משפחה

חשיבות הגופיף התרדמני בחיזוי תגובה לדנרבציה לטיפול ביתר לחץ דם (CRT)

מנתונים ממחקר ראשון בבני אדם עולה כי הגופיף התרדמני (Carotid Body) עשוי לשחק תפקיד חשוב בחיזוי התגובה של חולים עם יתר לחץ דם עמיד לטיפול תרופתי לאבלציה של הגופיף התרדמני.

המחקר הוצג לראשונה בשנת 2018 בכנס ה-European Society of Cardiology ומצא כי אבלציה של הגופיף התרדמני הובילה לירידה משמעותית, אך מתונה בלחץ הדם בחולים עם יתר לחץ דם עמיד לטיפול. מדגם המחקר כלל 38 משתתפים עם יתר לחץ דם עמיד לטיפול. חציון הירידה בלחץ הדם הסיסטולי מתחילת המחקר עמד על 7-8 מ”מ כספית לאחר חודש, 3 חודשים ו-6 חודשים, אך התועלת הייתה מתונה. עם זאת, הוריאביליות הייתה גדולה, כאשר בחלק מהחולים נרשמה ירידה של עד 20 מ”מ כספית לאחר 6 חודשים, כך שהחוקרים ניסו לזהות את אלו הצפויים לתגובה הטובה ביותר לטיפול.

הגופיף התרדמני, איבר בגודל כ-2 מ”מ, המצוי באזור פיצול עורקי התרדמה ומצוי בקשר ישיר עם המוח לשינוי פעילות סימפתטית בתגובה לשינויים פיזיולוגיים, מהווה יעד אטרקטיבי לאיזון יתר לחץ דם עמיד לטיפול תרופתי, אך תועדה וריאביליות רבה בחציון הירידה בלחץ הדם הסיסטולי לאחר אבלציה באמצעות גלי קול. מבין גישות רבות שנבחנו במטרה לזהות את החולים בהם צפויה התועלת הרבה ביותר להתערבות זו, מדידה פשוטה של פעילות הגופיף התרדמני מתפתחת כעת כגישה מבטיחה במיוחד.

בחולים עם דרגת פעילות גבוהה של הגופיף התרדמני תועדה ירידה גדולה יותר משמעותית בלחץ הדם, בהשוואה לכל השיטות האחרות ששימשו לחיזוי התגובה לטיפול זה.

החוקרים מתכננים כעת להשלים מחקרים נוספים במטרה לזהות גורמים מנבאים אפשריים של תגובה לטיפול זה. להערכתם, אבלציה של הגופיף התרדמני עשויה להיות עדיפה על אפשרויות טיפול אחרות, לפחות בחלק מהחולים.

CRT 2020

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

באותו נושא של יתר לחץ דם עמיד לטיפול תרופתי, אתם מוזמנים לעיין בהנחיות החדשות של מספר איגודים בהובלת החברה ליל”ד בנושא דנרבציה כלייתית.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה