חשיבות וויטמין D כנגד COVID-19? (מתוך אתר Medscape)

בשבועות האחרונים פורסמו דיווחים רבים בנושא חשיבות ויטמין D בעידן מגפת COVID-19 ועלו שאלות אודות תפקידו בהפחתת חומרת הזיהום הנגיפי.

מחקרים תצפיתיים ממספר מדינות הציעו קשר הפוך בין רמות ויטמין D ובין חומרת התגובה לזיהום הנגיפי, כמו גם תמותה, עם עדויות נוספות שרמזו להשפעה של וויטמין D על התגובה החיסונית לזיהום.

עם זאת, מחקרים אחרים הטילו ספק בקשר הנ”ל, כולל כל קשר בין ריכוז ויטמין D ובין הבדלים בחומרת COVID-19 לפי קבוצה אתנית.

בעוד שחלק מהחוקרים והרופאים מאמינים כי יש לבדוק מטופלים ולראות אם קיים חסר ויטמין D במהלך מגפה זו בפרט צוותים רפואיים בקו החזית כנגד הזיהום מרבית הרופאים מאמינים כי הדרך הטובה ביותר להבטיח רמות תקינות של הוויטמין היא ע”י נטילת תוספים במינונים המומלצים כיום. הדבר חשוב במיוחד לאור העובדה שבזמן סגר, מרבית האנשים שוהים רוב הזמן בבית ולא נחשפים לשמש.

במחקר שפורסם בכתב העת Irish Medical Journal דיווחו חוקרים כי בחלק מהמדינות באירופה תועדו שיעורים גבוהים של חסר ויטמין D, למרות שמדובר במדינות שטופות שמש, עם עדות לשיעורים גבוהים מאוד של זיהומי COVID-19 ותמותה עקב הנגיף. הם מציינים כי במדינות אלו אין העשרה של מוצרי המזון או המלצה לתוספי ויטמין D. מנגד, בנורבגיה, פינלנד ושבדיה רמות ויטמין D גבוהות יותר למרות חשיפה מעטה יותר לקרינת UVB, כתוצאה משכיחות גבוהה של מתן תוספים תזונתיים והעשרה פורמאלית של המזונות. במדינות נורדיות אלו תועדו גם רמות נמוכות יותר של זיהומי COVID-19 ותמותה.

סך הממצאים העיד על מתאם מובהק סטטיסטית בין רמות ויטמין D נמוכות ובין תמותה עקב COVID-19. החוקרים מאמינים כי שיפור רמות ויטמין D ועמידה בהנחיות הלאומיות והבינלאומיות עשוי להשפיע לטובה על COVID-19.

במחקר שפורסם לאחרונה ע”י חוקרים מארצות הברית ובחן את הנתונים מבתי חולים ברחבי העולם עלה כי הסיכון לזיהומי COVID-19 חמורים בחולים עם חסר חמור של ויטמין D עמד על 17.3%, בעוד שהסיכון המקביל בחולים עם רמות ויטמין D תקינות עמד על 14.6% (ירידה של 15.6%). השפעה אפשרית זו עשויה לנבוע מהיכולת של ויטמין D לדכא את מערכת החיסון האדפטיבית, לבקר רמות ציטוקינים בדם וכך להפחית את הסיכון להתפתחות מחלה חמורה על-רקע COVID-19.

ה-NIH בארצות הברית ממליץ לרוב על נטילת תוספי ויטמין D במינון יומי של 400 עד 800 יחידות בינלאומיות, בתלות בגיל, כאשר באלו מעל גיל 70 נדרש המינון היומי הגבוה ביותר. מינונים אלו יובילו לרמות מספקות בדם לשמירה על בריאות העצם ועל מטבוליזם סידן תקין. ישנם הנחיות של איגודים נוספים בעולם, אך בשלב זה אין עדויות מספקות בכדי לתמוך בהמלצה על תוספי ויטמין D להפחתת הסיכון של COVID-19.

מומחים רבים קוראים להשלים מחקרים אקראיים ומבוקרים במטרה לקבוע אם ישנה חשיבות ספציפית לוויטמין D בתקופת מגפת COVID-19. עד אז, הם קוראים להמשיך ולעקוב אחר ההמלצות לתוספי ויטמין D, בנוסף להמלצות למניעת הדבקה ב-COVID-19 וההנחיות המתפתחות לטיפול בזיהום הנגיפי.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה