חדשות

צריכת בשר אדום ועופות מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה קרדיווסקולארית (JAMA Intern Med)

04/02/2020

 

מחקרים להערכת הסיכון הרפואי על-רקע צריכת בשר אדום ומעובד הצביעו על תוצאות סותרות, אך ההנחיות הנוכחיות בארצות הברית ממליצות על הגבלת צריכת מאכלים אלו למנה אחת בשבוע. במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, התומכות בהמלצה זו ומעידות כי צריכה גדולה יותר של בשר מעובד, בשר אדום לא-מעובד ועופות מלווה בעליה קטנה בהיארעות מחלות לב וכלי דם, כולל תמותה קרדיווסקולארית.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לזהות את הקשר בין בשר מעובד, בשר אדום לא-מעובד, עופות או דגים ובין היארעות מחלות לב וכלי דם ותמותה מכל-סיבה. לצורך כך, הם בחנו את הנתונים אודות מבוגרים שלקחו חלק במחקרי עוקבה פרוספקטיביים בארצות הברית וחישבו את הסיכון להיארעות מחלות לב וכלי דם (תוצא משולב שכלל מחלת לב כלילית, אירוע מוחי, אי-ספיקת לב ותמותה קרדיווסקולארית) ותמותה מכל-סיבה, בהתאם להרגלי האכילה.

 

מדגם המחקר כלל 29,682 משתתפים (גיל ממוצע של 53.7 שנים, 44.4% גברים) ובמהלך חציון מעקב של 19 שנים תועדו 6,963 אירועים קרדיווסקולאריים ו-8,875 מקרי תמותה מכל-סיבה.

 

חציון מספר המנות השבועי עמד על 1.5 מנות של בשר מעובד, 3 מנות בשר אדום לא-מעובד, 2 מנות עופות ו-1.6 מנות דגים.

 

משתתפים עם צריכה כוללת גבוהה יותר של מרכיבים אלו נטו להיות צעירים יותר, גברים ומעשנים פעילים. בקבוצה זו תועדה שכיחות גבוהה יותר של סוכרת, מדד מסת גוף גבוה יותר, ערכי HDL נמוכים יותר וצריכת אנרגיה ואלכוהול גבוהה יותר. יתרה מזאת, איכות הדיאטה הייתה נמוכה יותר ותועדה שכיחות נמוכה יותר של טיפול בתרופות להפחתת שומנים בדם וטיפול הורמונאלי.

 

מהמודל המתוקן עלה כי בהשוואת 2 מול 0 מנות שבועיות של בשר מעובד נרשם יחס סיכון של 1.07 (רווח בר-סמך 95% של 1.04-1.11) והבדל אבסולוטי בסיכון לאחר 30 שנים של 1.74% (רווח בר-סמך 95% של 0.85-2.63%) להיארעות מחלות לב וכלי דם. כל צריכה נוספת של שתי מנות שבועיות של בשר אדום לא-מעובד לוותה ביחס סיכון להיארעות מחלות לב וכלי דם של 1.03 (רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.06) והבדל בסיכון האבסולוטי לאחר 30 שנים של 0.62% (רווח בר-סמך 95% של 0.07-1.16%). כל צריכה נוספת של שתי מנות שבועיות של עופות לוותה ביחס סיכון של 1.04 (רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.06) והבדל אבסולוטי בסיכון לאחר 30 שנים של 1.03% (רווח בר-סמך 95% של 0.36-1.70%).

 

עם זאת, לא זוהה קשר מובהק סטטיסטית בין צריכה רבה יותר של דגים ובין היארעות מחלות לב וכלי דם.

 

בכל הנוגע לתמותה מכל-סיבה, החוקרים כותבים כי כל צריכה נוספת של שתי מנות שבועיות של בשר מעובד לוותה ביחס סיכון של 1.03 (רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.05) עם הבדל אבסולוטי בסיכון לאחר 30 שנים של 0.90% (רווח בר-סמך 95% של 0.43-1.38%). כל צריכה נוספת של שתי מנות בשר אדום ולא-מעובד לוותה ביחס סיכון של 1.03 (רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.05) עם הבדל אבסולוטי בסיכון לאחר 30 שנים של 0.76% (רווח בר-סמך 95% של 0.19-1.33%).

 

עם זאת, לא זוהה קשר בין צריכה רבה יותר של עופות או דגים ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה.

 

החוקרים כותבים כי לממצאי המחקר עשויות להיות השלכות חשובות על בריאות הציבור ויש מקום להשלים מחקרים נוספים בנושא.

 

JAMA Intern Med. Published online February 3, 2020

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני