משפחה

עדיפות ל-Olanzapine במינון 5 מ”ג להקלה על בחילות והקאות משנית לטיפול כימותרפי (Lancet Oncol)

במשך שנים, Olanzapine (זיפרקסה) שימש כטיפול מעבר להתוויות המאושרות להקלה על בחילות והקאות על-רקע טיפול כימותרפי, אך המינון המומלץ כיום של 10 מ”ג גורמת לישנוניות במהלך שעות היום. ממחקר בשלב 3 עולה כי מינון של 5 מ”ג יעיל בהקלה על תסמינים אלו ואינו גורם לישנוניות.

המחקר החדש להערכת Olanzapine במינון 5 מ”ג נערך ביפן וכלל 710 חולים מ-26 בתי חולים. המדגם כלל חולים עם גידולים סולידים ממאירים שונים, אשר קיבלו לראשונה טיפול ב-Cisplatin. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול יומי ב-Olanzapine במינון 5 מ”ג או פלסבו למשך 4 ימים, בשילוב עם טיפול נוגד-בחילות משולש שכלל Aprepitant, Palonosetron ו-Dexamethasone.

מהנתונים עולה כי 95% מהחולים שנטלו Olanzapine דיווחו כי לא סבלו מבחילות או הקאות במהלך 24 השעות הראשונות לטיפול הכימותרפי, בהשוואה ל-89% מהמטופלים בפלסבו (P=0.0021). בשלב המאוחר (24-120 שעות לאחר התחלת Cisplatin), 79% מהחולים שטופלו ב-Olanzapine לא סבלו מבחילות והקאות על-רקע כימותרפיה, בהשוואה ל-66% מאלו בקבוצת הפלסבו (p<0.0001).

שיעור החולים שדירג את חומרת הישנוניות במהלך שעות היום כרבה מאוד היה דומה בין שתי הקבוצות מהיום השני והלאה, אם כי השיעור היה גבוה יותר תחילה בקבוצת הטיפול ב-Olanzapine. החוקרים כותבים כי ההיארעות המופחתת של ישנוניות במהלך שעות היום עשויה לנבוע מכך שהתרופה ניתנה בערב ולכן שיא ריכוז התרופה בדם היה בזמן שהחולים ישנו.

למרות שהחוקרים לא השוו את Olanzapine במינון 5 מ”ג אל מול Olanzapine במינון 10 מ”ג במחקר הנוכחי, הם התבססו על נתונים מהספרות. במחקר אחד שהזכירו, החלפת Aprepitant ב-Olanzapine במינון 10 מ”ג כטיפול משולש נגד-בחילה לוותה בשיעורי תגובה מלאה של 97%, בדומה לשיעורי תגובה מלאה של 95% שתועדו במחקר הנוכחי עם Olanzapine במינון 5 מ”ג.

החוקרים מאמינים כי ממצאי המחקר עשויים להוביל לשינוי בהנחיות הקליניות מטעם ASCO (American Society of Clinical Oncology), ה-NCCN (National Comprehensive Cancer Network) וה-MASCC (Multinational Association of Supportive Care in Cancer), אשר כיום ממליצות על Olanzapine במינון 10 מ”ג.

Lancet Oncol. Published online December 11, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה