משפחה

דיאטה הכוללת שלוש ארוחות ביום עשויה לשפר איזון סוכרת מסוג 2 (Diabetes Care)

אכילת ארוחת בוקר עתירת פחמימות ולאחריה ארוחת צהריים בינונית וארוחת ערב קטנה (קרוי גם Three-Meal Diet, או 3Mdiet) מעודדת ירידה במשקל ושיפור משמעותי באיזון הגליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מישראל, בראשות פרופ’ דניאלה יעקובוביץ ועמיתיה מבית החולים וולפסון, שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הם ביקשו לבחון אם דיאטת שלוש-ארוחות עם ארוחת בוקר עתירת פחמימות עשויה להביא להשפיע על ביטוי גנים ובעקבות זאת, לסייע בהפחתת הדרישה לאינסולין, להוביל לירידה במשקל ולשיפור איזון גליקמי, בהשוואה לדיאטת שש-ארוחות ביום, עם הרכב קלורי דומה.

המחקר כלל 28 מתנדבים עם סוכרת מסוג 2 במשך 5 שנים ומעלה, אשר טופלו באינסולין לאורך לפחות שנה אחת טרם תחילת המחקר במינון יומי כולל של מעל 25 יחידות. מדד מסת הגוף הממוצע עמד על 32.4 ק”ג למטר בריבוע וממוצע המוגלובין מסוכרר עמד על 8.1%. המשתתפים במחקר חולקו באקראי לדיאטת שלוש-ארוחות או דיאטת שש-ארוחות והחוקרים עקבו לאורך 12 שבועות אחר משקל הגוף, איזון גליקמי, ניטור סוכר רציף, תאבון וביטוי גנים המשפיעים על השעון הביולוגי.

שתי הדיאטות כללו הרכב דומה של שומנים, חלבונים וסוכרים (35%, 25% ו-40%, בהתאמה), אך עם הבדלים בתזמון ותדירות הארוחות, כמו גם בפיזור הקלוריות והפחמימות לאורך היום. אלו שהקפידו על דיאטת שלוש-ארוחות ביום אכלו ארוחת בוקר גדולה (כ-700 קלוריות), ארוחת צהריים בינונית (כ-600 קלוריות) וארוחת ערב קטנה (כ-200 קלוריות). מנגד, דיאטת שש-ארוחות התבססה על ארוחת בוקר, צהריים וערב, ביחד עם שלושה חטיפים של 150 קלוריות כל-אחד, כך שהצריכה הקלורית הייתה די אחידה לאורך היום.

לאחר 12 שבועות, באלו שהקפידו על דיאטת שלוש-ארוחות ביום נרשמה ירידה ממוצעת של 5.4 ק”ג במשקל הגוף, עם עליה קטנה של 0.3 ק”ג בקבוצת החולים שהקפידו על דיאטת שש-ארוחות ביום (p<0.0001).

בנוסף, דיאטת שלוש-ארוחות היום לוותה בירידה של 1.2% בהמוגלובין מסוכרר, בהשוואה לירידה לא-משמעותית עם דיאטת שש-ארוחות (P=0.5). היקף הירידה בהמוגלובין מסוכרר היה דומה לזה שתועד עם תוספת אגוניסט לקולטן ל-GLP-1 או מעכב SGLT-2 בחולים תחת טיפול באינסולין.

בתום ההתערבות, ריכוז סוכר בצום ירד בשתי הקבוצות, עם ירידה גדולה יותר בקבוצת החולים שהקפידו על דיאטה שלוש-ארוחות (מ-165 ל-110 מ”ג/ד”ל), בהשוואה לאלו שהקפידו על דיאטת שש-ארוחות (מ-161 ל-141 מ”ג/ד”ל). עוד נרשמה ירידה משמעותית ברמות הממוצעות של סוכר לאורך 24 שבועות בקבוצת החולים שהקפידו על דיאטת שלוש-ארוחות ביום, אך לא תועד שינוי באלו שהקפידו על דיאטת שש-ארוחות ביום.

הערכות ניטור סוכר רציף בשתי הקבוצות דם הדגימו עליה בזמן בטווח סוכר תקין עם דיאטת שלוש-ארוחות ביום (מ-59% בתחילת המחקר ל-83% לאחר 12 שבועות). מנגד, בקבוצת דיאטת שש-ארוחות ביום לא תועד שינוי במשך הזמן במהלך היממה בהם ערכי הסוכר היו בטווח התקין.

מינון אינסולין יומי ירד משמעותית ב-26 יחידות רק באלו שהקפידו על דיאטת שלוש-ארוחות ביום. עוד דווח על ירידה ברעב וכמיהה רק בקבוצה זו. היקף הירידה במינון אינסולין הנדרש בקבוצת החולים שהקפידו על דיאטת שלוש-ארוחות היה דומה לזה שהושג עם מתן אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 או מערכי SGLT-2.

החוקרים מציעים כי היתרונות של דיאטת שלוש-ארוחות ביום עשויים לנבוע מהבדלים בדפוס היומי של תרמוגנזה על-רקע דיאטה, כאשר תרמוגנזה המגיעה לשיא לאחר צריכת ארוחת בוקר עתירת-קלוריות עשויה לספק הסבר לירידה גדולה יותר במשקל הגוף עם דיאטת שלוש-ארוחות, בהשוואה לדיאטה סטנדרטית בחולי סוכרת.

Diabetes Care. 2019;42:2171-2180

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה