חדשות

מדד Dietary Inflammatory Index עשוי לנבא איזון חולי סוכרת (J Am Board Fam Med)

04/01/2020

 

מדד תזונה דלקתית (Dietary Inflammatory Index, או DII) קשור באופן מובהק עם סוכרת והקשר בולט יותר כאשר המוגלובין מסוכרר מעל 9%, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Board of Family Medicine.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII פותח לאחרונה ככלי להערכת תזונה דלקתית. כעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין DII ובין נוכחות וחומרת סוכרת במבוגרים בגילאי 20 שנים ומעלה. הם השלימו מחקר חתך שכלל  מבוגרים שלקחו חלק בסקר NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) לשנים 2013-2014. מדד DII חושב על-בסיס נתונים תזונתיים לאורך 24 שעות וניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר עם סוכרת ואיזון גליקמי, לצד תקנון עם ערפלנים אפשריים.

 

מדגם המחקר כלל 4,434 משתתפים (גיל ממוצע של 49.4 שנים, מדד מסת גוף של 29.3 ק"ג למטר בריבוע) עם מדד DII ממוצע של 0.65 (טווח בין 3.41- עד 9.05+).

 

מדדי DII הממוצעים עמדו על 0.79 באלו עם סוכרת ועל 0.50 באלו ללא-סוכרת. במשתתפים עם ריכוז המוגלובין מסוכרר של מעל 9% תועדו מדדי DII גבוהים יותר, בהשוואה לאלו עם ערכי המוגלובין מסוכרר בטווח 6.5-9.0% (1.37 לעומת 0.54, p=0.0002) ואלו עם ריכוז המוגלובין מסוכרר קטן מ-6.5% (1.37 לעומת 0.50, p<0.0001).

 

כל עליה של נקודה אחת במדד DII, הסיכויים לסוכרת עלו ב-13% (רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.24). בקרב אלו עם סוכרת זוהה גם קשר מובהק סטטיסטית בין חומרת סוכרת ובין מדדי DII; כל עליה של נקודה אחת במדד DII לוותה בעליה של 43% (רווח בר-סמך 95% של 1.21-1.68) לריכוז המוגלובין מסוכרר מעל 9%.

 

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את הקשר בין דלקת ובין דיאטה ואת חשיבות DII ככלי בהערכת הסיכון והטיפול בחולים עם סוכרת.

 

J Am Board Fam Med. 2019;32(6):801-806

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2022 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני
<