משפחה

האם מחצית מאוכלוסיית הממלכה המאוחדת נדבקה בנגיף ? מומחים מותחים ביקורת על ההשערה (BMJ)

קורונה

מאת נעה גנזבורג, Bsc

מומחים מותחים ביקורת על מחקר שטרם פורסם במלואו, אך שחלקו שוחרר לעיתונות השבוע, שמציע כי מחצית אוכלוסיית הממלכה המאוחדת נדבק ב-COVID-19 . המומחים טוענים כי המודל שבמרכז המחקר, גם אם יתברר כנכון, לא ישנה את הנחיות לשמירת בריאות הציבור ומניעת התפשטות הוירוס.

המחקר, מהאוניברסיטה של אוקספורד, השתמש במידע לגבי מספר מקרי התמותה ומספר מקרי המחלה שדווחו בשלבים מוקדמים של התפרצות המגפה באיטליה ובריטניה. החוקרים השתמשו במודל מתמטי על מנת להעריך את שיעורי ההדבקה, בהתאמה של מודל אפידמי של “סביר להדבקה-הדבקה-החלמה” למספר מקרי המוות.

המודל העריך את השיעור של האוכלוסייה הנמצאת בסיכון לתמותה או למחלה חמורה, את ההפצה של הנגיף, את הזמן בו לוקח לחולים להדבק, ואת הזמן מעת ההדבקה ועד לתמותה. החוקרים הציגו ממצאים על בסיס הנחות שונות, כולל מספר הפצה של הנגיף של 2.25 ו-2.75, וכן קביעת שיעור הסיכון לתמותה באוכלוסיה על 1% ועל 0.1%. לפי החוקרים, המידע אודות בריטניה מציע כי עד ל-19 למרץ (15 ימים לאחר מקרה המוות הראשון בבריטניה), בין 36%-68% מאוכלוסיית הממלכה נדבקה בנגיף (הטווח הוא לפני ההנחות השונות). בנוסף, הם מעריכים כי המגיפה עתידה להמשך בין שניים לשלושה חודשים.

אך מומחים שהגיבו למחקר מצביעים על כמה כשלים משמעותיים שפוגמים לדבריהם בממצאי המחקר (כאמור, המחקר טרם פורסם במגזין רפואי או עבר ביקורת עמיתים). בכתבה ב-BMJ מראיינים את ניל פרגוסון, העומד בראש מרכז MRC לניתוח מחלות זיהומיות ב-Imperial College  בלונדון, שנשאל על המחקר כאשר דיבר בפני ועדה פרלמנטרית השבוע.

הניתוח של פרגוסון, שחזה שלולא השמה של חוקי “ריחוק חברתי” בממלכה עשויים למות מ-COVID-19 כרבע מליון תושבי בריטניה, הביא לשינוי במדיניות הממשלה והשמה של חוקים לשמירה על ריחוק חברתי. לדבריו, הניתוחים שעשה התבססו על מידע מכפרים שהיו במרכז ההתפרצות באיטליה, היכן שערכו בדיקות לזיהוי הנגיף בקרב הרב המוחלט של האוכלוסייה בשלבים שונים של ההתפרצות. בהשוואה למספר מקרי ההדבקה הכללית, נראה שהמצב בפועל היה רחוק מאד מהתחזית של החוקרים מאוקספורד מבחינת היקף ההדבקה.

מנהל מרכז רוזלינג פרנקלין באוניברסיטת אוקספורד, ג’יימס נייסמית’, תמך בקריאה לבדיקות נרחבות לזיהוי הנגיף. לדבריו, יש צורך לבחון את ההיפותזה שמציע המחקר. לדבריו, ישנה הכרה בינלאומית בצורך בבדיקות סרולוגיות נרחבות, אך ברור שיקח זמן עד להגעה ליעד הבדיקות- ובכל אופן, אין במחקר הזה שום נתונים שמצדיקים שינוי במדיניות השמירה על ריחוק חברתי בממלכה- כלומר, אם הציבור לא יקפיד על ההנחיות המחמירות נראה אלפי מקרי מוות שהיה ניתן להמנע מהם.

המומחה האחרון שרואיין ב-BMJ הוא מרק וולהאוס, מרצה לאפידימיולוגיה של מחלות זיהומיות באונייברסיטת אדינבורו. לטענתו, ההשערה כי מחצית מאוכלוסיה בריטניה כבר נדבקה בוירוס לא תשנה את המדיניות לריחוק חברתי על מנת “ליישר את העקומה” בזמן אמת.  אך לדבריו, ממצאי המחקר עשויים להיות בעלי חשיבות בטווח הארוך מאחר שהם מצייעים כי הסיכון להדבקות בנגיף ירד בחודשים הקרובים.

לידיעה ב-BMJ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה