משפחה

העדכון היומי של בוקר 4/4/20 מצביע על ירידה בקצב הגידול של המקרים ושמירת שיעור תחלואה קשה נמוך. האם הגיע הזמן לשקול הקלות ?

קורונה

ע”פ עדכון המשרד הבוקר מספר החיוביים לנגיף הקורונה עלה ל-7589 (עליה של 8% בלבד, שהיא בהחלט ירידה בשיעור הגידול היומי בהשוואה לשבוע האחרון שבו שיעורי הגידול היומיים נעו בין 12%-16%) . מספר החולים הפעילים (סה”כ בניכוי תמותה והחלמה) עומד כעת על 7,120. שיעור החולים הקשים מתוך החולים הפעילים הוא 1.6% בלבד, שזהו שיעור נמוך משמעותית מהממוצע העולמי העומד על 5% .

לעדכון המצב המלא לבוקר ה-4/4/2020

כך שאפשר לאמר שנתוני הבוקר יכולים לעודד ולסמן המשך מגמת התמתנות בהתפרצות המחלה, ובעיקר בסיכון להגעה לכמות גבוהה של חולים קשים.

חישוב מספר החולים הקשים על בסיס המשך שמירת הפרמטרים הנוכחיים של שיעור הגידול היומי ושיעור החולים הקשים מצביע על כמות של בין 400-1200 חולים קשים בתקופה של השבועיים-חודש הקרוב, בהתאמה, כמות שמערכת האשפוז והטיפול הנמרץ בישראל תוכל להשתלט עליה ככל הנראה די בקלות.

בהשוואה למדינות אחרות, כפי שניתן לראות ב-worldmeter , שמבחינת רמת התפשטות הנגיף (שיעור חולים למיליון) עם יחס של 877 מקרים למיליון, אנחנו פחות או יותר ברמה של מדינות כמו הולנד (918) , גרמניה (1088)  וצרפת (1259)  , ואפילו “משיגים” את אנגליה (562) . בתמותה למיליון מצבנו הרבה יותר טוב : 5 לעומת 87 בהולנד, 100 בצרפת, ו-53 באנגליה, ו-15 בגרמניה.

שוודיה היא מדינה מעניינת מכיוון שהאסטרטגיה של הממשלה בניהול המגיפה שונה מהותית ממרבית המדינות באירופה ובישראל. המדינה עדיין פועלת באופן פחות או יותר נורמלי: מוסדות הלימוד ממשיכים לפעול, כך גם מקומות העבודה . ההנחיות הן להימנע מהתקהלויות של מעל  50  ולכך שכל מי שמפתח תסמינים מתבקש להכניס עצמו לבידוד (אך בני ביתו ומי שהיה איתו במגע אינם מחוייבים גם כן להיכנס לבידוד). לאוכלוסיות הסיכון, אלה שמעל גיל 60 ואנשים עם מחלות רקע , מומלץ שלא לצאת מהבית ולא להיות במגע חברתי.

ההסבר שהשוודים נותנים לגישה זו מבוסס בעיקר בכך שהם מאמינים בגישה וולונטרית בלבד ואינם סבורים שניתן יהיה לקיים לאורך זמן הגבלות חמורות בדומה למה שקורה במקומות אחרים בעולם ובישראל.

(לראיון עם האפידמיולוג הראשי של שוודיה ב”הארץ”)

עד כה התוצאות של שוודיה הן לא רעות כל כך.. שיעור התחלואה דומה לזה שבישראל , אפילו מעט נמוך יותר (607 למיליון לעומת 877 בישראל). מספר המתים אמנם הגיע שם כבר ל-358 (שזה 35 למיליון , לעומת 5 למיליון בישראל). ישראל, בגלל ההרכב הדמוגרפי והיותה מדינה צעירה יחסית היא אולי לא בסיס ההשוואה הנכון לשוודיה, ועד כה כן אפשר לציין בהחלט שאם משווים את שוודיה למדינות כמו צרפת והולנד – מצבה טוב יותר מבחינת שיעור התמותה לנפש או שיעור התמותה מהחולים.

כמובן שמוקדם מידי עדיין להעריך ולסכם ולהגיע למסקנות באשר ליעילות הגישות השונות,  כי כפי שכבר נוכחנו התמונה יכולה להשתנות במהירות רבה.. אבל עם זאת כדאי לזכור עדיין שממדי התחלואה והתמותה הנוכחיים של הקורונה, בעולם, בישראל, ואפילו במדינות כמו איטליה עדיין לא חורגים מהממוצע השנתי של השפעת העונתית… (עם כ-200-300 אלף מקרי תמותה, עד כה היקף התמותה בקורונה הוא כ- 50,000). ההבדל המרכזי הוא שהשפעת העונתית הפכה להיות חלק מחיינו ומהדורות החדשות לא נפתחות עם עדכון מספר החולים והמתים..

על רקע זה, ובמיוחד לאור העובדה שיש קונצנזוס לכך שפעילות גופנית סדירה, חשיפה מינימלית לאור ולשמש (ויטמין D ), הפחתת לחץ ומתח נפשי הם גורמים העשויים למנוע תחלואה ותמותה בכלל ובהתמודדות עם וירוס הקורונה בפרט – יש ודאי מקום לשקול כעת הקלה בכמה מגבלות ובעיקר פעילויות גופניות מחוץ לבית, תוך המשך הקפדה על שמירת מרחק מספיק בין אנשים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה