משפחה

אינטראקציות בין-תרופתיות עשויות לסכן את הטיפול בחולים עם COVID-19 (מתוך MDedge)

לצד התפשטות COVID-19 ברחבי ארצות הברית והעולם, נראה כי חלק מאוכלוסיות החולים פגיעות יותר מאחרות. כקבוצה, חולים מבוגרים יותר ואלו עם מחלות רקע, דוגמת מחלת לב או סוכרת, מועדים יותר לצורה חמורה של המחלה ותמותה. כקבוצה, חולים מבוגרים נוטלים גם מספר גדול יותר של תרופות ואלו עם מחלות כרוניות עשויים לקחת טיפול תרופתי להקל על מצבם. כל אלו מעלים את השאלה האם ניתן לשלב בבטחה משטר טיפול קיים עם תכשיר ניסיוני המשמש כיום לטיפול ב-COVID-19.

מחשבון חדש להערכת אינטראקציה בין-תרופתית עשוי לסייע לרופאים להשיב על שאלה זו. קבוצת מומחים מאוניברסיטת ליברפול אספו נתונים אודות מגוון רחב של תרופות ויצרו סדרת המלצות אודות אינטראקציות בין-תרופתיות אפשריות.

החוקרים מצאו כי לחלק מהתרופות הנפוצות ביותר בשימוש כולל תרופות לטיפול במחלות לב, תכשירים אנטי-פטרייתיים, אנטיביוטיקה, נוגדי-דיכאון, אמצעי מניעה, תרופות נוירולפטיות וסדטיביות – ייתכנו אינטראקציות משמעותיות ולעיתים מסוכנות עם טיפולים ניסיוניים כנגד COVID-19.

אחד הטיפולים הללו הוא Remdesivir, אשר אושר לאחרונה לשימוש חירום ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי בארצות הברית כטיפול בחולים מאושפזים. נראה כי לתרופה זו מעט אינטראקציות, בהשוואה לטיפולים אפשריים אחרים כנגד COVID-19, אם כי ייתכן כי הסיבה לכך נעוצה במחסור נתונים.

על-פי הנתונים מליברפול, חלק מהאינטראקציות הבין-תרופתיות המסוכנות ביותר הן בין טיפולים ניסיוניים ל-COVID-19 ובין תרופות לטיפול במחלות לב, כולל טיפולים להפרעות קצב לב, חסמי ביתא, נוגדי-קרישה, חסמי תעלות סידן, חלק מהתרופות לאיזון לחץ הדם וסטטינים להפחתת שומנים בדם. בחלק גדול מהמקרים הללו יש ליטול את התרופה בזמן שונה לחלוטין מנטילת הטיפול כנגד COVID-19.

תכשירים אנטיביוטיים מהווים קטגוריה חשובה נוספת; מרבית התרופות עשויות להוביל להארכת מרווח QT או Torsade de Pointes ואחרות עשויות להביא לשינוי בריכוז התרופה בדם, תרופה אחרת, או שתי התרופות.

עוד כותבים החוקרים כי Rifampicin, המשמשת לטיפול בשחפת וזיהומים חמורים אחרים, עשויה להפחית טיפולים ניסיוניים אחרים כנגד COVID-19, דוגמת Ritonavir/Lopinavir, בהיקף של 75%.

גם לתרופות בעלות השפעה על המוח, המשמשות בעיקר בפסיכיאטריה, אינטראקציות רבות עם תרופות אחרות. תרופות אלו כוללות נוגדי-פרכוס, משככי כאבים, נוגדי-דיכאון, אנטי-פסיכוטיות, תרופות נוירולפטיות ונוגדי-חרדה.

תרופות המסווגות ככאלו בסיכון נמוך כאשר ניתנות בשילוב עם טיפולים ניסיוניים כנגד COVID-19 עשויות גם להיות בעייתיות. בחלק מהמקרים, פשוט אין די נתונים בכדי לדעת בוודאות והמלצות החוקרים מליברפול מכירות בחסרון זה ומותירות את הערכת מאזן סיכון-תועלת בידי הרופא המטפל.

תרופות אחרות עשויות להיחשב כבטוחות, אך חלקן כלל אינן בטוחות. לדוגמא, במטרה לאשר את התרופה יש להשלים בחינה של השפעות הטיפול על הלב. עם זאת, בדיקות אלו כוללות לרוב משתתפים עם תפקוד לבבי תקין. חולים בסיכון גבוה כולל אלו בסיכון הגבוה ביותר לפתח מחלה חמורה על-רקע COVID-19 אינם נכללים במחקרים אלו ולכן המחקרים אינם מספקים תשובה אמיתית אודות רעילות הטיפול.

מתוך MDedge

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה