משפחה

לאחר העדכון היום בצהריים על העלייה ל-2666 מקרים חיוביים לקורונה, היכן נמצאת ישראל ביחס לעולם במדד עומס התחלואה הקשה ומהם התרחישים האפשריים לשבועיים הקרובים ?

קורונה

להלן עדכון מצב שמפרסם אחר הצהריים משרד הבריאות: עלייה ל-2666 חיוביים לנגיף, 8 נפטרים ו-39 במצב קשה (מונשמים).

בגרף שלהלן מוצגת מגמת המונשמים והנפטרים:

לעדכון המלא של נתוני התחלואה

אחד הפמרטרים שעלולים לפגוע ביכולת הטיפול של מערכת הבריאות היא כמות אנשי הצוות שנדבקו בקורונה או נדרשים לבידוד. נכון להיום למעלה מ-3,000 אנשי צוות נמצאים בבידוד.

בקישור זה פירוט לפי סוגי מוסדות ובתי חולים

בכדי לבדוק את מקומה של ישראל מול המדינות עם מספר המקרים הרב ביותר, על פי מדד שיעור התמותה+מקרים קשים מסך המקרים, וע”פ מדד עומס התחלואה (תמותה ותחלואה קשה למיליון נפש) , אנו מציגים את הטבלה הבאה:

אפשר לראות מהטבלה שמבחינת מדד עומס התחלואה הקשה והתמותה ישראל ממוקמת במקום 14 עם יחס של 5.4 למיליון מיד אחרי ארה”ב עם יחס של 7.5 למיליון. בהשוואה לאיטליה, ספרד, בלגיה, צרפת, הולנד, אירן, שוויץ ושוודיה (עם יחסים של בין 182 ל-24) מצבנו היחסי עדיין טוב. מבחינת שיעור המקרים הקשים והתמותה מסך המקרים, ישראל עם 1.8% , שיעור נמוך יחסית לעומת איטליה, ספרד, צרפת והולנד עם שיעורים שבין כ-15% ל-14% .

אם ננסה לבחון את התרחישים של היקף התחלואה הקשה לתקופה של השבועיים הקרובים, תחת הנחות מפתח לגבי שיעורי ההדבקה הכלליים, ושיעורי התחלואה הקשה, נקבל את התמונה הבאה:




















כמות נשאים נוכחית (26/3) 2666
שיעור קצב הדבקה יומי 20%
צפי נשאים תוך שבועיים        34,229
שיעור מקרים קשים/הנשמה 2%
סה”כ מקרים קשים/הנשמה בתוך חודש             685

כמות כזו של מקרים קשים הזקוקים לטיפול נמרץ והנשמה מערכת הבריאות בהחלט מסוגלת לספוג (מנכ”ל משרד הבריאות עדכן היום שיש כ-2800 מכונות הנשמה זמינות) .

בניתוח הרגישות הבא אנו מציגים את כמות המקרים הקשים הצפוייה תחת מספר תסריטים של שיעורי הדבקה יומיים (הטור האנכי – בין 5% ל-30%) ושיעורי תחלואה קשה מתוך סך המקרים (הטור האופקי , בין 1% ל-6%) :

כפי שניתן לראות במרבית התרחישים מספר המקרים הקשים עדיין נמוך מהרף של כ-2800 מכונות הנשמה (התאים הירוקים). יציאה מיכולת טיפול במהלך השבועיים הקרובים עלולה להתרחש במידה וקצב ההדבקה היומי ימשיך להיות 25% ומעלה (מה שיש לנו ביומיים האחרונים בערך) ובמידה ושיעור המקרים הקשים יעלה מעבר ל-3% (התאים הצהובים).

כך שנראה שהמפתח לשמירת רמה נמוכה/סבילה  של תחלואה קשה, כזו שמערכת הבריאות תצליח להתמודד איתה,  הוא ברמת האפקטיביות של ההגנה על האוכלוסייה שבסיכון, ובעיקר הקשישים ובעלי מחלות רקע, מה שיאפשר שמירה על שיעור נמוך של תחלואה קשה.  מאידך הצלחת הסגר עשויה להוריד את שיעורי ההדבקה היומיים לרמות של מתחת ל-10%-15% ובכך לסייע בשמירת כמות תחלואה קשה הניתנת לקליטה וטיפול.

המקרה הטרגי של התמותה הכמעט המונית בבית האבות “נופים” בירושלים הוא תמרור אזהרה למה שעלול לקרות בעוד הרבה מאוד בתי אבות ודיור מוגן. 

לכן, לקריאה של איגוד בתי האבות לממשלה לדאוג למיגון הצוות בבתי האבות חשיבות רבה מאוד. להלן ההודעה שנשלחה היום מטעם האיגוד:

 א.ב.א במכתב חריף לרה”מ ושרי הממשלה: הסירו את ‘אפליית בדיקות הקורונה’ מצוותי הרפואה

א.ב.א – אגוד בתי אבות ודיור מוגן, פנה היום במכתב בהול לרה”מ ולשרי הבריאות, הרווחה, מנכ”לי משרדם והיועמ”ש בדרישה “להסיר את האפליה בעניין עריכת בדיקות קורונה לעובדי הרפואה, ומתן הוראות בהולות למפעלים חיוניים המייצרים ומשווקים חומרי חיטוי”. במכתב, שנשלח ע”י עוה”ד אילן בומבך, טוען האיגוד כי בתי חולים גריאטריים הינם בתי חולים לכל דבר, בהתאם לפקודת בריאות העם, ואף מופיעים ככאלה באתר משרד הבריאות. למרות זאת, משרד הבריאות החליט לבצע בדיקות קורונה לצוותים רפואיים של בתי החולים המפתחים תסמינים, אך לא כלל בכך את צוותי הטיפול בבתי החולים הגריאטריים.

מדובר באפליה לשמה ובלתי מוסברת, בין עובדים וצוותים רפואיים, וזאת בשעה שכל אלה חשופים לנגיף בשל הקירבה היתה לאוכלוסיות המצויות בסיכון גבוה להידבקות בנגיף“, כותב בומבך במכתבו.


בישראל 275 בתי חולים גריאטריים, ובהם כ-600 רופאים העובדים בקביעות, 6,150 אחיות ועוד 14 אלף מטפלים. נוסף להם ישנם עובדים רבים המהווים מעטפת אינטנסיבית ל”עובדי הרפואה”.


בשל כך מבקשים באיגוד כי גם על עובדי הרפואה בבתי החולים הגריאטריים יחולו אותן הנחיות, לפיהן עובדים המפתחים תסמינים יועברו באופן מיידי לבידוד ויזכו לבדיקת קורונה ע”י פראמדיק של מד”א.


עוד מבקשים באיגוד כי תצא הנחיה גורפת של משרדי הממשלה לכל היצרנים ומשווקים של חומרי חיטוי לייחד באופן מיידי כמות הולמת של מוצרים חיוניים לבתי החולים הגריאטריים. זאת לאחר שהתברר כי ספקים מרכזיים בישראל משווקים אותו באופן בלעדי לבתי חולים כלליים, אך לא לבתי אבות ודיור מוגן, וזאת למרות שהינם בתי חולים לכל דבר ועניין כאמור.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה