ממחקרים באוכלוסיות שונות של בני אדם, אשר הצביעו על קשר בין חשיפה רבה יותר לפלואוריד ובין ירידה במדדי אינטליגנציה או ליקויים קוגניטיביים אחרים בילדים.

עם זאת, הממצאים העקביים תועדו רק עם חשיפה לרמות גבוהות של פלואוריד (מעל 1.5 pap במי שתייה). ממצאים ממחקרים שבחנו חשיפה בהיקף קטן יותר הדגימו ממצאים לא-עקביים בכל הנוגע להשפעות על ההתפתחות הקוגניטיבית.

על-בסיס מחקרים באיכות גבוהה שבחנו החוקרים, הם מצאו עדויות מתונות לפיהן חשיפה רבה לפלואוריד מלווה במדדי אינטליגנציה נמוכים יותר, לצד השפעות קוגניטיביות אחרות בילדים.

עם זאת, מחקרים מעטים באיכות גבוהה בחנו את החשיפה לפלואוריד במבוגרים. החוקרים זיהו רק שני מחקרי חתך באיכות-גבוהה ואלו לא סיפקו עדויות עקביות אודות הקשר בין ליקוי קוגניטיבי ובין חשיפה לפלואוריד שבעה מחקרי חתך באיכות נמוכה סיפקו עדויות מסוימות אודות ליקוי קוגניטיבי במבוגרים, אך בשל המספר המוגבל של מחקרים באיכות גבוהה, העדויות לא היו ברמה מספקת.

מתוך הודעת ה-NTP

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה